Maca: veelzijdige knol bomvol gezonde stoffen Maca: veelzijdige knol bomvol gezonde stoffen

Maca bestaat al enkele duizenden jaren. Het werd in de oudheid veel in de keuken gebruikt en als heilzaam kruid ingezet. Sinds een aantal jaar heeft deze krachtige knol weer opmars gemaakt. Maca bevat vitamines, mineralen en verschillende aminozuren met vele voordelen. Laten we eens een blik werpen op dit bijzondere knolgewas.

 

Knol uit de oudheid

Vermalen maca knollenVermalen maca knollen

De oorsprong van Maca (Lepidium meyenii) ligt in Peru. In het tropische Andesgebergte werd de wortel omwille van de superieure voedingswaarde en heilzame eigenschappen al tussen 5000 en 1800 voor Christus door de Inca’s gebruikt. Het werd gezien als wondermiddel. Voorafgaand aan een strijd werd het door krijgers voor moed en kracht gegeten. Maca werd tevens veel gebruikt voor de handel en is in Peru zelfs benoemd tot beschermd, nationaal gewas.

Maca groeit vandaag de dag onder meer op de alpiene, steppe- en toendravlakten van equatoriale hooglanden, op wel 3000 tot 4500 meter, waar nauwelijks ander bladdragend gewas kan groeien. Dit op een arme, onvruchtbare, rotsachtige grond en onder uiteenlopende weersomstandigheden: van extreme middaghitte tot ijzige nachttemperaturen. Waar ashwagandha de ‘Chinese ginseng’ wordt genoemd, draagt maca de naam ‘Peruaanse ginseng’. Logisch, als je naar de stoffen en mooie eigenschappen kijkt.

Wat doet maca? Alle voordelen samengevat

Maca is duidelijk een wortel met een sterk karakter waar een aantal bijzondere claims over zijn uitgesproken. Zo is maca goed voor het libido*. Maca ondersteunt de menstruatie en is goed bij overgangsverschijnselen*. Dit zijn aardig wat voordelen. Het zal u dan ook niet verbazen dat er veel onderzoek naar de knol is gedaan. Sommige onderzoeken konden bepaalde claims onderbouwen en bij andere was verder onderzoek nodig. Maca is een bijzondere wortel. Het is een ware vitaminebom vol belangrijke stoffen. Bovendien is het een adaptogeen. Een adaptogeen zorgt ervoor dat we beter om kunnen gaan met spannende situaties of stress.

“Maca is duidelijk een wortel met een sterk karakterwaar een aantal bijzondere claims over zijn uitgesproken”

Belangrijke stoffen in maca

Maca bevat 5 keer meer eiwitten en 4 keer meer vezels dan aardappels en heeft een hoog gehalte aan verschillende sterolen. Sterolen zijn essentiële stoffen en hebben een belangrijke functie om bepaalde lichaamsprocessen goed te laten verlopen. Zo zijn ze bij de celcommunicatie en de stofwisseling betrokken. Daarnaast bevat de wortel een breed scala aan vitamines zoals bètacaroteen, B1B2B3, B6, C, ED3 en de mineralen calciumfosformagnesiumkaliumijzer en silicium. Maca zit tevens vol sporenelementen als natriumkoper, mangaanzink, seleniumborium en jodium. Tot slot bevat het ook nog eens tanninessaponinenflavonoïden en anthocyanen. Dit zijn belangrijke stoffen waaraan gezondheidsbevorderende kwaliteiten zijn toegedicht.

Verschillende soorten maca, welke nu kiezen?

Maca groeit in drie basiskleuren: rood, geel en zwart. Het verschil in kleur wordt voornamelijk in de schil gevonden. Dit betekent dat de eigenschappen van de maca poeders niet heel veel variëren. Er zijn echter wel subtiele verschillen in samenstelling en hoogtes van stoffen. De smaak van maca is uitgesproken. Vaak vind men het dan ook prettiger om supplementen te nemen.

de maca als knolde maca als knol

“Maca wortels groeien in drie basiskleuren: rood, geel en zwart. Het verschil in kleur wordt voornamelijk in de schil gevonden.”

Gele maca: de standaard maca met brede eigenschappen

Van de witte en gele knollen wordt gele maca geproduceerd. Gele maca is de standaard maca die het meest gangbaar is. Tevens is het de meest verkrijgbare soort met brede eigenschappen.

Rode maca: iets meer voedingsstoffen

Van de lichtroze tot donkerpaarse maca knollen wordt rode maca poeder gemaakt. Rode Maca is een soort die voornamelijk dezelfde eigenschappen heeft als de normale maca. Uit bepaalde onderzoeken blijkt echter dat de hoeveelheid bepaalde stoffen in rode maca toch hoger is dan in zwarte of gele maca. Dit verschil is te vinden in de fytonutriënten zoals alkaloïden, looistoffen, saponinen en steroïden.

Zwarte maca: de meest zeldzame soort

Tot slot komt maca ook voor in een lichtgrijze tot donkergrijze kleur. Hier wordt zwarte maca van geproduceerd. Deze kleur komt niet veel voor en is hiermee de zeldzaamste soort. Zwarte Maca geeft de meeste energie en bevat tevens veel voedingsstoffen, net zoals zijn rode zusje. 

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

een vrouw die een kop maca chocodrink vasthoudteen vrouw die een kop maca chocodrink vasthoudt

Recept: Maca chocodrink

Deze maca chocodrink is een heerlijke drank die ook nog eens een gezonde kick geeft. Meng alle ingrediënten in een pannetje en warm het geheel voorzichtig op. Voeg dan een halve avocado toe en mix alles in een blender. Ook koud goed als smoothie te drinken.

Ingrediënten

  • 250 ml amandeldrink
  • 2 el (rauwe) cacaopoeder1 maca capsule, opengebroken
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl kurkumapoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • scheutje honing of ahornsiroop naar smaak
  • mespuntje peper

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over supplementen met maca of andere supplementen? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met onze deskundige medewerkers: tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).