Maca bestaat al enkele duizenden jaren. Het werd in de oudheid veel in de keuken gebruikt en als heilzaam kruid ingezet. Sinds een aantal jaar heeft deze krachtige knol weer opmars gemaakt. Maca bevat vitamines, mineralen en verschillende aminozuren met vele voordelen. Laten we eens een blik werpen op dit bijzondere knolgewas.

 

  • Superfood uit de oudheid
  • Wat doet maca? Alle voordelen kort samengevat
  • Belangrijke stoffen in maca
  • Verschillende soorten maca, welke kiezen?
  • Gele maca: de standaard maca met brede eigenschappen
  • Rode maca: iets hoger in voedingsstoffen
  • Zwarte maca: de meest zeldzame soort
  • Recept maca chocodrink

 

Superfood uit de oudheid

maca poeder De oorsprong van Maca (Lepidium meyenii) ligt in Peru. In het tropische Andesgebergte werd de wortel omwille van de superieure voedingswaarde en heilzame eigenschappen al tussen 5000 en 1800 voor Christus door de Inca’s gebruikt. Het werd gezien als wondermiddel. Voorafgaand aan een strijd werd het door krijgers voor moed en kracht gegeten. Maca werd tevens veel gebruikt voor de handel en is in Peru zelfs bekroond tot beschermd, nationaal gewas. Maca groeit vandaag de dag onder meer op de alpiene, steppe- en toendravlakten van equatoriale hooglanden, op wel 3000 tot 4500 meter, waar nauwelijks ander bladdragend gewas kan groeien. Dit op een arme, onvruchtbare, rotsachtige grond en onder extreme weersomstandigheden: van extreme middaghitte tot ijzige nachttemperaturen. Waar ashwagandha de ‘Chinese ginseng’ wordt genoemd, draagt maca de naam ‘Peruaanse ginseng’. Logisch, als je naar de stoffen en mooie eigenschappen kijkt.

 

Wat doet maca? Alle voordelen samengevat

Maca is duidelijk een wortel met een sterk karakter waar een aantal bijzondere claims over zijn uitgesproken. Zo heeft maca libido en seksuele potentie-ondersteunende eigenschappen* Het draagt bij tot het behoud van normale botsterkte bij postmenopauzale vrouwen* en ondersteunt fysieke en mentale prestaties*. Maca zou helpen om een optimaal uithoudingsvermogen en vitaliteit te behouden.* Dit zijn aardig wat voordelen. Het zal u dan ook niet verbazen dat er veel onderzoek naar is gedaan. Hier konden sommige onderzoeken bepaalde claims onderbouwen en bij andere was verder onderzoek nodig. Maca is een bijzondere wortel. Het is een ware vitaminebom vol met belangrijke stoffen. Bovendien is het een adaptogeen. Een adaptogeen zorgt ervoor dat we beter om kunnen gaan met spannende situaties of stress.

 

 

“Maca is duidelijk een wortel met een sterk karakter
waar een aantal bijzondere claims over zijn uitgesproken.”

 

 

Belangrijke stoffen in maca

Maca bevat 5 keer meer eiwitten en 4 keer meer vezels dan aardappels en heeft een hoog gehalte aan verschillende sterolen. Sterolen zijn essentiële stoffen en hebben een belangrijke functie om bepaalde lichaamsprocessen goed te laten verlopen. Zo zijn ze betrokken bij de celcommunicatie en de stofwisseling. Daarnaast bevat de wortel een breed scala aan vitamines zoals bètacaroteen, B1, B2, B3, B6, C, E, D3 en de mineralen calcium, fosfor, magnesium, kalium, ijzer en silicium. Maca zit tevens vol sporenelementen als natrium, koper, mangaan, zink, selenium, borium en jodium. Tot slot bevat het ook nog eens tannines, saponinen, flavonoïden en anthocyanen. Dit zijn belangrijke stoffen waaraan gezondheidsbevorderende kwaliteiten zijn toegedicht.


Verschillende soorten maca, welke nu kiezen?

maca knollenMaca groeit in drie basiskleuren: rood, geel en zwart. Het verschil in kleur wordt voornamelijk in de schil gevonden. Dit betekent dat de eigenschappen van de maca poeders niet heel veel variëren. Er zijn echter wel subtiele verschillen in samenstelling en hoogtes van stoffen. De smaak van maca is uitgesproken. Vaak vind men het dan ook prettiger om supplementen te nemen.

 

 

“Maca wortels groeien in drie basiskleuren: rood, geel en zwart.
Het verschil in kleur wordt voornamelijk in de schil gevonden.”

 

 

Gele maca: de standaard maca met brede eigenschappen

Van de witte en gele knollen wordt gele maca geproduceerd. Gele maca is de standaard maca die het meest gangbaar is. Tevens is het de meest verkrijgbare soort met brede eigenschappen.

 

Rode maca: iets hoger in voedingsstoffen

Van de lichtroze tot donkerpaarse maca knollen wordt rode maca poeder gemaakt. Rode Maca is een soort die voornamelijk dezelfde eigenschappen heeft als de normale maca. Uit bepaalde onderzoeken blijkt echter dat de hoeveelheid bepaalde stoffen in rode maca toch hoger is als zwarte of gele maca. Dit verschil is te vinden in de fytonutriënten zoals alkaloïden, looistoffen, saponinen en steroïden.

 

Zwarte maca: de meest zeldzame soort

Tot slot komt maca ook voor in een lichtgrijze tot donkergrijze kleur. Hier wordt zwarte maca van geproduceerd. Deze kleur komt niet veel voor en is hiermee de meest zeldzame soort. Zwarte Maca geeft het meeste energie en is tevens hoog in voedingsstoffen, net zoals zijn rode zusje. 

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

 

Recept: Maca chocodrink

Deze maca chocodrink is een heerlijke drank die ook nog eens een gezonde kick geeft. Meng alle ingrediënten in een pannetje en warm het voorzichtig op. Ook koud goed te drinken als smoothie. Voeg dan een halve avocado toe en mix alles in een blender.

Ingrediënten

maca chocolade drink

250 ml amandeldrink
2 el (rauwe) cacaopoeder
1 maca capsule, opengebroken
1/2 tl kaneelpoeder
1/2 tl kurkumapoeder
1/2 tl gemberpoeder
scheutje honing of ahornsiroop naar smaak.
mespuntje peper

 

 

Wilt u meer weten over supplementen met maca of andere supplementen? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met onze deskundige medewerkers: tel. 075-612 12 47 (lokaal tarief).