Chlorofyl: superfood voor plant én mens Vrouw drinkt groene smoothie

Tijdens de biologieles op school heeft u vast al eens kennis gemaakt met het woord chlorofyl. Deze chemische term staat immers voor niets anders dan het natuurlijke kleurpigment ‘bladgroen’. Chlorofyl is echter zoveel meer dan een kleurstof. Het heeft namelijk diverse gezondheidsbevorderende kenmerken. Wilt u weten welke? In dit artikel gaan we dieper op chlorofyl in.

Wat is chlorofyl?

Plantencellen met chlorofylkorrelsPlantencellen met chlorofylkorrels

Chlorofyl wordt ook wel bladgroen genoemd. De stof werd in 1817 ontdekt door de Franse wetenschappers Joseph Caventou en Pierre Joseph Pelletier als het groene pigment dat planten en algen groen doet kleuren. Het pigment bevindt zich in de chloroplasten oftewel bladgroenkorrels van planten. Door middel van de chloroplasten kan een plant licht opvangen en dit omzetten in energie. Deze energie is nodig voor de fotosynthese. Bij dit proces wordt koolstofdioxide met behulp van lichtenergie omgezet in water, koolhydraten en zuurstof.

 

“Elke soort chlorofyl weerkaatst het licht op een iets andere golflengte”

Waarom is chlorofyl groen?

Chlorofyl absorbeert het rode en blauwe deel van het lichtspectrum. Hierdoor wordt alleen de groene kleur weerkaatst. Daarom is chlorofyl groen. Alle groene plantensoorten bevatten minstens één type chlorofyl. Uiteenlopende planten kunnen weer andere variaties bladgroen bevatten. Elke soort chlorofyl weerkaatst het licht op een iets andere golflengte.

“Bepaalde grassen barsten van het bladgroen”

Waar zit chlorofyl in?

Chlorofyl is een soort superfood van groene grassen, planten, struiken, bloemen, bladeren van bomen en algen. Daarnaast zit het bladgroen in allerlei soorten voeding. Zo treffen we chlorofyl aan in groene bladgroenten als sla, rucola, spinazie, paksoi, andijvie, groene kool en boerenkool. Ook zit het in groene vaste groente als broccoli, spruitjes, sperziebonen en groene asperges. Bepaalde grassen barsten eveneens van het bladgroen, bijvoorbeeld gerstegras en tarwegras.

Groene groente met veel chlorofylGroene groente met veel chlorofyl

Daarnaast zit het in koriander, peterselie, waterkers, postelein, rucola, prijs, noten en zaden en algen, zeewieren en producten die daarvan zijn gemaakt, zoals kelp, nori, wakame, spirulina en chlorella. Via uw voeding kunt u dus behoorlijk wat chlorofyl binnenkrijgen.

Tip

U kunt ook zelf chlorofyl uit planten halen. We geven het voorbeeld van spinazie:

* Maal de spinazie met 750 ml water fijn in de keukenmachine.

* Zet een fijn zeef in een pan en giet de gemalen spinazie hierin.

* Vang het vocht op.

* Passeer het vocht door een passeerdoek en laat uitlekken tot het vocht eruit is.

* Schraap de chlorofyl van de passeerdoek af, zodra al het vocht eruit is gelopen.

Waarom is chlorofyl zo gezond?

Slow-juicerSlow-juicer

Chlorofyl wordt niet alleen als superfood voor planten gezien maar ook voor de mens. Er worden nog net geen magische eigenschappen aan toegeschreven. Zo zijn chlorella en spirulina de laatste jaren immens populair geworden. Is chlorofyl zo’n wondermiddel? Feit is dat chlorofyl een echte vitaminebom is. Zo is bladgroen rijk aan de vitamines A, C, E en K. Bovendien treffen we diverse mineralen aan in chlorofyl: magnesiumcalcium, kalium en ijzer.

“Chlorella behoort tot de familie van groenwieren”

Voedingssupplementen met chlorofyl

Hoewel bladgroen dus een fijne aanvulling is op ons dagelijks menu, lukt het niet altijd om het ‘vers’ te consumeren. Gelukkig zijn er talloze voedingssupplementen op de markt die chlorofyl bevatten. Zo kunt u bij ons terecht voor chlorella. Deze eencellige groene alg behoort tot de familie van de groenwieren. Chlorella helpt de spijsvertering* en is goed voor een normale darmfunctie*. Ook ondersteunt deze alg het immuunsysteem*. We verkopen ook chlorellapoeder. Dit is eenvoudig toe te voegen aan uw smoothie. Daarnaast verkopen wij een supplement dat zowel spirulina als chlorella bevat. 

Dame met een groene smoothie vol chlorofylDame met een groene smoothie vol chlorofyl

Daarnaast kunt u bij ons terecht voor spirulina. Spirulina staat er eveneens om bekend dat het ons immuunsysteem ondersteunt*. Bovendien helpt het bij vermoeidheid* en helpt bij het behoud van de vitaliteit*. Ook spirulina is als poeder voor uw smoothie verkrijgbaar. Natuurlijk kunt u ook bij ons terecht voor Chlorofyl Plus en diverse tarwegrassen met chlorofyl, zoals gerstegraspoeder, havergraspoeder en tarwegras. De poeders zijn uiterst geschikt om in uw yoghurt of een smoothie te gebruiken.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over chlorofyl of producten die chlorofyl bevatten? Neem dan tijdens kantooruren vrijblijvend contact op met onze deskundige medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).