Rozenbottel: multivitamine uit de natuur Vrouw tussen de rozenbottels

In Engeland is een tweeduizend jaar oud lijk opgegraven waarin rozenbottelpittjes werden aangetroffen. Hét bewijs dat deze multivitaminebommen dus al eeuwen worden gegeten. Niet zo vreemd, want de rozenbottel wordt inmiddels welhaast als superfood gezien. Wat maakt rozenbottel zo bijzonder en waarom is deze multivitamine uit de natuur goed voor ons?

Wat is rozenbottel?

Rozenbottel aan de struikRozenbottel aan de struik

De natuur verschaft de mens een breed scala aan fijne voedingsmiddelen. Zo kent iedereen de vruchten van de rozenbottel. Rozenbottel (Rosa canina) is de vleesachtige vrucht van de hondsroos. Rosa is roos en canina is hond. Deze naamgeving zou ermee te maken hebben dat de wortel van de rozenbottel vroeger werd gebruikt om de beten van dolle honden mee te behandelen. Rozenbottels zitten tjokvol goede voedingsstoffen en worden vaak voor thee gebruikt. 

Ze zijn derhalve een ideale combi tussen sierplant en culinair interessant. De bottels duiken vanaf augustus op, na de bloei van de rozen. Ze hebben meestal een rode, gele, oranje of paarsige kleur. De vorm is langwerpig of rond. Niet alleen de mens maakt graag gebruik van rozenbottels, ook vogels zijn dol op de vruchten.

“De rozenbottel bevat tien maal meer vitamine C dan een sinaasappel”

Rozenbottel bevat veel vitamine C

Rozenbottel behoort tot ’s werelds grootste bronnen van vitamine C. De rozenbottel bevat tienmaal meer vitamine C dan een sinaasappel. Vitamine C is een antioxidant en belangrijk voor de bloedvaten. Daarnaast is het goed bij vermoeidheid en voor de gemoedstoestand. Bovendien zorgt vitamine C voor sterke botten en soepel kraakbeen. Ook is het goed voor huid, haar en gebit.

“De vruchtjes bevatten onder meer polyfenolen”

Andere fijne stoffen in rozenbottel

Behalve veel vitamine C bevat rozenbottel nog meer fijne stoffen, zoals de flavonoïden rutine, isoquercitrine, catechine en epicatechine. Daarnaast bevat de vrucht polyfenolen en appelzuur, malonzuur en citroenzuur. Deze zuren geven de vrucht een lekkere smaak. Bovendien treffen we anthocyanen aan, die bekend staan als anti-aging stoffen. Uit de groep van carotenoïden zit er bètacaroteen, lycopeen en zeaxanthine in, die eveneens als krachtige antioxidanten werken. 

Rozenbottels in schaalRozenbottels in schaal

Ook aan mineralen geen gebrek. In rozenbottels treffen we chroom, fosfor, kalium, koper, magnesium, silicium, ijzer, zink en zwavel aan. Tel daar de vitamines B1, B2, B3, B5, K en E bij en u begrijpt dat de rozenbottel terecht als multivitaminebom te boek staat.

“De enorme hoeveelheid vitamine C in de rozenbottel werd net voor de Tweede Wereldoorlog ontdekt”

In het antieke Egypte werden rozenkransen gevlochten

RozenbottelsiroopRozenbottelsiroop

We vertelden al over de tweeduizend jaar oude lijkenvondst met rozenbottelpitjes. Inmiddels weten we ook dat in het antieke Egypte rozenkransen vlocht, die overigens niets hebben te maken met de bekende rozenkransen uit de katholieke kerk. De antieke Romeinen creëerden een complete cultuur rondom de roos. Van Plinius de Oudere is bekend dat hij rozenbottelsiroop voor medicinale doeleinden gebruikte. 

Vanaf de Middeleeuwen werd de roos het symbool voor de liefde. De Engelse botanicus en herborist John Gerard was dol op de smaak van rozenbottel. De enorme hoeveelheid vitamine C in de vrucht werd net voor de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Inmiddels vinden we rozenbottelsiroop in de schappen van elke supermarkt.

“De vitamine C in rozenbottel wordt in combinatie met flavonoïden opgenomen”

Voordelen van rozenbottel

Als u graag rozenbottels eet, is dit een enorm goede manier om aan uw vitamine C te komen. De vitamine C in rozenbottel wordt immers in combinatie met flavonoïden opgenomen. Hierdoor is het een beter opneembare vitamine C dan synthetisch vervaardigd ascorbinezuur. Ons rozenbottelextract kan worden gebruikt om de gewrichten soepel te houden* en de spijsvertering te helpen*. Het extract ondersteunt het immuunsysteem* en is goed voor de nierfunctie en urinewegen*. Onze capsules met rozenbottel extract zijn geschikt voor vegetariërs.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Hoe maakt u zelf rozenbottelthee?

RozenbotteltheeRozenbottelthee

Ingrediënten:

  • 1 el gedroogde rozenbottels (zelf drogen of gedroogd kopen)
  • heet water
  • 1 schijfje sinaasappel
  • 1 kruidnagel

Bereiden:

  • Pluk verse rozenbottels.
  • Plet of hak deze.
  • Aan de lucht laten drogen, bijvoobeeld in een papieren doosje met een doek eroverheen.
  • Laat ze enkele weken drogen.
  • Schep een el gedroogde rozenbottels in een theeglas (of met thee-ei).
  • Prik een kruidnagel in een schijf sinaasappel.
  • Leg op de rozenbottels.
  • Giet er kokend water op en laat 10-15 min trekken. Klaar!

Vragen of advies?

Mocht u vragen hebben over onze supplementen of wilt u hulp bij het maken van een keuze, dan kunt u tijdens kantooruren op telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) bellen met onze deskundige medewerkers of digitaal contact met ons opnemen.