Paardenkastanje voor elastische bloedvaten Vrouw wrijft over haar benen

De bladeren vallen van de bomen en de paardenkastanje oftewel wilde kastanje valt lustig mee. In tegenstelling tot tamme kastanjes zijn de vruchten van de paardenkastanje niet geschikt voor menselijke consumptie. Waar we wel blij van worden, zijn de zaden. Deze hebben diverse positieve eigenschappen waar we als mens gebruik van kunnen maken.

Wat is paardenkastanje?

PaardenkastanjePaardenkastanje

De paardenkastanje (Aesculus hippocastacum) stamt oorspronkelijk uit de Balkan. Een van de bekendste paardenkastanjes is de boom die al in de zestiende eeuw door de Franse botanicus Charles de l’Ecluse in een Weens park werd geplant. Enkele jaren later stond op die plek een indrukwekkende paardenkastanjeboom. Vanaf de achttiende eeuw werd paardenkastanje door Venetiaanse kooplieden en kruisvaarders overvloedig richting West-Europa verspreid. 

Men was vooral dol op de boom vanwege z’n hoge sierwaarde. In de bloei schittert de boom namelijk met grote roomwitte bloemen met een beetje rood en geel. De boom werd derhalve al snel overal op landgoederen en in tuinen, lanen en bossen aangeplant. We kennen in Nederland natuurlijk ook de eetbare, tamme kastanje (Castanea sativa). Deze is echter geen familie van de paardenkastanje. De paardenkastanje kan tot 40 meter hoog worden en een leeftijd van 250 jaar bereiken. Na de bloei vallen in september en oktober de stekelige doosvruchten van de boom. Hierin bevinden zich de zaden, de kastanjes. De paardenkastanje is gemakkelijk van de tamme kastanje te onderscheiden: hij is zo goed als rond en niet druppelvormig, heeft korte stekels en bevat vaak één kastanje per omhulling.

“De kastanjes van de paardenkastanje werden als remedie tegen hoest aan paarden gegeven”

Kastanje als paardenmiddel

De naam ‘paardenkastanje’ ontleent de boom waarschijnlijk aan het grote, hoefijzervormige litteken met afdruk van ‘hoefnagels’ dat achterblijft op de plek waar een blad is afgevallen. In het Latijn betekent de geslachtsnaam Aesculus ‘eik met eetbare eikels’. De vruchten van de paardenkastanje zijn zoals gezegd echter niet eetbaar voor de mens, maar wel voor een aantal dieren. Zo komt de soortnaam hippocastacum waarschijnlijk voort uit het gegeven dat de kastanjes van de paardenkastanje als remedie tegen hoest aan paarden werden gegeven. Ergo de Engelse benaming horse chestnut.

Kastanjeboom aan het waterKastanjeboom aan het water

“De belangrijkste stof is de zeepstof aescine”

Aescine: bijzondere stof in paardenkastanje

De zaden, schors, bladeren en bloemen van de paardenkastanje bevatten stoffen die wél een gunstige invloed op onze gezondheid kunnen hebben. Zo bevatten ze looistoffen, saponinen, bitterstoffen, de mineralen calcium en zink, vitamine K en cumarine. Daarnaast bevatten ze vitamine C en diverse B-vitamines. De belangrijkste stof is de zeepstof aescine. Deze stof draagt bij aan een goede conditie van de bloedvaten*. Bovendien is paardenkastanje gunstig voor de bloedsomloop*. Bij een goede doorbloeding worden afvalstoffen beter afgevoerd. Dit heeft voorts een gunstige invloed op vermoeide en zware benen*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Weetje

De paardenkastanje is familie van de zeepachtigen. Dit betekent dat de boom reinigende inhoudsstoffen bevat. Wilt u uw witte was weer stralend schoon krijgen? Stop dan wat witte kastanjestukjes in een zakdoek en maak deze met een touwtje dicht. Was dit pakketje vervolgens mee met uw witte was. Niet alleen komt uw was er sneeuwwit uit, ook zijn sommige vlekken spoorloos verdwenen.

Paardenkastanje in Aderen Complex

De bladeren of twijgen van de paardenkastanje zijn niet geschikt voor inwendig gebruik en zelfs giftig voor de mens. De zaden van de paardenkastanje kunnen daarentegen in tincturen worden verwerkt of u kunt er thee van zetten. Daarnaast worden kastanjes gebruikt om kompressen, crèmes en lotions mee te maken. Ook kan uit de zaden een extract worden geëxtraheerd dat in voedingssupplementen wordt gebruikt. Bijvoorbeeld in het supplement Aderen Complex. Aderen Complex bevat 200 mg paardenkastanje-extract per capsule. Aan dit supplement zijn bovendien de flavonoïden rutine, diosmine en hesperidine toegevoegd. Deze plantaardige stoffen hebben alledrie een antioxidante werking en dragen bij aan de bescherming van onze cellen en weefsels. De capsules zijn volgens de strikte IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd.

Weetje

Volgens oude volksverhalen zenden paardenkastanjes straling uit. Een kastanje in de broekzak zou invloed hebben op blokkades in het lichaam en deze wegnemen.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over paardenkastanje of andere plantaardige stoffen in onze supplementen. Neem dan tijdens kantooruren contact met onze medewerkers. Dit kan ook via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).