Een van grootste organen van ons lichaam is de lever. Met maar liefst 1,5 kilo is dit ons lichaamseigen, chemisch fabriekje. Terwijl wij genieten van alle lekkere dingen van het leven, zorgt de lever ervoor dat dit soepeltjes verloopt. Vanuit de Chinese kruidenkunde staat de lever centraal in de lente. Een grote voorjaarsschoonmaak en extra zorg voor dit orgaan is daarom in deze tijd perfect. Lees hoe u uw lever kunt ondersteunen!

 

  • Wat doet de lever in ons lichaam?
  • De Chinese orgaanklok. Wat uw organen u vertellen
  • Ondersteuning voor de lever met voeding, supplementen en leefstijl
  • Artisjok: gunstig effect op de reinigende werking van de lever
  • Chlorella: ondersteunt de lever- en galreiniging
  • Kurkuma: de gele wortel met diverse gezondheidsvoordelen
  • Mariadistel: ondersteunt de lever- en galfunctie
  • Voeding voor de lever vanuit de Chinese kruidenkunde
  • Meer tips die ondersteunend zijn voor de lever

 

Wat doet de lever in ons lichaam?

LeverDe lever is een orgaan die diverse belangrijke rollen vervult. In ons lichaam is het beveiligd door de onderste ribben van de borstkas, rechtsboven in de buikholte. Met een gewicht van wel 1,5 kilo en 20% van ons zuurstofverbruik is de lever, op de huid na, het meest actieve en op de hersenen na het meest veelzijdige orgaan. Onze lever kan zichzelf - in tegenstelling tot onze andere organen - regenereren. Hij is namelijk in staat om weer aan te groeien en uit te groeien tot een volledige lever, nadat hij gedeeltelijk is verwijderd. Dit chemische fabriekje reinigt ons bloed en filtert gif en afvalstoffen uit ons lichaam. Het reguleert de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten en is een opslagplaats van vitamines en ijzer. De lever scheidt gal af en houdt de glucose en vetzuren spiegels op peil in het bloed. 

 

Met een gewicht van wel 1,5 kilo en 20% van ons zuurstofverbruik is de lever, op de huid na, het meest actieve en op de hersenen na het meest veelzijdige orgaan.’’

 

orgaanklokDe Chinese orgaanklok. Wat uw organen u vertellen

Onze organen werken 24/7 door. Ze kunnen geen pauze nemen. Op bepaalde uren gedurende de dag en nacht werken onze organen extra hard. Ook zijn ze volgens de Chinese kruidenkunde gekoppeld aan een emotie. De tijd waarop u wakker wordt in de nacht, kan iets zeggen over zowel uw mentale als uw emotionele gezondheid. Men gebruikt hier de Chinese orgaanklok voor. De lever is tussen 01.00-03.00 uur het meest actief. Hier vind dan het diepste herstel van uw lever plaats. Bent u nog wakker op dit tijdstip, dan wordt dit herstel verstoord en vertraagd. Wordt u wakker tussen of op deze tijdstippen, zegt men dat er sprake is van onverwerkte emoties. Zo staat de lever voor woede en frustratie. Het spreekwoord ‘iets op de lever hebben’ komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het orgaan moet, omdat het niet in balans is, hard aan het werk. Hier kunt u onrustig of zelfs wakker van worden. Tussen 13.00 en 15.00 overdag is de lever overigens op zijn zwakst. U kunt de klok erop gelijk zetten! 


Ondersteuning voor de lever met voeding, supplementen en leefstijl

Het is dus geen overbodige luxe om wat extra aandacht en ondersteuning aan de lever te geven. Er zijn verschillende supplementen die leverondersteunende functies hebben. Ook kunt u op uw voeding letten en uw leefstijl. Op deze manier kunnen we onze organen een handje helpen, versterken en reinigen

artisjokArtisjok: gunstig effect op de reinigende werking van de lever

Heeft u wel eens artisjok in de keuken gebruikt? Er zijn tal van lekkere recepten met artisjok. De artisjok is heerlijk in Italiaanse gerechten, of gewoon gestoomd te eten met een yoghurt-knoflooksausje. Deze bloem is niet alleen een delicatesse, maar heeft ook leverondersteunende eigenschappen. Artisjok heeft een gunstig effect op de reinigende werking van de lever* en bevordert de spijsvertering* 

 

Chlorella: ondersteunt de lever- en galreiniging

Dit kleine algje is een ongelofelijke bron van voedingsstoffen. Chlorella bevat alle vitamines, (op vitamine D na) verschillende mineralen, vezels, essentiële aminozuren, enzymen, eiwitten, chlorofyl en verschillende carotenoïden. Chlorella heeft de bijzondere eigenschap dat het zich aan zware metalen bindt, die op deze manier het lichaam veilig via de normale spijsvertering kunnen verlaten. Bovendien ondersteunt het de lever- en galreiniging* Uw begrijpt dus dat dit algje een onmisbaar ingrediënt is voor uw grote voorjaarsschoonmaak.

 

Chlorella bevat alle vitamines, (op vitamine D na) verschillende mineralen, vezels, essentiële aminozuren, enzymen, eiwitten, chlorofyl en verschillende carotenoïden.’'

 

Kurkuma: de gele wortel met diverse gezondheidsvoordelen

De geelwortel, kurkuma (Curcuma Longa) doet zijn Nederlandse naam eer aan. Het poeder van kurkuma is diepgeel en geeft veel kleur aan gerechten. Naast dat het een bekende smaakmaker is in de keuken, heeft de wortel diverse gezondheidsvoordelen. Zo heeft hij een ondersteunende werking voor de lever en de galblaas* en ondersteunt hij de gal en leverreiniging*. 

Mariadistel: ondersteunt de lever- en galfunctie

Mariadistel is een vrij bekend kruid wat vaak ingezet wordt voor de lever. Er is veel onderzoek naar gedaan. Zo werd het kruid al in de achttiende eeuw als leverondersteunend kruid gebruikt! Mariadistel bevat silymarine. Silymarine is een krachtige antioxidant. Het stimuleert de lever bij het natuurlijke ontgiftingsproces* en ondersteunt daarmee de leverfunctie*. Verder bevat mariadistel onder meer flavonoïden, saponinen en fytosterolen. 

 

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

voedingVoeding voor de lever vanuit de Chinese kruidenkunde 

De lente is het seizoen voor bloei en groei. We kunnen dingen die we niet meer nodig hebben nu loslaten en ruimte maken voor nieuwe dingen die ons ‘voeden’. In de lente consumeren we veelal lichtere voedingsmiddelen en zuiveren we het lichaam van de overtollige vetten en zwaardere voedingsmiddelen die we in de winter tot ons namen. Er zijn tal van geschikte voedingsstoffen, seizoensfruit- en groente die de lever ondersteunen en helpen het lichaam te reinigen zodat we fit de lente in kunnen gaan. 

U kunt eens proberen om 2 weken lang een stop in te lassen of flink te minderen met producten zoals koffie, alcoholische dranken, cola, scherpe kruiden en specerijen. Laat ook vooral zoutrijke producten zoals gerookt vlees, zoutjes, kant-en-klare sauzen, -soep en frituursnacks staan. Hiermee kunt u uw lever bewust een pauze geven.

 

‘’De lente is het seizoen voor bloei en groei. We kunnen dingen die we niet meer nodig hebben nu gaan loslaten en ruimte maken voor nieuwe dingen die ons ‘voeden’. ''

 

GroenEet volop voeding die leverondersteunend en -versterkend werken zoals: chlorofylrijke groenten, donkergroene bladgroenten, spinazie, boerenkool, andijvie, pak choy en spruiten. Gefermenteerde groenten zoals zuurkool en augurken en zure fruitsoorten zijn ook ondersteunend. Eet veel zure appels, aalbessen en ananas, sinaasappels, citroen (water), kiwi en rabarber en gebruik kruiden zoals basilicum, venkel, marjolein, rozemarijn, karwij, dille, laurier, peterselie, kurkuma, gember, zwarte peper, mierikswortel, munt, citroenmelisse en engelwortel. Drink lekker veel thee gemaakt van hibiscus, melisseblad, rozenbottel en citroen. Dagelijks groene smoothies op basis van water, met veel groene bladgroenten en bijvoorbeeld appel en gember doen het ook erg goed. 

Meer tips die ondersteunend zijn voor de lever.

 

Leverkruik

Om de werking van de lever te stimuleren, kunt u een half uur per dag gaan liggen met een warme kruik op de plek van de lever. Door de warmte wordt de lever aangezet in zijn werking. De beste tijd om dit te doen is tussen 13.00 en 15.00 uur in de middag. Drink nadien goed water om de afvalstoffen af te voeren. 

 

Ayurvedische heetwaterkuur

Dit is de goedkoopste leverondersteuning die er is. U heeft immers alleen maar gekookt water nodig en een thermoskan. Het is de bedoeling dat u in de ochtend een liter water kookt en dit 20 minuten laat doorkoken. Schenk het kokende water in een thermoskan. Drink gedurende de dag kleine slokjes  zo heet mogelijk water. Zorg ervoor dat u het water voor 13.00 uur heeft opgedronken. Dit doet u 5 dagen achtereen, dan 2 dagen niet. Houdt dit 2 weken vol. Tijdens de kuur eet en drinkt u verder volgens u normale, gezonde voedingspatroon.

 

Mediteren

Mediteren stelt ons in staat ruimte te geven aan hetgeen we normaal voor weglopen of wat we (onbewust) proberen te ontwijken of te onderdrukken. Neem een moment voor uzelf en ga zitten met een rechte rug. Plaats uw handen op de plek van de lever. Haal een aantal keer diep in en uit richting de lever. Volg daarna een aantal minuten uw ademhaling en ontspan hierin. U zult merken dat er gedachten of misschien wel gevoelens naar de oppervlakte komen. Houdt u aandacht en focus bij de ademhaling en ontspanning. Zet eventueel een timer voor 5 of 10 minuten.

 

Wilt u meer weten over leverondersteunende supplementen of andere supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers via tel. 075-612 12 47 (lokaal tarief).