Hoe leest u etiketten van voedingssupplementen? Vrouw die een etiket leest

Op elk voedingssupplement treffen we een etiket met meer informatie aan. Wat op dit etiket moet staan, is aan strenge regels gebonden. Waar moet u op letten bij het lezen van een etiket? En wat betekenen die cijfertjes en tabellen nu eigenlijk?

Tekst op etiketten wettelijk bepaald

Vrouw leest een etiket met loepVrouw leest een etiket met loep

Herkenbaar? U koopt of bestelt een bepaald voedingssupplement en eenmaal thuis bekijkt u de verpakking eens nauwkeurig. Al snel wordt u met cijfertjes, percentages, afkortingen en ingrediënten geconfronteerd. Maar wat kunt u hier nu eigenlijk mee?

Om te beginnen, zijn de teksten op etiketten aan strenge regels gebonden. Deze regels zijn vastgelegd door de Europese Voedselveiligheid en de Nederlandse Warenwet. In Nederland ziet de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) toe op de naleving van deze wet. Het maakt hierbij niet uit of u producten online koopt of fysiek in een winkel.

Zoals gezegd, is wettelijk bepaald welke informatie we op etiketten van voedingssupplementen moeten aantreffen.

1. Het begint natuurlijk met de naam van het product.
Niet alleen wordt de benaming ‘voedingssupplement’ genoemd maar natuurlijk ook waar het om gaat. Bijvoorbeeld: magnesium, multivitamine, groenlipmossel, Prostaat Plus of valeriaan.

2. Dan volgen de ingrediënten.
Alle ingrediënten van een voedingssupplement moeten worden genoemd. Op die manier is snel duidelijk of en welke hulp/vulstoffen in het supplement zijn verwerkt. De ingrediënten moeten in een specifieke volgorde worden genoemd, namelijk aflopend in gewicht. Het ingrediënt dat het grootste aandeel heeft, staat dus als eerste in de opsomming.

Etiket Prostaat PlusEtiket Prostaat Plus

Welke informatie staat verplicht op een etiket?

In het geval van Prostaat Plus ziet de opsomming er als volgt uit: Ingrediënten: Pompoenzaad, saw palmetto, brandnetelwortel, granaatappel, zink, vitamine B6 (p-5-p), lycopeen (tomatenextract), selenium, capsule (HPMC-cellulose), vulstof (cellulose).

3. De ingrediënten staan ook in een tabel.
De samenstelling per capsule, softgel, tablet of 100 g poeder wordt vaak ook nog eens in een tabel weergegeven. In de tabel is tevens de Referentie-Inname (RI) opgenomen. De Referentie-Inname geeft aan hoeveel mineralen en vitamines een gemiddelde volwassen persoon per dag nodig heeft. Het is een door de Europese Commissie vastgelegde wettelijke richtwaarde. Hiernaast ziet een voorbeeld van een etiket van Prostaat Plus. We zien bij vitamine B6 een RI van 357% staan. Die hoeveelheid B6 komt overeen met 3,5 maal de RI.

4. Natuurlijk mag het doseringsadvies niet ontbreken.
Op elk voedingssupplementenetiket dient te worden aangegeven hoeveel tabletten, capsules, softgels of poeders men per dag dient te nemen – indien dit niet anders door een deskundige is aangegeven. In het geval van Prostaat Plus is het doseringsadvies om 1 capsule1 tot 2 maal daags tijdens de maaltijd in te nemen.

5. Wat is de inhoud van de verpakking?
Natuurlijk wil u weten hoeveel softgels of capsules u per verpakking aanschaft. Daarom staat op elk etiket om hoeveel stuks of welk gewicht het gaat. In het gebruikte voorbeeld van Prostaat Plus betreft het 60 capsules, die in totaal 47 gram wegen.

6. Wat zijn de kenmerken oftewel de claims van een product?
Wie voedingssupplementen neemt, doet dit over het algemeen omdat men verwacht dat ze een bijdrage aan de gezondheid leveren. Een fabrikant mag echter niet zomaar allerlei gezondheidsclaims op de verpakking van een supplement zetten. Gezondheidseffecten mogen alleen worden vermeld als deze claims wetenschappelijk zijn bewezen of duidelijk de opmerking wordt gemaakt dat de ‘evaluatie van de gezondheidsclaims’ lopende is. In het laatste geval draait het dan om een product dat nog in behandeling is bij de EFSA (European Food Safety Authority). Bij Prostaat Plus gaat het dan om claims als ‘ondersteunt de urinewegen*’ en  ‘goed voor de prostaatfunctie*’.

7. Indien van toepassing dient ook een expliciete waarschuwing te worden vermeld.
Bij Prostaat Plus staat in dit kader: ‘Uitsluitend geschikt voor gebruik door mannen. Dit product is niet geschikt voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar’. Hier hoort ook allergie-informatie bij.

8. Hoe kunt u de supplementen het best bewaren?
Ook dit kunt u op het etiket lezen. Sommige producten gedijen beter buiten de koelkast, terwijl andere juist expliciet koel en donker dienen te worden bewaard. Op het etiket van Prostaat Plus treft u als bewaaradvies aan: ‘Goed afgesloten, droog, koel en buiten bereik van kinderen bewaren’.

9. Uiteraard wordt op elk etiket de houdbaarheidsdatum vermeld.

10. Elk product heeft een eigen batchnummer.
Op basis van dit nummer kan men gedetailleerd vragen stellen over het product. De fabrikant kan het direct nakijken en details over het supplement en het productieproces opzoeken. In het geval van de voorbeeldverpakking Prostaat Plus staat het batchnummer bovenaan rechts: H36627022308.

11. Met wie kunt u contact opnemen betreffende uw aangeschafte voedingssupplement(en)?
Niet alleen de naam van de fabrikant van uw aankoop wordt op het etiket vermeld. Buiten de volledige naam dient het (post)adres en de website op het etiket te staan.

12. In veel gevallen treft u op de verpakking van voedingssupplementen een disclaimer aan.
Hiermee geeft de fabrikant duidelijk aan dat het hier een voedingssupplement en geen medicijn betreft. In ons voorbeeld staat vermeld: ‘Overleg bij ziekte, medicijngebruik, zwangerschap en borstvoeding eerst met een deskundige voordat u supplementen gebruikt’. Gevolgd door ‘Een gezonde levensstijl is belangrijk, evenals gevarieerde, evenwichtige voeding waarvoor voedingssupplementen geen vervanging zijn’.

Het is duidelijk: een etiket op een voedingssupplement bevat veel nuttige informatie voor de consument. De inhoud hiervan wordt dus niet door de fabrikant bepaald, maar is wettelijk vastgelegd.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Vragen of advies?

Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen over onze etiketten hebben, dan kunt u tijdens kantooruren natuurlijk altijd contact opnemen met onze deskundige medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).