Hoe krijg ik meer energie? Trainende vrouw

Sinds energiedrankjes op de markt zijn gekomen, maken vooral jongeren hiervan gebruik. Deze drankjes leveren nog meer pit aan hun toch al tomeloze, energie. Volwassenen kiezen eerder voor een paar sterke bakken koffie. Maar hoe goed of slecht is het eigenlijk om gebruik te maken van energiedrankjes of van koffie? En hoe kunnen we op natuurlijke wijze onze energie ondersteunen? 

Energiedrank: wat is het en wat doet het?

Energiedrankjes doen precies wat de naam aangeeft: ze geven een (kortdurende) stoot energie. De meeste van die ‘energie’ komt uit twee hoofdingrediënten: suiker en cafeïne. Een gemiddeld energiedrankje bevat ongeveer 80 milligram cafeïne. Dat is vrijwel evenveel als een kop koffie.

"Taurine is een ingrediënt dat we in veel energiedrankjes vinden"

Moeiteloos doorwerken tot diep in de nacht

Vooral in Azië zijn energiedrankjes al decennia lang een commerciële hit. In 1962 bracht het Japanse, farmaceutische bedrijf Taisho zijn 'Lipovitan D-drank' op de markt. Het bedrijf stelde deze energiedrank samen om de werknemers tot diep in de nacht te kunnen laten doorwerken. Lipovitan D bevat taurine. Dit is een ingrediënt dat we ook in veel andere energiedrankjes vinden. Een Oostenrijkse zakenman, Dietrich Mateschitz, zag die drankjes tijdens zijn Aziatische zakenreis wel zitten en startte samen met twee Thaise zakenpartners het bedrijf Red Bull. Dit is een energiedrank voor jonge Europeanen. De rest is geschiedenis.

Wat zit er in energiedrankjes?

Er zijn veel verschillende energiedrankjes op de markt. Sommige zijn wat duurder, andere wat goedkoper. Maar wat zit er eigenlijk in die drankjes?

Cafeïne vinden we in veel drankjes terug. Deze stof zit ook in koffie en thee en staat bekend om het (kortdurende) stimulerende effect. Taurine is een aminozuurachtige stof. Ginseng is een wortel waarvan bekend is dat deze goed is voor de weerstand* en helpt bij vermoeidheid*. B-vitamines zijn de vitamines die zijn betrokken bij de omzetting van voedingsstoffen naar energie. Guaranazaad bevat cafeïne. Hierdoor helpt het om fris en alert te blijven* en is het goed voor het geheugen*.

Kop en schotel en koffiebonenKop en schotel en koffiebonen

Carnitine is een soort aminozuur dat eigenlijk meer op een B-vitamine lijkt. Creatine helpt prestaties te verbeteren bij explosieve krachtsinspanningen¹ en ginkgo biloba is goed voor de doorbloeding*, het concentratievermogen* en het geheugen*.

¹Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dage­lijkse inname van 3 gram creatine.

"We weten inmiddels allemaal hoe schadelijk suiker is"

Wat zit er nog meer in energiedrank?

Berg suikerklontjesBerg suikerklontjes

In een gemiddeld energiedrankje zit 11-12 gram suiker per 100 ml. In een blikje zit 250 ml, dus bevat een blikje 27-28 gram geraffineerde, witte suiker. Dat staat gelijk aan bijna 7 klontjes suiker! Een krankzinnige hoeveelheid. We weten inmiddels allemaal hoe schadelijk suiker is. De vraag dringt zich dus op of er geen betere en duurzame manieren zijn om ons energieniveau te ondersteunen. Wie serieus aan de slag wil met de ondersteuning van het energieniveau, begint met het weglaten van geraffineerde suiker.

Als u suiker eet, ontstaat er namelijk een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Als gevolg hiervan produceert de alvleesklier insuline om de suiker uit het bloed en in uw cellen te krijgen. Deze piek in de bloedsuikerspiegel en de daaropvolgende daling zorgt ervoor dat u zich daarna uitgeput voelt. Een aanpassing van leefstijl en voeding kan ervoor zorgen dat u vermoeidheidsverschijnselen op een duurzame en effectieve manier te lijf gaat.

"Beweging zorgt voor een verhoging van de stofwisseling"

8 tips om te zorgen voor voldoende, natuurlijke energie

1. Inventariseer (en elimineer) de veroorzakers van emotionele stress

Sommige mensen zijn ‘energievampieren’. Omgang met deze mensen veroorzaakt altijd een enorm gevoel van uitputting. Als u bij uzelf bemerkt dat een contact u meer kost dan dat het u oplevert, is het misschien tijd om afstand te nemen, het contact te verminderen of zelfs te verbreken.

2. Breng balans in uw werk, sociale verplichtingen en vrije tijd

"Van werken, is nog nooit iemand doodgegaan", is een bekend Nederlands gezegde. De vraag is echter of dat waar is. Werk in combinatie met allerlei sociale verplichtingen kan leiden tot een ‘overwerkt’ gevoel en als het te lang doorgaat zelfs tot erger. Het is belangrijk dit snel te (h)erkennen en aan te pakken. Zorg dat u inzicht krijgt in uw werkzaamheden en sociale verplichtingen. Zet alles op papier, maak prioriteitenlijstjes en kijk of u bepaalde dingen kunt afzeggen of efficiënter kunt uitvoeren. Vraag om hulp als dat nodig is. Er zijn daarnaast natuurlijke rustgevers* zoals ashwagandha, passiebloem en kamille die u kunt inzetten ten tijde van stress. 

3. Beweging en buitenlucht

Regelmatig bewegen, biedt vele voordelen. Vooral als dit in de buitenlucht plaatsvindt. Beweging zorgt voor een verhoging van de stofwisseling. Er komt meer zuurstof in het bloed en dat is goed voor alle cellen en organen. Een wandeling in de natuur brengt de hersenen tot rust. Beweging zorgt er ook voor dat u beter en dieper slaapt. Meditatie, yoga en tai chi dragen bij aan het verminderen van (emotionele) stress en zorgen voor lenigheid in het lijf en rust in het hoofd.

Joggende vrouw in de natuurJoggende vrouw in de natuur

4. Eet weinig en louter uitgebalanceerde maaltijden

Heel lang is het idee geweest dat het beter is meerdere, kleine maaltijden per dag te eten dan een paar grote. Maar dat is achterhaald. Door de dag heen snacken, veroorzaakt een permanente belasting van het spijsverteringssysteem. Zorg dat er ruime periodes zijn dat u niets eet en zorg ervoor dat de maaltijden die u nuttigt, volwaardige voedingsmiddelen bevatten. Neem een maaltijdsalade als lunch en eet niet vaker dan drie keer per dag. Onbeperkt verse groente, fruit, noten, biologisch vlees en koudgeperste oliën, vette vis en volkoren producten horen allemaal in een gezond voedingspatroon. B-vitamines spelen een belangrijke rol bij onze energievoorziening. Minder eten is gezond, dus beperk uw hoeveelheden.

5. Gebruik cafeïne in uw voordeel

Cafeïne heeft een kortdurend, stimulerend effect. Zorg ervoor dat u niet te veel koffie en thee per dag drinkt en drink dit ook niet meer 8 uur voordat u gaat slapen. Als u om 22:00 gaat slapen, neemt u dus om 14:00 uw laatste kopje.

"Alcohol belast de lever en een gezonde lever is essentieel als u voldoende energie wilt behouden"

6. Beperk alcohol

Alcohol heeft in eerste instantie een stimulerend effect, maar u wordt er ook moe van. Hoewel alcohol een natuurlijke stof is die in ons lichaam voorkomt, moet de lever die alcohol ook afbreken. Het vormt een belasting voor de lever en een gezonde lever is essentieel als u voldoende energie wilt behouden. Drink alcohol daarom nooit overdag en beperk de hoeveelheid.

Kurk van pasgeopende wijnflesKurk van pasgeopende wijnfles

"U verwent uw lever door het eten van bittere groenten als lof, andijvie en artisjokken"

Bittere groente: lofBittere groente: lof

7. Vertroetel uw lever

Zoals gezegd, speelt een gezonde en sterke lever een belangrijke rol bij het instandhouden van vitaliteit en energie. De lever is een biochemische ‘fabriek', die de hele dag aan het werk is. Hij mag daarom zeker worden verwend. De lever wordt verwend door periodiek geen alcohol, koffie en thee te drinken, de inname van vet te beperken en door het eten van bittere groente als lof, andijvie en artisjokken. Kurkuma is goed voor de lever*, net als mariadistel en paardenbloem.

8. Drink water

Ons lichaam bestaat voor 80% uit water. Alle cellen, organen en weefsels hebben er belang bij dat het lichaam voldoende is gehydrateerd. Te veel water (meer dan 2 liter) belast de nieren. Zorg dat u hierin dus niet overdrijft. Ook de kwaliteit is van belang. Hoewel het Nederlandse kraanwater over het algemeen van goede kwaliteit is, is het toch vervuild met medicijnresten en andere onwenselijke stoffen.

Glas waterGlas water

Ook zijn er speciale supplementen te krijgen om de reinigende werking van de lever te ondersteunen* zoals Detox Lever en Detox Plus. Een kuurtje per jaar is geen overbodige luxe. Doe dit het liefst in het na- of voorjaar.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Een goed Berkey-filter maakt het water al beter drinkbaar, maar als u geld overheeft is een ‘vitaliser’ een overweging waard. Zo’n systeem vitaliseert het water dat uit de kraan komt. Mineraalwater in glazen flessen is ook een goede optie.

Tenslotte: een evenwichtige levensstijl en volwaardige voeding hebben een grote invloed op het behoud van onze vitaliteit, het energieniveau en een evenwichtige gezondheid. Supplementen kunnen dat nooit vervangen, maar ze kunnen dergelijke processen wel ondersteunen.

Vragen of advies?

U heeft nu meer tips om uw natuurlijke energie te ondersteunen! Wilt u meer weten over supplementen voor het energieniveau of heeft u andere vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen! U kunt ons tijdens kantooruren bereiken op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).