Eerste hulp bij de overgang Stralende vrouw

Als vrouw wordt u er ergens na uw veertigste levensjaar onherroepelijk mee geconfronteerd: de overgang. De ene vrouw gaat fluitend door deze levensfase heen terwijl een ander gek wordt van overgangsverschijnselen als opvliegers en prikkelbare gevoelens. Wat is de overgang precies en wat kunt u doen om er zo prettig mogelijk doorheen te komen? Bijgaand enkele tips voor eerste hulp bij de overgang.

Wat is de overgang?

De woorden menopauze en overgang worden geregeld door elkaar gebruikt. Toch zijn het geen synoniemen. Menopauze betekent letterlijk ‘de laatste menstruatie’. De overgang is de hele periode rond de menopauze waarin vrouwen stoppen met menstrueren terwijl gelijktijdig allerlei hormonale veranderingen plaatsvinden. De overgang is een natuurlijke fase van transitie. Het vrouwelijk lichaam bereidt zich voor op het einde van de vruchtbare fase.

Dit gaat samen met allerlei veranderingen, zowel lijfelijk als mentaal. U merkt dat u in de overgang komt als het patroon van uw menstruatie verandert of als deze uiteindelijk wegblijft. Ook kunt u met onverwachte opvliegers of stemmingswisselingen worden geconfronteerd. Op het moment dat u niet meer menstrueert, betekent dit het einde van uw vruchtbare periode. Vaak valt dit tijdstip samen met andere belangrijke momenten in het leven, zoals het eerst menstrueren van uw dochters, kinderen die trouwen of ouders die overlijden. Waar voor de ene persoon een periode ophoudt, start een nieuwe voor de andere. Al deze veranderingen kunnen een impact hebben op hoe u zich lichamelijk en geestelijk voelt.

“Als vrouw maken we zowel vrouwelijke als mannelijke hormonen aan”

De meest voorkomende overgangsverschijnselen

Veranderingen in het lichaam en in de hormoonhuishouding gaan vaak gepaard met allerlei verschijnselen. In de overgang kunt u daarbij denken aan:

  1. Opvliegers
    Een opvlieger is een plotseling opkomend gevoel van hitte. Vaak gaat dit gepaard met een versnelde hartslag, transpireren en zware en vermoeide ledematen.
  2. Veranderingen in uw huid
    Dit heeft te maken met het afnemende oestrogeengehalte in uw huid. Hierdoor kan de huid slapper en droger worden.
  3. Veranderingen in uw haar
    Het verminderde oestrogeengehalte kan ook gevolgen voor de conditie van uw haar hebben. Dit kan slap en droog worden.
  4. Innerlijke onrust en stemmingswisselingen
    Uw lichaam verandert en dit kanmet onrustige gevoelens  gepaard gaan. Deze kunnen zich uiten in huilbuien en prikkelbaarheid.
  5. Meer lichaamshaar
    Als vrouw maken we zowel vrouwelijke als mannelijke hormonen aan. Tijdens de overgang neemt het percentage vrouwelijke hormonen echter flink af. Het aantal mannelijke hormonen dat we aanmaken, blijft echter gelijk. Hierdoor kunnen vrouwen meer haargroei krijgen op benen, bovenlip of kin.
  6. Slappe borsten
    In de overgang wordt het bindweefsel in de huid steeds slapper. Daarnaast neemt de hoeveelheid oestrogeen af. Dit heeft als gevolg dat het melk- en klierweefsel in de borsten minder stevig kan worden.
  7. Gewichtstoename
    Tijdens en na de overgang komen veel vrouwen enkele kilo’s aan. Dit heeft niet zoveel met de overgang te maken als wel met het vorderen van de leeftijd. Naarmate we ouder worden, verloopt onze stofwisseling langzamer.
  8. Droge vagina
    De algehele doorbloeding verandert naarmate de overgang vordert. Dit kan ook effect hebben voor de doorbloeding van de geslachtsdelen.
  9. Verstoorde nachtrust
    Overgangsverschijnselen kunnen leiden tot opvliegers en nachtelijk transpireren. Dit kan gevolgen hebben voor een ontspannen nachtrust.
  10. Botontkalking
    Vanwege de afname van oestrogeen verliezen vrouwen in de overgang gemiddeld 10 tot 20% botmassa. Dit leidt ertoe dat de botten op latere leeftijd wat breekbaarder kunnen zijn.

“Probeer 2,5 uur per week te bewegen”

Wat kan ik doen bij overgangsverschijnselen?

Dit klinkt misschien allemaal nogal overweldigend. Geen paniek! U kunt van alles zelf doen om lekker in uw vel te blijven zitten en u fysiek sterk te voelen. Het spreekt vanzelf dat voor diverse overgangsverschijnselen en het verminderen ervan meer bewegen het devies is. Zeker als het op gewichtstoename aankomt. Het Voedingscentrum adviseert vrouwen in de overgang wekelijks minimaal 2,5 uur te bewegen. Bij een toenemend slappere huid, ook die van uw borsten, kunt u diverse oefeningen doen. Het internet staat er vol mee.

Sportende vrouwen

Daarnaast leidt lichamelijk inspanning tot geestelijk ontspanning. Dagelijks dus een flinke wandeling maken, kan er voor zorgen dat u minder last heeft van prikkelbare gevoelens of innerlijke onrust. Of misschien is yoga meer op uw lijf geschreven? Om uw botten sterk te houden, kunt u meer calciumrijke voeding of dranken tot u nemen. Met specifieke voeding valt sowieso veel winst te behalen. Natuurlijk kunt u ook uw heil zoeken bij specifieke, op de overgang gerichte, voedingssupplementen.

“Het eten van eiwitten kan helpen”

Welke voeding in de overgang?

Eieren

Voeding heeft uiteraard een grote impact op hoe u zich voelt. Dat geldt niet alleen tijdens de overgang. Wat wel tijdens deze periode geldt, is dat de kilo’s zich graag rond de buik nestelen en niet meer zo snel weggaan. Het is dus goed om ook ten behoeve van uw figuur op uw voeding te letten. Het eten van voldoende eiwitten kan hierbij helpen. Eiwitten verhogen de verbranding, geven snel een verzadigd gevoel en helpen om uw spiermassa in stand te houden.

Goede dierlijke bronnen van eiwitten zijn bijvoorbeeld:

  • Vlees
  • Vette vis
  • Eieren
  • Zuivelproducten

Goede plantaardige bronnen van eiwitten zijn bijvoorbeeld:

  • Hennepzaad
  • Chiazaad
  • Quinoa
  • Tempeh
  • Peulvruchten (linzen, kikkererwten)
  • Spirulina
  • Chlorella

Daarnaast is het goed om op uw koolhydraten te letten. Kies bij voorkeur voor complexe koolhydraten met veel vezels, zoals fruit, groente en zilvervliesrijst.

Sommige voedingsmiddelen staat erom bekend dat ze opvliegers kunnen aanjagen. Let op met alcohol, koffie en hete dranken, net als met pittige gerechten met veel pepers. Het is beter om voeding met veel fyto-oestrogenen te nemen. U kunt hierbij denken aan tofu, lijnzaad, alfalfakiemen en tuinkers. Producten die de hormoonhuishouding in het algemeen ondersteunen, zijn onder meer avocado, vette vis, roomboter en pompoenpitten.

“Zilverkaars staat bekend als typisch vrouwenkruid”

Welke voedingssupplementen bij de overgang?

Bijna de helft van de vrouwen in westerse landen die in de overgang zijn, gebruikt natuurlijke middelen bij overgangsverschijnselen. Een greep uit onze supplementen voor de overgang: 

Rode klaver

Een van de populaire remedies is rode klaver. Met name in de bladeren van rode klaver bevinden zich veel isoflavonen, afkomstig uit de fyto-oestrogenen. Rode klaver kan gebruikt worden bij overgangsverschijnselen en voor het behoud van sterke botten*. 

Hop

Ook hop is een populair natuurlijk middel tijdens de overgang. Hop bevat onder meer polyfenolen met fyto-oestrogene eigenschappen. Daarnaast bevat hop flavonoïden, kalium, vitamines uit het B-complex en aminozuren. Dit maakt hop geschikt bij overgansverschijnselen en ter ondersteuning van de nachtrust*. 

Rode maca

Maca, oftewel Lepidium meyenii, is een Peruaanse plant die al meer dan 2600 jaar wordt verbouwd. Er zijn verschillende soorten maca die zich onderscheiden door de kleur van de schil. De rode macawortel blijkt met name gunstig voor vrouwen in de overgangsleeftijd. Het draagt bij aan het behoud van sterke botten na de menopauze* en wordt ingezet bij overgangsverschijnselen*. 

Soja isoflavonen

Net zoals in rode klaver veel isoflavonen zitten, geldt dit ook voor soja isoflavonen. Het extract wordt uit sojabonen vervaardigd. Deze peulvruchten zijn afkomstig van de sojaplant (Glycine max). Sojabonen zijn rijk aan isoflavonen en worden geregeld door vrouwen van boven de veertig gebruikt.

Saffraan

Saffraan heeft een lange geschiedenis als natuurlijk middel met verschillende toepassingen. Het extract van de Crocus sativus is opbeurend* en wordt onder meer ingezet ter ondersteuning voor de gemoedstoestand* en biedt ondersteuning bij stresssituaties. Bovendien is het extract van saffraan goed voor het libido*. 

Saffraan

Zilverkaars

Zilverkaars staat bekend als typisch ‘vrouwenkruid’. Ook zilverkaars biedt ondersteuning bij prikkelbare gevoelens* en opvliegers*.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van natuurlijke middelen die u zou kunnen gebruiken bij overgangsverschijnselen. U vindt er meer op onze overgangspagina.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u weten hoe en welke voedingssupplementen u specifiek kunnen helpen tijdens de overgang? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers via ons contactformulier of via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).