Gezond leven wordt kinderen met de paplepel ingegoten Kind met groente en fruit

Een goed begin is het halve werk. Zeker als het om de opvoeding van kinderen en het bijbrengen van gezonde eetgewoontes gaat. Met het oog op de huidige enorme toename van overgewicht bij kinderen, is het dus een uitstekend idee om goed op de voeding te letten. Bovendien bent u er zo van verzekerd dat uw kinderen alle belangrijke mineralen en vitamines binnenkrijgen die broodnodig zijn voor hun weerstand en ontwikkeling. Welke mineralen en vitamines zijn nu speciaal voor kinderen van belang? Daar gaan we hier op in.

BabyBasis voor baby’s

We kunnen ‘iets met de paplepel ingieten' behoorlijk letterlijk nemen. Vanaf de dag dat uw kindje geboren wordt, bent u immers intensief met de voeding van uw kleine bezig. U wil de beste basis leggen voor de rest van zijn of haar leven. Het begint met de juiste inentingen, voeding en slaap. Zolang u borstvoeding geeft, is er wat voeding betreft meestal niets aan de hand. Stapt u echter over van borst- naar flesvoeding, dan is het zaak op te letten dat uw kindje niet te veel krijgt. Het is belangrijk om uw kind gevarieerde voeding aan te bieden als ze eenmaal vaste kost mogen. Het devies is dan: veel groente en fruit. Vanaf één jaar kan uw kind gewoon met de pot mee-eten. Stimuleer dit dus ook. U kunt op deze leeftijd namelijk al een lastig etertje ontwikkelen; probeer dat voor te zijn. Als u uw kind een uitgebreide selectie aan gezonde maaltijden aanbiedt, zit er altijd meer tussen dan u denkt dat ze lekker vinden. Bovendien moeten kinderen nog aan uiteenlopende smaken wennen en ervaren ze soms pas na enkele keren proeven iets als smakelijk.

“Geef niet toe aan kreten als ‘Ik houd niet van groente!"

Vijf porties groente en/of fruitKind met fruit

Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben drie uitgebalanceerde maaltijden nodig om goed te groeien en zich goed te ontwikkelen. Dezer dagen is overgewicht bij jonge kinderen een groot probleem. En besef: dikke kinderen worden vaak dikke volwassenen. Leer uw kinderen dus al vanaf deze leeftijd aan om minstens vijf porties groente en/of fruit te eten. Zo krijgen ze essentiële voedingsstoffen binnen en vanwege de vezels voorkomt u constipatie bij uw kind. Geef niet toe aan kreten als ‘Ik houd niet van groente!’ Er is immers niemand die alle groente vies vindt! Bied gecontroleerd snoep en zoetigheid aan. Het helemaal verbieden, kan namelijk weer tot meer overgewicht leiden. In deze periode is belangrijk om kinderen minimaal een uur per dag buiten te laten spelen. Dit houdt hun vitamine D op peil en vitamine D is enorm belangrijk voor goede botten en een gezond lichaam.

Tieners hebben veel slaap nodigTiener

Als uw kroost naar de middelbare school gaat, worden de hersenen sneller en efficiënter. Tieners hebben veel slaap nodig en zodra meisjes beginnen te menstrueren, hebben ze behoefte aan genoeg ijzer. U zou uw dochter dus meer vlees of bladgroente kunnen aanbieden. Als u uw kind inderdaad met de paplepel goede eetgewoontes heeft aangeleerd, zal dat in deze periode meestal snel duidelijk worden. Elke puber eet natuurlijk wel eens een vette snack, maar wie bewust met betrekking tot voeding is opgevoed, balanceert dit meestal voldoende uit met voldoende fruit en/of groente.

“Of aanvulling noodzakelijk is, verschilt per kind"

Voedingssupplementen voor kinderen

Bent u geïnteresseerd in voedingssupplementen voor kinderen? Dan zijn er enkele zaken om op te letten. Allereerst hebben de meeste kinderen geen tot weinig suppletie nodig. Mocht u toch voor bijvoorbeeld een multivitamine voor uw kroost kiezen, kies er dan eentje die speciaal voor kinderen is. We kunnen wel aangeven welke voedingsstoffen het belangrijkst voor onze kinderen zijn. Of aanvulling noodzakelijk is, verschilt per kind.

  • DHA en EPA zit in visoliesupplementen. Ze zijn onmisbaar voor de groei en de hersenontwikkeling. Als u eenmaal per week vette vis als zalm, verse tonijn, forel of makreel op het menu zet, heeft uw kind meestal geen aanvulling nodig.
  • We hebben ijzer onder meer nodig voor het immuunsysteem en energie. We treffen ijzer aan in brood, volkoren producten, ei, donkergroene groente, peulvruchten en noten, maar ook in rood vlees. Als uw kind geen rood vlees eet, kunt u overwegen een supplement te geven.
  • De Nederlandse bodem verarmt waardoor we steeds minder mineralen via onze voeding binnenkrijgen. Dit geldt ook voor selenium. Selenium is een antioxidant en goed voor ons afweersysteem. Het beschermt gezonde weefsels en cellen. U kunt uw kind natuurlijk aanvulling via een supplement geven, maar vier of vijf paranoten per dag zijn eveneens voldoende.
  • We noemden eerder al vitamine D. We krijgen deze ‘zonnevitamine’ binnen door minimaal een half uur per dag buiten te zijn of voldoende vette vis, eieren en champignons te eten.
  • ‘Melk is goed voor elk’, was lang het devies. Dit hing samen met de calcium in melk. Inmiddels weten we echter dat melk zeker niet voor iedereen geschikt is. Denk hierbij aan een toenemende groep mensen die lactose niet goed kunnen verdragen. Calcium is echter wel essentieel voor ons lichaam. Het is onder meer belangrijk voor onze botsterkte, de bloedstolling, de aanmaak van cellen en weefsels, het zenuwstelsel en de werking van de spieren. We treffen calcium buiten in zuivel ook aan in groene bladgroente, noten en zaden.
  • Vitamine C is voor iedereen belangrijk, dus ook voor kinderen. Het zit in alle fruit- en groentesoorten en het is van belang voor de conditie van onze bloedvaten en onze huid. Bovendien draagt vitamine C bij aan het behoud van sterke botten en soepel kraakbeen.
  • Magnesium is een mineraal dat nodig is voor meer dan driehonderd lichaamsprocessen. Zo is het onder meer belangrijk voor de botten en spieren. Uit onderzoek blijkt dat veel tieners te weinig magnesium binnenkrijgen. Geef ze daarom volkoren producten, bonen, aardappelen, groene bladgroente en pindakaas of een magnesiumsupplement.

Goede voedingConcluderend is het dus belangrijk dat u uw kind een goede start geeft met een gezond voedingspatroon. U heeft voor een groot deel in de hand hoe uw kind zich fysiek ontwikkelt en of overgewicht om de hoek loert. Bij twijfel of uw kind voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, kunt u zich het beste tot een deskundige  wenden. Deze kan dan met u bekijken of uw kind baat kan hebben bij eventuele suppletie van een bepaalde stof.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voedingssupplementen voor kinderen of heeft u behoefte aan meer informatie? Aarzel niet en neem tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.