Een gezonde spijsvertering met enzymen Vrouw met ananassen

In ons spijsverteringsstelsel werken allerlei organen nauw met elkaar samen. Ze breken het voedsel en de dranken af tot kleine, goed opneembare voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten en vitamines. Deze voedingsstoffen komen vervolgens via de dunne darm in de bloedbaan terecht, waar ze energie leveren voor groei en herstel.

Een belangrijke rol bij dit verteringsproces is weggelegd voor de zogenoemde spijsverteringsenzymen. Deze breken de moleculen zoals vetten, eiwitten en koolhydraten af tot nog kleinere moleculen zodat ze gemakkelijker kunnen worden opgenomen. De belangrijkste spijsverteringsenzymen zijn:

  • Protease: breekt eiwitten af
  • Lipase: breekt vetmoleculen af
  • Amylase: breekt koolhydraten af

"Het is belangrijk dat ons lichaam voldoende spijsverteringsenzymen aanmaakt,  opdat het voedsel zo efficiënt mogelijk wordt verteerd"

We kunnen de aanmaak van enzymen stimuleren

Microscopische foto van een enzymMicroscopische foto van een enzym

Het merendeel van de spijsverteringsenzymen in ons lichaam wordt aangemaakt door de alvleesklier, die de dunne darm (als het voedsel daar aankomt) laat volstromen met enzymen. Het is belangrijk dat ons lichaam voldoende spijsverteringsenzymen aanmaakt, opdat het eten zo efficiënt mogelijk wordt verteerd. We kunnen de aanmaak van enzymen stimuleren met voeding en voedingssupplementen.

Voor een goed verlopende spijsvertering is het goed voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan natuurlijke spijsverteringsenzymen. Zodra voedingsstoffen tot kleine moleculen zijn afgebroken, worden ze via de wand van de dunne darm in het bloed opgenomen en vervolgens door het hele lichaam afgegeven.

“Zoals u bouwvakkers nodig heeft om een huis te bouwen, zo heeft uw lichaam enzymen nodig om te functioneren”

Enzymen zijn 'de arbeiders van ons lichaam'

De Amerikaanse enzymexpert dr. Edward Howell wees aan het begin van de vorige eeuw als een van de eersten op het vitale belang van enzymen voor onze gezondheid. Hij zag enzymen als ‘de arbeiders van ons lichaam’. “Zoals u bouwvakkers nodig heeft om een huis te bouwen, zo heeft uw lichaam enzymen nodig om te functioneren. Al heeft u alle benodigde bouwmaterialen klaarliggen; zonder bouwvakkers komt uw huis er niet.” Op dezelfde manier heeft ons lichaam enzymen nodig om vitaal te blijven. “Vitamines, eiwitten, mineralen zijn voor hun werking volledig afhankelijk van de aanwezigheid van voldoende enzymen”, verklaarde Edward Howell.

"Spijsverteringsenzymen kunnen uit dierlijke én plantaardige bronnen worden gewonnen"

Zonder lactase is het moeilijk lactose (uit melk) te verteren

Soms maakt het lichaam niet genoeg spijsverteringsenzymen aan waardoor het verteringsproces vertraagt. Als u bijvoorbeeld niet genoeg van het enzym lactase aanmaakt, is het moeilijk om lactose te verteren. Dit zijn de suikers die zich in melk en producten op basis van melk bevinden. Onverteerde lactose komt dan in de dikke darm, met als gevolg meer vocht en meer gas dat door bacteriën wordt geproduceerd. Spijsverteringsenzymen kunnen uit dierlijke en plantaardige bronnen worden gewonnen. Algemene plantaardige bronnen zijn fruit, schimmels en gisten. Bijvoorbeeld bromelaïne uit ananas, papaïne uit papaja's en lactase uit gezuiverde gisten of schimmels.

Verse papajaVerse papaja

"Lactase ondersteunt bij de vertering van melk en melkproducten"

7 enzymsupplementen die we kunnen gebruiken:

1. Enzymen Complex

Dit is een plantaardig enzym complex met 5 spijsverteringsenzymen uit plantaardige bronnen: protease, lipase, amylase, cellulase en lactase. Dit enzymcomplex is ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

2. Enzymen Complex Forte

Dit supplement bevat 250 mg DigeZyme® met 5 belangrijke enzymen: amylase, protease, lactase, lipase en cellulase. Aan de capsules is BioPerine® (zwarte peperextract) toegevoegd om ervoor te zorgen dat de enzymen optimaal in het lichaam worden opgenomen.

3. Super Enzymen

Deze formule bevat maar liefst 8 actieve stoffen en enzymen, zoals bromelaïne (uit ananas), papaïne (uit papaja), cellulase, betaïne en pancreatine. Dit product is niet geschikt voor vegetariërs en veganisten.

4. Plant Enzymen

Plant Enzymen bevat 7 enzymen, waaronder bromelaïne, protease, amylase, cellulase, lipase, lactase en papaïne en is volledig van plantaardige oorsprong. Geschikt voor vegetariërs en veganisten.

5. Kiwi Enzymen

Actinidine is een natuurlijk enzym dat uniek is voor kiwi's. Onze kiwi enzymen formule bevat zowel kiwifruitextract, afkomstig van Nieuw-Zeelandse kiwi’s, als artisjokextract.

6. Bromelaïne

Bromelaïne is een verzamelnaam voor een groep (sulfhydryl-proteolytische) enzymen met een breed bereik die uit de verse ananasplant (Ananas comosus) wordt gewonnen. De steel van deze plant bevat de hoogste concentratie. Bromelaïne uit ananas is een protease. Geschikt voor vegetariërs en veganisten.

7. Lactase

Lactase ondersteunt bij de vertering van melk en melkproducten.

Naast voedingssupplementen kan de spijsvertering ook met de juiste voedingsmiddelen op natuurlijke wijze worden ondersteund. Vooral een aantal tropische vruchten blijkt rijk aan plantaardige verteringsenzymen.

"De mango is ook een heerlijke tropische vrucht die vol zit met enzymen"

8 voedingsmiddelen die de spijsverteringsenzymen ondersteunen

1. Ananas

Ananas is een heerlijke tropische vrucht, die rijk is aan spijsverteringsenzymen. De ananas bevat met name een groep spijsverteringsenzymen die bromelaïne wordt genoemd. Dit zijn proteasen, die eiwitten afbreken tot aminozuren. Bromelaïne helpt bij de vertering en opname van eiwitten.

2. Papaja

Papaja, ook tropisch fruit, is rijk aan spijsverteringsenzymen. Net als ananas bevat papaja ook proteasen die helpen bij het verteren van eiwitten. Ze bevatten echter ook nog een andere groep proteasen: papaïne. Eet de papaja rijp en ongekookt. Blootstelling aan hitte vernietigt de spijsverteringsenzymen.

Verse mangoVerse mango

3. Mango

Nog zo’n heerlijke tropische vrucht die vol zit met enzymen. Mango's bevatten de spijsverteringsenzymen amylases. Dit is een groep enzymen die koolhydraten afbreekt tot suikers zoals glucose en maltose. De amylase-enzymen in mango's worden actiever als de vrucht rijpt. Dit is de reden waarom mango's zoeter worden naarmate ze rijper worden.

Amylase-enzymen worden ook aangemaakt door de alvleesklier en de speekselklieren. Ze helpen koolhydraten af te breken zodat ze gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Daarom wordt vaak geadviseerd voedsel goed te kauwen. Dan komt er meer amylase vrij.

4. Banaan

Ook bananen zijn een bron van natuurlijke spijsverteringsenzymen. Ze bevatten amylases en glucosidases, twee groepen enzymen die complexe koolhydraten zoals zetmeel afbreken tot kleinere en gemakkelijker te absorberen suikers. Net als mango's, breken deze enzymen zetmeel af tot suikers, als de bananen rijpen. Dat is de reden waarom rijpe gele bananen veel zoeter zijn dan onrijpe groene bananen. Naast hun enzymgehalte, zijn bananen een bron van voedingsvezels, die de spijsvertering stimuleren. Een medium banaan (118 gram) levert 3,1 gram vezels.

"Avocado's zijn uniek omdat ze rijk zijn aan gezonde vetten en weinig suiker bevatten"

5. Avocado

In tegenstelling tot ander fruit, zijn avocado's uniek omdat ze rijk zijn aan gezonde vetten en weinig suiker bevatten. Ze bevatten het spijsverteringsenzym lipase. Dit enzym helpt bij de afbraak van vetmoleculen tot kleinere moleculen, zoals vetzuren en glycerol, die gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen. Lipase wordt ook door de alvleesklier gemaakt, dus u hoeft het niet uit de voeding te halen.

Avocado op brood met eiAvocado op brood met ei

6. Honing

Honing is rijk aan vele heilzame stoffen, waaronder spijsverteringsenzymen. Let daarbij op dat de honing onverhitte, biologische honing is. Honing bevat een verscheidenheid aan spijsverteringsenzymen, waaronder diastase, amylase, invertase en protease. Zorg ervoor dat u rauwe honing koopt, want deze wordt niet blootgesteld aan hoge temperaturen. Verwerkte honing kan worden verhit, waardoor de spijsverteringsenzymen worden vernietigd.

Verse honing en een honingraatVerse honing en een honingraat

7. Kefir

Kefir is een gefermenteerde melkdrank. Het is gemaakt door kefirkorrels toe te voegen aan melk. Deze ‘korrels’ lijken op kleine stukjes zuurkool en zijn een combinatie van gist, melkzuurbacteriën en azijnzuurbacteriën. Tijdens het fermenteren zetten bacteriën de natuurlijke melksuikers om in organische zuren en koolstofdioxide. Tijdens dit fermentatieproces ontstaan er ook andere voedingsstoffen en enzymen. Kefir bevat veel spijsverteringsenzymen, waaronder lipase, protease en lactase. Deze enzymen breken respectievelijk vet-, eiwit- en lactosemoleculen af.

"Zuurkool is een geweldige manier om je inname van spijsverteringsenzymen te verhogen"

8. Zuurkool

Zuurkool is gefermenteerde kool met een uitgesproken zure smaak. Tijdens het fermentatieproces ontstaan er spijsverteringsenzymen, waardoor het eten van zuurkool een geweldige manier is om uw inname van spijsverteringsenzymen te verhogen. Behalve dat zuurkool spijsverteringsenzymen bevat, wordt zuurkool ook als probiotisch beschouwd vanwege de gezonde darmbacteriën die het spijsverteringsstelsel ondersteunen. Ook bij zuurkool geldt dat het onverhit het gezondst is. Hoge temperaturen deactiveren de spijsverteringsenzymen.

Houten kom met gefermenteerde, witte kool (zuurkool)Houten kom met gefermenteerde, witte kool (zuurkool)

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een rijk assortiment aan natuurlijke voedingssupplementen. Als u advies wilt bij het maken van een keuze of meer informatie over producten, kunt u binnen kantoortijden bellen met onze medewerkers op +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of contact met ons opnemen via ons contactformulier.