Wist u dat er naast standaard vitamine C veel meer varianten zijn om aan uw dagelijks portie te komen? De natuur heeft ons namelijk verschillende soorten vruchten gegeven, die alle zeer rijk zijn aan vitamine C. Door hier een extract of poeder van te maken plukken we letterlijk de vruchten van al het goede van wat de natuur ons heeft te bieden.

 

  • Vitamine C, natuurlijk! Wat zijn hier de voordelen van?
  • Amla amalaki, heilige boom in India.
  • Camu camu, een van de rijkste bronnen vitamine C op aarde.
  • Acerola, ook in het rijtje van gezondste fruitsoorten ter wereld.
  • Rozenbottel, een waar multivitaminebommetje.
  • Nog meer natuurlijk vitamine C in uw voeding.


Vitamine C, natuurlijk! Wat zijn hier de voordelen van?

toptienEerder schreven we uitgebreid over vitamine C. Maar heeft u wel eens gehoord van vruchten zoals amla amalaki, camu camu, acerola, en rozenbottel? Deze vruchten bevatten elk bijzonder hoge hoeveelheden aan vitamine C. Dit is een natuurlijk voorkomende vorm vitamine C. Is dit dan hetzelfde als synthetische vitamine C? Het bijzondere is dat natuurlijk vitamine C en synthetisch (ascorbinezuur) op chemisch niveau hetzelfde zijn gevormd. Ze zijn ‘natuuridentiek en daarmee  hetzelfde. Er zit natuurlijk wel een verschil in. Dat zien we terug in de vele extra voedingsstoffen die natuurlijk vitamine C bevat. Denk hierbij aan andere vitamines, mineralen, antioxidanten, vezels en bioflavonoïden. Het lichaam kan geen onderscheid maken tussen natuurlijk of synthetisch vitamine C. Het ziet voelt er niets van of de vitamine C uit een plant komt of in een laboratorium is vervaardigd. Beide varianten worden dan ook net zo goed door het lichaam opgenomen. Laten we eens dieper ingaan op de verschillende vormen van vitamine C en alle voordelen hiervan.

 

Het lichaam kan geen onderscheid maken tussen natuurlijk of synthetisch vitamine C’'

 

Amla Amalaki, heilige boom in India.


amlaTijdens mijn reizen door India zorgde ik er altijd voor dat ik ergens een potje amla (Indiase kruisbes) supplementen op de kop tikte. De amla bes (Emblica officinalis) bevat namelijk 20 keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel. Oorspronkelijk komt de bes dus uit india, maar hij komt ook veel voor in Pakistan en China. De boom wordt in India als heilig beschouwd en is een veelgebruikt ingrediënt in de Ayurvedische leefstijl. Amla wordt hij geassocieerd met de Hindoe god Vishnu. In de Ayurvedische geneeskunde wordt niet alleen de bes, maar worden ook de bladeren, wortels, zaden, bloem en het schors van de boom gebruikt. Er wordt geloofd dat amla levensverlengend zou werken. Niet zo gek, gezien het feit dat dit fel groene balletje weer uitzonderlijk rijk is aan vitamine C. 100 Gram rauwe Amla bevat maar liefst 478 mg vitamine C. Naast vitamine C zit amla ook vol met verschillende soorten vitamine B, vetzuren, flavonoïden, polyfenolen, cytokininen, calcium, kalium, ijzer, tannines en pectine. Bij vitaminesperpost.nl zijn er verschillende soorten amla te verkrijgen. Zo is er Amla poeder, wat u aan uw gerechten kunt toevoegen. Daarnaast hebben we amla capsules, verkrijgbaar in een standaard en een super variant. De laatste heeft een extra hoog gedoseerd extract. Amla bevorderd mogelijk de spijsvertering en door de hoge concentratie vitamine C in combinatie met de polyfenolen en taninnes, bevordert amla het afweersysteem van de menselijke lichaamscellen.

 

De amla bes (Emblica officinalis) bevat 20 keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel’'

 


Camu Camu, een van de rijkste bronnen vitamine C op aarde.


camucamuDit roodgroene besje is er niet zomaar één. Het is namelijk eveneens een van de rijkste bronnen van vitamine C op aarde! Camu camu is een ware superfood. 1 Theelepeltje camu camu poeder bevat evenveel vitamine C als 19 sinaasappels! Daarnaast is camu camu rijk aan vitamine B, calcium, kalium, ijzer, fosfor, zink, fytonutriënten, aminozuren en antioxidanten. De Camu amu (Myrciaria dubia) is een struik die oorspronkelijk in vochtige gebieden in het Amazonegebied in Zuid-Amerika voorkomt. Oorspronkelijke waren de vitaminebommetjes niet heel populair, vermoedelijk door hun enorm zure smaak. De rijpe bessen worden na het plukken gevriesdroogd en de pulp wordt tot een poeder vermalen. Het poeder wordt als smaakmaker gebruikt. Zo kunt u het toevoegen aan uw havermout, toetje of smoothie. Of probeer eens wat camu camu poeder over uw salade!. Door de vitamine C in camu camu, ondersteunt deze bes het immuunsysteem, is het belangrijk voor de bloedvaten, helpt het bij vermoeidheid en bevordert het de energiestofwisseling. Bovendien verhoogt vitamine C de opname van ijzer.

 

1 Theelepeltje camu camu poeder bevat evenveel vitamine C als 19 sinaasappels! Daarnaast is camu camu rijk aan vitamine B, calcium, kalium, ijzer, fosfor, zink, fytonutriënten, aminozuren en antioxidanten.’'

 


Acerola, ook in het rijtje van gezondste fruitsoorten ter wereld.


acerolaOorspronkelijk afkomstig uit het noorden van Zuid-Amerika, maar tevens veelvoorkomende in het Caribisch gebied, staat de acerola bekend onder meerdere namen. Zo wordt de bes ‘de kers van de Antillen’, ‘de West-Indische kers’, ‘Barbadoskers, ‘de rode kers’ of ‘manche’ genoemd. Vroeger werd een rijpe acerola bes nog wel eens verward met de gewone kers! De acerola hoort tevens in het rijtje van de gezondste fruitsoorten ter wereld thuis. In 100 gram verse acerola zit namelijk 1864% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine C! Daarnaast bevat de bes de vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6 en E. Nog een voordeel zijn de aanwezige mineralen calcium, fosfor, magnesium, ijzer, kalium, natrium en zink en carotenoïden, bioflavonoïden, tannines en polyfenolen. Dit fel oranjerode besje kunt u rauw eten. De bes is echter vrij zuur, net zoals de camu camu. Als u niet zo van zuur houdt, is een supplement een uitkomst. De acerola capsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, bevatten per capsule maar liefst 410 mg aan acerola extract. Bovendien bevatten de capsules niet alleen vitamine C maar ook bioflavonoïden. De bioflavonoïden in de acerola capsules ondersteunen de vitamine C in hun antioxiderende werking in het lichaam.

Rozenbottel, een waar multivitaminebommetje.


rozenbottelRozenbottel doet mij altijd aan vroeger denken. Er groeiden volop rozenbottelstruiken in de buurt. Daar plukte ik de besjes van om er vervolgens jeukpoeder van te maken. In rozenbottels zitten namelijk zaden met kleine haren erop. Deze geven een jeukerig gevoel. Gelukkig is daar niets van terug te vinden in ons rozenbottel extract. Sterker, deze rode rocker heeft enorm veel voordelen. Zo bevat rozenbottel de vitamines B1, B2, B3, B5, C, E en K en de mineralen borium, calcium, chloor, chroom, fosfor, kalium, koper, magnesium, silicium, ijzer, zink en zwavel. Daarnaast bevat rozenbottel stoffen als anthocyanen, koolhydraten, pectine, vezels, bètacaroteen, lycopeen en zeaxanthine. U kunt wel zeggen dat de rozenbottel een multivitaminebommetje is! Verse rozenbottels kunt u plukken. Hier kunt u dan bijvoorbeeld lekkere thee, jam of siroop van maken. Nog krachtiger is rozenbottel extract. Per capsule bevat deze maar liefst 500 mg Rozenbottelzaad extract! U kunt rozenbottel extract onder meer gebruiken om de gewrichten soepel te houden* en om het immuunsysteem en de spijsvertering te ondersteunen*. Daarnaast is rozenbottel extract goed voor de nierfunctie en blaasfunctie*.

 

Verse rozenbottels kunt u plukken. Hier kunt u dan bijvoorbeeld lekkere thee, jam of siroop van maken.’'

 


Nog meer natuurlijk vitamine C in uw voeding.

Naast de bovengenoemde bessen zijn er nog vele andere opties om natuurlijk vitamine C binnen te krijgen. Zo zijn er tal van verschillende kruiden met een hoog gehalte aan vitamine C. Maar ook zijn er andere voedingsmiddelen om nog meer natuurlijk vitamine C in uw voeding aan te brengen. Vitaminesperpost.nl heeft tevens van een aantal van deze producten speciale extracten, poeders en capsules gegenereerd.

Hoeveelheid vitamine C per 100 gram vers product:


Zwarte bessen: 181 mg
Thijm: 160 mg
Spinazie: 130 mg
Boerenkool: 120 mg
Broccoli: 89 mg
Papaya: 62 mg

Kortom, u heeft dus volop keus in de manieren waarmee u extra vitamine C kunt binnenkrijgen. Synthetisch of natuurlijk maakt hierbij niet veel uit. Kijk wat het beste bij u past en hanteer daarnaast een gezond voedingspatroon met volop variatie om zo voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

 

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn in behandeling bij de EFSA.

 

Wilt u meer weten over supplementen met natuurlijk vitamine C of andere supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers via tel. 075-612 12 47 (lokaal tarief).