Wat is lactoferrine? Lactoferrine is een lichaamseigen eiwit en betrokken bij diverse processen. Het bezit de eigenschap ijzer aan zich te kunnen binden. We maken dit eiwit zelf aan, maar onder bepaalde omstandigheden kan het zo zijn dat we er meer van nodig hebben dan we aanmaken. Suppletie met lactoferrine capsules kan dan uitkomst bieden.

 

  • Wat doet lactoferrine?
  • Lactoferrine uit rauwe melk
  • Waar zit lactoferrine nog meer in?
  • Waarom lactoferrine gebruiken?
  • Welke voedingssupplementen met lactoferrine zijn er?

 

“Al in 1939 werd lactoferrine geïsoleerd uit koemelk. In 1960 ontdekte men
dat dit ‘transporteiwit’ eraan bijdraagt dat ijzer in de cellen wordt opgenomen.”

 

Wat doet lactoferrine?

Lactoferrine is component van ons immuunsysteem. Het is een eiwit (glycoproteïne) dat van nature voorkomt in menselijke moedermelk. We vinden het echter ook in koemelk. Sterker nog: al in 1939 werd het door Sørensen geïsoleerd uit koemelk. In 1960 ontdekte men dat dit ‘transporteiwit’ eraan bijdraagt dat ijzer in de cellen wordt opgenomen. Naast ijzer kunnen lactoferrinemoleculen ook zink, koper en andere sporenelementen aan zich binden. Mineralen en sporen zijn van essentieel belang voor het goed functioneren van allerlei processen die 24/7 plaatsvinden in ons lichaam. Met behulp van moderne technologie heeft men ontdekt dat lactoferrine uit één polypeptideketen bestaat, gemaakt van ongeveer 700 aminozuren.

 

Traditioneel melkenLactoferrine uit rauwe melk

Om lactoferrine uit koemelk binnen te krijgen, is het dus aan te raden om (met name voorjaars-)melk van biologische koeien te drinken. Koemelk bevat 2 mg lactoferrine per liter. De melk mag dan niet zijn gepasteuriseerd, gehomogeniseerd of op andere wijze zijn bewerkt. Door verwarming verandert de structuur van eiwitten. Dit is eenvoudig te observeren als we een eitje koken: het eiwit verandert van vloeibaar in vast. Wie lactoferrine belangrijk vindt, drinkt daarom rauwe, onbewerkte melk. Deze rauwe melk wordt verkocht door (veelal) biologische boeren die een ‘melktap’ bij de boerderij hebben staan. U neemt zelf een fles mee, gooit wat geld in het apparaat en vervolgens stroomt de pure, ijskoude en superromige melk in uw fles. Oude, zieke mensen en vrouwen die zwanger zijn kunnen overigens beter geen rauwe melk drinken.

 

“Colostrum is de eerste moedermelk die wordt geproduceerd nadat een baby is geboren.
Het bevat alles wat een pasgeborene nodig heeft.”

 

Moeder met kindWaar zit lactoferrine nog meer in?

Lactoferrine vinden we in verschillende andere vloeistoffen in het lichaam, zoals speeksel, tranen, slijm, gal en in witte bloedcellen. Volwassenen produceren en verbruiken ongeveer 60 mg per dag. Maar het meeste lactoferrine vinden we in colostrum. Dit is de eerste moedermelk die wordt aangemaakt nadat een baby is geboren. Bij koeien noemen we dat ‘biest’. Dat is het ‘colostrum’ dat een koe produceert als ze net een kalfje heeft gebaard. Deze eerste soorten melk bevatten eigenlijk alles wat een pasgeborene nodig heeft.

 

Waarom lactoferrine gebruiken?

Gezonde sterke mensen produceren meestal net zo veel lactoferrine als ze gebruiken. Er zijn echter omstandigheden waarin we wel iets extra’s kunnen gebruiken. Uiteraard hebben we daar zelf een belangrijke rol in door bewust met onze voeding en onze leefstijl om te gaan, maar soms kunnen we ons lichaam ook een steuntje in de rug geven.

 

Welke voedingssupplementen met lactoferrine zijn er?

Vitaminesperpost.nl verkoopt 2 supplementen die zijn gebaseerd op de rijke inhoudsstoffen van rauwe koemelk:

 

  1. Colostrum
    Boeren geven hun biest eerst aan de kalveren. Wat te veel is, wordt volgens een vast protocol ingevroren. Daarna wordt de biest tot een gevriesdroogd poeder verwerkt. Dit supplement bevat lactoferrine, eiwitten (waaronder minimaal 30% immunoglobulines), spoorelementen, vitamines en mineralen. Mede dankzij een aantal afgesproken protocollen staat dit product onder strenge controle van diverse instanties.
  2. Lactoferrine Plus
    Dit voedingssupplement bevat naast 100 mg pure lactoferrine ook Ester-C en zink bisglycinaat. Ester-C (calcium ascorbaat) is een niet-zure vorm van vitamine C die door veel personen goed wordt verdragen. Vitamine C staat bekend om zijn positieve invloed op het immuunsysteem en om z’n celbeschermende eigenschappen. Daarnaast speelt vitamine C een rol bij de opname van ijzer. Zink is onder meer goed voor het geheugen en het immuunsysteem.

 

Deze voedingssupplementen zijn voor mensen die net iets extra’s kunnen gebruiken. Beide supplementen zijn geproduceerd met respect voor dier en milieu.

 

Naast voedingssupplementen met lactoferrine hebben we nog meer interessante producten met stoffen die de gezondheid ondersteunen.. Mocht u vragen hebben over onze supplementen of wilt u hulp bij het maken van een keuze, dan kunt u tijdens kantooruren op nummer 075-6121247 bellen met onze deskundige medewerkers of digitaal contact met ons opnemen.