De Indiase kruisbes wordt al eeuwen gewaardeerd door de Indiërs. De plant heeft twee officiële wetenschappelijke namen: Emblica officinalis Gaertn. en Phyllanthus emblica Linn. Met name het gebruik van de bessen heeft een lange traditie binnen de traditionele Ayurvedische levenswijze. Ook geniet het een speciaal privilege in de Indiase mythologie: Amla zou het eerste zijn dat in het universum is gemaakt.

 

“Volgens de Indiase mythologie zou Amla fruit het eerste zijn dat in het universum is gevormd.”

 

Ook bij de hedendaagse wetenschappers is de Amla niet onopgemerkt gebleven. Er zijn vele beschrijvingen van de Amla plant in botanische boeken. Daarnaast zijn er honderden wetenschappelijke onderzoeken gedaan en proefschriften geschreven over de inhoudsstoffen van deze plant.

 

“De Amla plant is vooral beroemd om de bessen:
ze bevatten een zeer hoge concentratie natuurlijke vitamine C”

 

Amla bessenAmla fruit: bron van vitamine C

De meeste gezondheidsbevorderende stoffen lijken zich in de bessen te bevinden. Maar ook in andere delen van de plant vinden we mooie, ondersteunende stoffen. Niettemin is amla vooral beroemd om haar bessen: deze bevatten een zeer hoge concentratie natuurlijke vitamine C (ascorbinezuur). Extractie uit bladeren, wortels of bessen leveren verschillende inhoudsstoffen op. Maar over het algemeen is er consensus over de inhoudsstoffen die we in de Amla bessen terug vinden. Het bevat grote hoeveelheden polyfenolen zoals galluszuur en ellaginezuur, verschillende tannines, mineralen, vitamines, aminozuren, oliën en flavonoïden zoals rutine en quercetine.

 

Amla fruit wordt toegevoegd aan allerlei Aziatische gerechten

De groengele bessen vormen het belangrijkste onderdeel van de plant. Ze worden gebruikt als gezond voedingsmiddel, culinair in verschillende Aziatische gerechten zoals jam, amla burfi (een soort Turks fruit), chutneys en curry's en als onderdeel van de Ayurvedische kruidenkunde en levenswijze.

 

Vier soorten supplementen op basis van Amla fruit

Mede vanwege deze rijkdom aan inhoudsstoffen verkoopt Vitaminesperpost.nl vier supplementen die zijn gebaseerd op de Indiase kruisbes:

 

 • Amla poeder
  Amla poederOm dit poeder te verkrijgen, zijn de bessen uit natuurlijke teelt eerst geperst tot sap. Vervolgens wordt er poeder van gemaakt. Dit is een puur geconcentreerde en vrijwel onbewerkte variant die uitstekend kan worden verwerkt in smoothies of door de yoghurt kan worden geroerd.
 • Amla capsules
  Wie geen zin heeft om Amla fruitpoeder ergens in te verwerken, kan gebruik maken van onze capsules. In de capsules zit hetzelfde concentreerde Amla fruitpoeder.
 • Triphala Plus
  In onze Triphala capsules vinden we naast een derde deel Amla fruitpoeder ook een derde fruitpoeder van behada (Terminalia bellirica) en een derde harada (Terminalia chebula). De combinatie van deze drie soorten fruit vormt Triphala, een traditionele Ayurvedische formule om de gezondheid mee te ondersteunen.

 

“Naast het hoge vitamine C gehalte blijkt het relatief onbekende β-glucogalline in Amla fruit
een belangrijke rol te spelen als antioxidant…”

 

 • Super Amla
  Dit is een voedingssupplement met het gepatenteerde Saberry® extract en wordt gemaakt door het gerenomeerde, Ayurvedische bedrijf Sabinsa. Het bevat fruitpoeder dat is gemaakt van duurzaam geteelde Amla bessen en is gestandaardiseerd op tenminste 10% β-glucogalline. Hoewel amla fruit een zeer hoog percentage vitamine C bevat, laat onderzoek zien dat het relatief onbekende β-glucogalline wellicht een nog belangrijkere rol speelt als antioxidant. Het helpt daarmee bij de bescherming van onze lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

 

Samenvattend:
Amla fruit is een goed voedingssupplement om het afweersysteem en de vitaliteit mee te stimuleren. Net zo als al onze supplementen is het geen vervanging, maar een toevoeging aan een gezond voedingspatroon met veel verse groenten en fruit. Daarnaast is een actieve levensstijl van belang.

 

Naast voedingssupplementen op basis van Amlafruit hebben we nog meer Ayurvedische supplementen. Mocht u vragen hebben over onze supplementen of wilt u hulp bij het maken van een keuze, dan kunt u tijdens kantooruren op nummer 075-6121247 bellen met onze deskundige medewerkers of digitaal contact met ons opnemen.

 

Bronnen:
Science direct 
Saberry