Borium: goed huwelijk met calcium en magnesium Boriumrijke groente

Als we optimaal willen functioneren, is het van belang een goede balans te handhaven bij het innemen van bepaalde stoffen. Zo wordt de opname van calcium bevorderd door het mineraal borium. Dit essentiële sporenelement vormt tevens een goed huwelijk met magnesium.

Wat is borium?

Boraxverbindingen waren al in de Oudheid bekend. Ze zouden vierduizend jaar geleden al in Perzië zijn gebruikt. Als sporenelement borium werd het echter pas in 1808 door Louis Gay-Lussac en Louis-Jacques Thénard ontdekt na ontleding van boraxzuur. Borium wordt ook wel boron genoemd. Borium is net als silicium (kiezelzuur) een van de zeventien mineralen. Dit betekent dit dat ons lichaam het nodig heeft om goed te functioneren. Mineralen spelen immers, net als vitamines en aminozuren, een rol bij de opname van gezonde voedingsstoffen in onze cellen en weefsels.

'Van de micromineralen oftewel sporenelementen hebben we dagelijks slechts kleine hoeveelheden nodig"

Borium is een micromineraal

Net als vitamines zijn mineralen dus onmisbaar voor de gezondheid. Ze leveren zelf geen energie, maar zijn noodzakelijk voor het functioneren van het lichaam. Zo zorgen mineralen er bijvoorbeeld voor dat zuurstof door het lichaam wordt getransporteerd. Bovendien zijn mineralen belang voor onze energiehuishouding. We kunnen zelf echter geen sporenelementen of mineralen aanmaken. Maar wat is nou het verschil tussen sporenelementen en mineralen? We kunnen mineralen in in micro- en macromineralen indelen. 

Mand fruitMand fruit

Macromineralen dienen we in grote hoeveelheden binnen te krijgen via onze dagelijkse voeding. Van de micromineralen oftewel sporenelementen hebben we dagelijks slechts kleine hoeveelheden nodig. Borium of boron behoort derhalve tot de laatste categorie. Andere voorbeelden van mineralen zijn ijzer, chroom, jodium, mangaan, zink, molybdeen en silicium.

“Borium stuurt de stofwisseling van calcium, magnesium en fosfor aan”

Wat doet borium in het menselijk lichaam?

Borium heeft diverse functies in het menselijk lichaam. Boven alles helpt het om de calcium- en magnesiumspiegel op peil te houden. Calcium en magnesium zijn belangrijk voor de botten. Bovendien stuurt het de stofwisseling van calcium, magnesium en fosfor aan. Omdat borium (nog) niet als een onmisbaar sporenelement wordt beschouwd, is er door de Gezondheidsraad nog geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vastgesteld. De behoefte aan borium wordt geschat op circa 1 milligram per dag.

"Vooral wortelgroente als aardappelen, pastinaak en wortels zijn rijk aan borium"

Waar zit borium in?

Boriumrijke groenteBoriumrijke groente

Omdat we steeds vaker kant-en-klare en geraffineerde voeding eten, krijgen we van nature minder borium binnen. Bovendien is door pesticiden en intensieve landbouw het mineraalgehalte in de bodem de afgelopen vijftig jaar enorm gedaald. Hierdoor halen we ook minder borium uit verse producten. Er is echter goed nieuws voor vegetariërs en veganisten: in vlees zit geen borium. Het is dus mogelijk om voldoende borium binnen te krijgen via andere voedingsmiddelen. 

Rijk aan borium zijn vooral wortelgroenten als aardappelen, pastinaak en wortels. Verder bevatten de meeste fruit- en groentesoorten borium. Daarnaast treffen we het aan in peren, appels, gedroogde pruimen, rozijnen, hazelnoten, dadels, pinda’s, honing, wijn, tomaten, biergist en peulvruchten.

Tip

Mineralen lossen op in kookwater. Blancheer mineraalrijke groente dus of gebruik zo weinig mogelijk kookwater.

Voedingssupplementen met borium

Een gezonde levensstijl begint met gevarieerd, vers eten en voldoende beweging. Soms lukt dit echter even (tijdelijk) niet. In zo’n geval kunt u eventueel een beroep doen op voedingssupplementen. U kunt bij ons terecht voor capsules met 3 mg borium (calcium-borogluconaat). Dit supplement is vooral geliefd bij actieve veertigplussers en, omdat het goed met magnesium samenwerkt, bij sporters.

Daarnaast kunt u bij ons terecht voor Calcium Fructoboraat. Dit is een vegan voedingssupplement met een verbinding die calcium, borium (boor) en fructose combineert. Calciumfructoboraat kent een goede biologische beschikbaarheid. Dit betekent dat deze vorm gemakkelijk door ons lichaam wordt opgenomen.

Recept boriumrijke hutspot met pastinaak en wortel

Boriumrijke hutspot met pastinaak en wortelBoriumrijke hutspot met pastinaak en wortel

Ingrediënten (2 pers):

  • 200 g pastinaken
  • 200 g geschrapte wortels
  • 400 g kruimige aardappels
  • boter
  • melk
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl tijm
  • 2 uien
  • peper en zout

Bereiden:

  • Schil de pastinaken en aardappels
  • Snijd pastinaken, aardappels en wortels in stukken
  • Kook de aardappels, wortels en pastinaken 20 minuten tot ze zacht zijn
  • Voeg eventueel bouillonblokje toe voor meer smaak
  • Snijd de uien in ringen
  • Giet scheut olie in de een pan
  • Bak de uien op zacht vuur tot ze glazig en zacht zijn
  • Giet de aardappels, wortels en pastinaken af
  • Stamp met wat boter, melk, de mosterd en tijm en wat zout en peper tot een puree
  • Serveer de gebakken uien op de stamppot
  • Lekker met (vegetarische) rookworst of gehaktballen.

(Bron: Lekkerensimpel)

Vragen of avies?

Wilt u meer weten over borium of over andere mineralen in ons assortiment? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met onze deskundige medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).