Wat wisten de Indiërs en Chinezen eeuwen geleden al dat wij niet wisten? In de traditionele Ayurveda en Chinese kruidenkunde is ashwagandha een graag gezien kruid. Het werd al 6000 jaar voor christus beschreven. Vanwege z’n prachtige eigenschappen heeft de wortel zelfs de naam ‘koninklijk kruid’ verworven. Hoog tijd om wat dieper op dit wonderkruid in te gaan.

 

  • De oorsprong van ashwagandha
  • Voordelen van ashwagandha
  • Ashwagandha bevat van alle planten ter wereld het meest aantal withanoliden. 
  • Andere bioactieve stoffen in ashwaganda 
  • Voedingssupplement met ashwagandha

De Ashwagandha besDe oorsprong van ashwagandha

Ashwagandha staat ook wel bekend onder de namen Winterkers, Withania somnifera en Indische Ginseng. Ashwagandha betekent in het Sanskriet ‘paardengeur’ (ashwa: paard en gandha: geur) Dit verwijst naar de typerende geur die de verse wortel afgeeft. Ook verwijst de naam naar de sterke, afrodiserende eigenschappen die de wortel zou hebben. De herkomst van dit koninklijk kruid ligt in India, Pakistan en Sri Lanka. Van daaruit is het verspreid over het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten en Afrika. Vandaag de dag wordt ashwagandha onder meer in Amerika veel gecultiveerd. Ashwagandha groeit als een struik met kleine groene bloemen en kan wel tot 1,5 meter hoog worden. De vruchten kleuren oranje-rood als ze rijp zijn. Aan de plant zitten wortels die diverse alkaloïden bevatten. De bladeren en vruchten bevatten een aantal bruikbare stoffen, maar de wortel is het meest gebruikt.

 

Relaxt met Ashwagandha!Voordelen van ashwagandha

In India wordt ashwagandha als smaakmaker in de keuken gebruikt. De jonge scheuten en bladeren kunnen aan een maaltijd worden toegevoegd. Het wortelpoeder wordt met andere kruiden gemengd in een mix genaamd 'chuma'. Deze mix wordt gebruikt om soepen, sauzen en vegetarische gerechten mee te kruiden. Behalve dat het een smaakmaker is, wordt ashwagandha vooral gebruikt in de kruidenkunde. Er is een lange waslijst met voordelen die worden toegeschreven aan ashwaganda. Zo biedt het ondersteuning in periodes van mentale druk of stressvolle situaties*. Het draagt bij tot optimale ontspanning en is goed voor emotionele balans en gemoedstoestand*. Het levert een bijdrage aan ons aanpassingsvermogen in spannende en stressvolle situaties*. Ashwagandha kan worden gebruikt voor een goede nachtrust* en draagt bij aan en algemene goede gezondheid en conditie*. Dit is te danken aan de bijzondere inhoudsstoffen. Withanoliden zijn de belangrijkste.


*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.


Ashwagandha bevat van alle planten ter wereld de meeste withanoliden

Withanoliden zijn waarschijnlijk de belangrijkste inhoudsstoffen in ashwagandha. Withanoliden zijn een groep van minstens 360 van nature voorkomende chemische verbindingen. Ze werken onder meer als een adaptogeen. Adaptogenen zorgen ervoor dat ons aanpassingsvermogen onder ongunstige omstandigheden en momenten van stress wordt verhoogd. Hierdoor zijn we in staat beter om te gaan met dit soort situaties.

 

Andere bioactieve stoffen in ashwaganda

Bioactieve stoffen zijn voedingsstoffen die invloed op onze gezondheid kunnen hebben. Er zijn er ongeveer vijftig van bekend. Bioactieve stoffen zijn nodig voor alle levensprocessen. De bestanddelen komen voor in zowel plantaardige als dierlijke producten en kunnen ook synthetisch worden vervaardigd. Ashwagandha bevat verschillende bioactieve stoffen. Dit zijn dit onder meer lactonen, alkaloïden zoals tropine, withanine, anaferine, isopelletierine, somniferine, saponinen, coumarines, fytosterolen, aminozuren, mineralen en bioflavonoïden.


Voedingssupplement met Ashwagandha

Vitaminesperpost.nl verkoopt verschillende voedingssupplementen met Ashwagandha.

Ashwagandha extract: Als u een ashwagandha supplement koopt, is het belangrijk dat de capsules een hoge concentratie aan actieve inhoudsstoffen bevatten. Eerder hadden we het over withanoliden. Ashwagandha extract is gestandaardiseerd op maar liefst 7% withanoliden.

Ashwagandha Premium: Ashwagandha extract is de basis van Ashwaganda Premium. Daarnaast is een nieuwe, bijzondere inhoudsstof toegevoegd: ETAS®50 asperge extract. Bovendien bevat het L-theanine uit groene thee en BioPerine® voor een goede opname in ons lichaam.

Ashwagandha KSM-66: Dit supplement bevat het gepatenteerde KSM-66® extract. KSM-66® is een natuurlijk geteelde vorm van ashwagandha. Deze is afkomstig uit de wortels van de Withania somnifera plant. Het unieke van deze duurzaam geteelde ashwagandha is dat het extract het gehele spectrum aan actieve stoffen uit de wortel bevat. Naast de belangrijkste stof withanoliden bezit dit extract onder meer withanine, somniferine en tropine. Deze combinatie maakt een mooi huwelijk om zo optimaal te kunnen profiteren van alles wat ashwagandha heeft te bieden.

 

 

Wilt u meer weten over ashwagandha of andere supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers via tel. 075-612 12 47 (lokaal tarief).