4 supplementen met veel natuurlijke vitamine C Blij, gezond stel

Wist u dat er naast standaard vitamine C veel meer varianten zijn om aan uw dagelijks portie te komen? De natuur heeft ons namelijk verschillende fruitsoorten gegeven, die alle bijzonder rijk zijn aan vitamine C. Door hier een extract of poeder van te maken, plukken we letterlijk de vruchten van al het goede van wat de natuur ons heeft te bieden.

Vitamine C, natuurlijk! Wat zijn hier de voordelen van?

Fruit en groente met veel vitamine CFruit en groente met veel vitamine C

Eerder schreven we uitgebreid over vitamine C. Maar heeft u wel eens gehoord van vruchten zoals amla amalaki, camu camu, acerola en rozenbottel? Deze vruchten bevatten elk bijzonder hoge hoeveelheden vitamine C. Dit is een natuurlijk voorkomende vorm van vitamine C. 

Het bijzondere is dat natuurlijke vitamine C en synthetische (ascorbinezuur) op chemisch niveau hetzelfde zijn. Ze zijn ‘natuuridentiek'. Het lichaam kan geen onderscheid maken tussen natuurlijke of synthetische vitamine C. Het ziet voelt er niets van of de vitamine C uit een plant komt of in een laboratorium is vervaardigd. Beide varianten worden dan ook net zo goed door het lichaam opgenomen. Laten we eens dieper ingaan op de verschillende vormen van vitamine C en alle voordelen hiervan.

"De amlabes bevat 20 keer zoveel vitamine C als een sinaasappel"

Amla Amalaki: heilige boom in India

Tijdens mijn reizen door India zorgde ik er altijd voor dat ik ergens een potje amla (Indiase kruisbes)-supplementen op de kop tikte. De amlabes (Emblica officinalis) bevat namelijk 20 keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Oorspronkelijk komt de bes dus uit india, maar hij komt ook veel voor in Pakistan en China. De boom wordt in India als heilig beschouwd en is een veelgebruikt ingrediënt in de Ayurvedische leefstijl. 

AmlaAmla

Amla wordt geassocieerd met de Hindoegod Vishnu. In de Ayurvedische heilkunde wordt niet alleen de bes, maar ook de bladeren, wortels, zaden, bloem en het schors van de boom gebruikt. 100 gram rauwe amla bevat maar liefst 478 mg vitamine C. Naast vitamine C zit amla ook vol met verschillende soorten vitamine B, vetzuren, flavonoïden, polyfenolen, cytokininen, calcium, kalium, ijzer, tannines en pectine. Bij vitaminesperpost.nl zijn verschillende soorten amla te verkrijgen. Zo is er Amlapoeder dat u aan uw gerechten kunt toevoegen. Daarnaast hebben we amla-capsules, verkrijgbaar in een standaard en een super variant. De laatste heeft een extra hoog gedoseerd extract. Amla helpt de spijsvertering* en door de hoge concentratie vitamine C in combinatie met de polyfenolen en taninnes, helpt amla bij de normale werking van het immuunsysteem*.

"Eén theelepeltje camu camupoeder bevat net zoveel vitamine C als 19 sinaasappels!"

Camu camu: een van de rijkste bronnen vitamine C op aarde

Camu camuCamu camu

Dit roodgroene besje is er niet zomaar één. Het is namelijk eveneens een van de rijkste bronnen van vitamine C op aarde! Camu camu is een waar superfood. 1 Theelepeltje camu camu poeder bevat evenveel vitamine C als 19 sinaasappels! Daarnaast is camu camu rijk aan vitamine B, calcium, kalium, ijzer, fosfor, zink, fytonutriënten, aminozuren en antioxidanten. De Camu camu (Myrciaria dubia) is een struik die oorspronkelijk in vochtige gebieden in het Amazonegebied in Zuid-Amerika voorkomt. 

Oorspronkelijk waren de vitaminebommetjes niet erg populair, vermoedelijk vanwege hun enorm zure smaak. De rijpe bessen worden na het plukken gevriesdroogd en de pulp wordt tot een poeder vermalen. Het poeder wordt als smaakmaker gebruikt. Zo kunt u het toevoegen aan uw havermout, toetje of smoothie. Of probeer eens wat camu camupoeder over uw salade! De vitamine C in camu camu ondersteunt het immuunsysteem *, is belangrijk voor de bloedvaten*, helpt bij vermoeidheid* en ondersteunt de energiestofwisseling*. Bovendien helpt vitamine C bij de opname van ijzer.

“De acerola hoort tevens in het rijtje van de gezondste fruitsoorten ter wereld thuis"

Acerola: ook in het rijtje van gezondste fruitsoorten ter wereld

Oorspronkelijk afkomstig uit het noorden van Zuid-Amerika, maar tevens veelvoorkomende in het Caribisch gebied, staat de acerola onder meerdere namen bekend. Zo wordt de bes ‘de kers van de Antillen’, ‘de West-Indische kers’, ‘Barbadoskers, ‘de rode kers’ of ‘manche’ genoemd. Vroeger werd een rijpe acerola bes nog wel eens verward met de gewone kers. De acerola hoort tevens in het rijtje van de gezondste fruitsoorten ter wereld thuis. In 100 gram verse acerola zit namelijk 1864% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine C! 

AcerolabesAcerolabes

Daarnaast bevat de bes de vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6 en E. Nog een voordeel zijn de aanwezige mineralen calcium, fosfor, magnesium, ijzer, kalium, natrium en zink en carotenoïden, bioflavonoïden, tannines en polyfenolen. Dit fel oranjerode besje kunt u rauw eten. De bes is echter vrij zuur, net zoals de camu camu. Als u niet zo van zuur houdt, is een supplement een uitkomst. De acerolacapsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, bevatten per capsule maar liefst 410 mg acerola-extract. Bovendien bevatten de capsules niet alleen vitamine C maar ook bioflavonoïden. De bioflavonoïden in de acerolacapsules ondersteunen de vitamine C in hun antioxidante werking in het lichaam.

Rozenbottel: een waar multivitaminebommetje

RozenbottelsRozenbottels

Rozenbottel doet mij altijd aan vroeger denken. Er groeiden volop rozenbottelstruiken in de buurt. Daar plukte ik de besjes van om er vervolgens jeukpoeder van te maken. In rozenbottels zitten namelijk zaden met kleine haren erop. Deze geven een jeukerig gevoel. Gelukkig is daar niets van terug te vinden in ons rozenbottelextract. Sterker, deze rode rocker heeft enorm veel voordelen. Zo bevat rozenbottel de vitamines B1, B2, B3, B5, C, E en K en de mineralen borium, calcium, chloor, chroom, fosfor, kalium, koper, magnesium, silicium, ijzer, zink en zwavel. 

Daarnaast bevat rozenbottel stoffen als anthocyanen, koolhydraten, pectine, vezels, bètacaroteen, lycopeen en zeaxanthine. U kunt wel zeggen dat de rozenbottel een multivitaminebommetje is! U kunt verse rozenbottels plukken. Hier kunt u dan bijvoorbeeld lekkere thee, jam of siroop van maken. Nog krachtiger is rozenbottelextract. Per capsule bevat deze maar liefst 500 mg rozenbottelzaadextract! U kunt rozenbottelextract onder meer gebruiken voor het behoud van soepele gewrichten* en de spijsvertering te helpen* en het immuunsysteem te ondersteunen*. Daarnaast is rozenbottelextract goed voor de nierfunctie en urinewegen*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

"U heeft volop opties om extra vitamine C binnen te krijgen"

Nog meer natuurlijk vitamine C in uw voeding

Naast bovengenoemde bessen zijn er nog vele andere opties om natuurlijke vitamine C binnen te krijgen. Zo zijn er tal van kruiden met een hoog gehalte aan vitamine C. Maar ook zijn er andere voedingsmiddelen om nog meer natuurlijke vitamine C in uw voeding opt e nemen. Vitaminesperpost.nl heeft van een aantal van deze producten speciale extracten, poeders en capsules gegenereerd.

Hoeveelheid vitamine C per 100 gram vers product:

  • Zwarte bessen: 181 mg
  • Tijm: 160 mg 
  • Spinazie: 130 mg
  • Boerenkool: 120 mg
  • Broccoli: 89 mg
  • Papaja: 62 mg

U heeft dus volop opties om extra vitamine C binnen te krijgen. Synthetisch of natuurlijk maakt hierbij niet veel uit. Kijk wat het beste bij u past en hanteer daarnaast een gezond voedingspatroon met volop variatie om zo voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over supplementen met natuurlijk vitamine C of andere supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of middels ons contactformulier