Wat zijn adaptogenen? Wat zijn adaptogenen?

Adaptogenen zijn niet-toxische planten die het lichaam helpen weerstand te bieden aan lichamelijke en geestelijke stress. De kruiden en wortels worden al eeuwenlang in China en in de Ayurveda gebruikt. Tegenwoordig zijn ze ook in de Westerse wereld sterk in opkomst. Sommige, zoals Tulsi (Heilige basilicum), kunnen als onderdeel van een maaltijd worden gegeten. Andere worden als voedingssupplement in capsules, pillen of softgels verwerkt of meegetrokken in een smakelijke thee.

Adaptogenen brengen ons in balans

Hoewel ze allemaal net even anders werken, is de hoofdfunctie van een adaptogeen het lichaam te helpen om met stress om te gaan. Ze zijn bedoeld ons terug naar het midden en in balans te brengen.

De 9 belangrijkste adaptogenen zijn:

1. Ashwagandha
2. Panax ginseng
3. Astragalus
4. Rhodiola
5. Tulsi
6. Schisandra
7. Maca
8. Guduchi
9. Gynostemma extract

Wat zijn adaptogenen?

Een beter algemeen humeurEen beter algemeen humeur

In het oude India en China gebruikten soldaten eeuwenlang adaptogenen tegen de stress van de strijd, om sneller te herstellen en hun energie te behouden. En juist ook tegenwoordig kunnen adaptogenen eraan bijdragen dat uw lichaam zich aan biologische en psychologische stress aanpast door balans te brengen in de functies en systemen.

Adaptogenen helpen u om te gaan met de meest voorkomende symptomen van leven in de moderne wereld. Adaptogenen helpen u om in alle facetten van het leven veerkrachtig te blijven, waardoor u uw energie, focus, kracht en een beter algemeen humeur behoudt.

Hoewel adaptogene kruiden al duizenden jaren werkzaam zijn op onze planeet, ontstaat in het Westen door wetenschappelijk onderzoek nu pas het bewustzijn dat adaptogenen een gunstige invloed hebben op de invloed van stressfactoren in het lichaam en het behoud van een normaal energieniveau.

"U moet adaptogene kruiden ervaren om te bepalen welke het beste voor u is"

Wat zijn de beste adaptogene kruiden?

Elk adaptogeen heeft een iets andere functie. Het is een kwestie van ervaren om te kunnen bepalen welke het beste voor u is. Hieronder noemen we enkele algemene adaptogenen:

Adaptogenen bij langdurige stress
Ashwagandha en Panax ginseng zijn gunstig om de effecten van terugkerende stress te neutraliseren. Ook heilig basilicum (Tulsi) kan helpen om beter met stress om te gaan.

Adaptogenen bij stress en innerlijke onrust
Siberische ginseng, rhodiola en schisandra helpen bij het neutraliseren van de gevolgen van vecht-of-vluchtreacties op stress. Mensen gebruiken Siberische ginseng ook om het immuunsysteem te ondersteunen en voor extra energie en bij verlies aan vitaliteit*. Rhodiola is goed voor de gemoedstoestand, bij stresssituaties, voor een goed slaappatroon en ondersteunt het concentratievermogen*. Schisandra ondersteunt de leverfunctie, de luchtwegen, het afweersysteem en is goed bij verlies aan vitaliteit*. Er is echter nog veel meer onderzoek nodig naar deze stoffen.

VitaliteitVitaliteit

Adaptogenen voor een goed afweersysteem
Reishi en (andere paddestoelen), Panax ginseng, Siberische ginseng en Schisandra chinensis zijn goed voor het afweersysteem.

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Hoe zit het met adaptogene supplementen?

De meeste adaptogenen zijn in capsulevorm verkrijgbaar. Op de verpakking staat over het algemeen duidelijk vermeld hoeveel er in zit. Het is wel belangrijk te kiezen voor kwaliteitsproducten, want er zijn ook veel producten van slechte kwaliteit op de markt. Kies voor een adaptogeen supplement dat in de eerste plaats goed door het lichaam wordt opgenomen.

Hoe voegt u adaptogene kruiden toe aan uw voedingspatroon?

Er zijn verschillende manieren om uw dagelijkse dosis adaptogene kruiden binnen te krijgen. U kunt thee maken van adaptogene kruiden of tincturen combineren met water, thee of vruchtensap. Of u kunt er een adaptogene ‘Gouden Melk’ van maken.

‘Adaptogene Gouden Melk

Gouden melk

‘Adaptogene Gouden Melk’ heeft harmoniserende en stimulerende eigenschappen. Het bevordert het welzijn en helpt uw lichaam om te gaan met alledaagse stressoren. Deze eenvoudige DIY-adaptogene ‘Gouden Melk’ kan worden gebruikt om uw immuunsysteem te versterken, uw organen te voeden en stress te bestrijden. Het poeder verkrijgt u door capsules open te maken. Kijk wel uit met de kurkuma, want het gele poeder gaat niet gemakkelijk uit kleding.

Ingrediënten

- 1 capsule ashwagandhawortel poeder
- 2 schijfjes gember
- 1 capsule kurkuma poeder
- ½ theelepel gemalen kardemom
- ½ theelepel gemalen kaneel
- 1 steranijs
- 1 glas kokos- of amandelmelk
- 1 dessertlepel honing

Bereiding:
Verwarm alle ingrediënten in een pannetje tot net aan het kookpunt. Laat 5 minuutjes intrekken en drink het dan rustig op.

Vragen of advies?

Wilt u meer informatie over adaptogene supplementen, inhoudsstoffen van planten of over andere voedingssupplementen die wij verkopen? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met onze deskundige medewerkers: tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).