Tannines: antioxidanten in wijn, thee en pure chocolade Een wijnvat met een glas wijn

Wie zich in voedingsstoffen verdiept, komt op de etiketten allerlei stoffen met de meest uiteenlopende namen tegen. Het lijkt bijna alsof we een universitaire studie scheikunde moeten hebben gevolgd om zo’n label te kunnen begrijpen. In diverse blogs leggen we daarom uitgebreid uit wat diverse stoffen eigenlijk inhouden. Dit keer hebben we het over tannines.

Wat zijn tannines?

WijnvatenTannines zijn met name bekend bij wijnliefhebbers. Het zijn dan ook natuurlijke verbindingen die voorkomen in druivenschillen, -pitten en -stengels. Ze kunnen ook van het houten vat afkomstig zijn waarin de wijn heeft gerijpt. De tannines komen vrij nadat de druiven zijn geperst. Tijdens het gisten, verhuizen ze naar het druivensap, dat de basis voor de wijn vormt. Het wetenschappelijke woord voor deze verbindingen is polyfenolen. Polyfenolen komen echter niet alleen in wijn voor. Ze zitten ook in thee, groente en fruit. Tannines geven bepaalde wijnen, zoals bijvoorbeeld een Merlot, hun specifieke droogheid. Tannines zorgen voor dat kenmerkende droge, wat wrange, samentrekkende gevoel in de mond. Dit wordt ook wel het ‘mondgevoel’ genoemd. Een andere naam voor tannines is looizuur (tannic acid). Tannines geven namelijk strikt gesproken geen smaak af en zijn zelfs smaakloos. De aanwezigheid van tannines kan wél de smaaksensatie veranderen. De tannines in rode wijn zijn noodzakelijk om de wijn te verbinden en de rode kleur bij elkaar te houden. Bovendien verschaffen ze de wijn een langere houdbaarheidsdatum.

“Tannines geven bij het drinken vaak een samentrekkend gevoel en stroeve mond”

Waar zitten tannines nog meer in?

Kopje theeWe kennen tannines dus vooral van wijn, maar ze zitten ook in groente, fruit, noten, zaden, thee en koffie. Bij thee noemen we ze vaak flavonoïden. De hoeveelheid flavonoïden verschilt per theesoort. Deze thee moet dan wel afkomstig zijn van de theeplant Camelia Sinensis. In kruidenthee of rooibosthee bevinden zich vaak geen tannines. Ook in cacao treffen we flavonoïden aan. De tannines in thee kunnen qua mondgevoel een overeenkomstige beleving als bij wijn opleveren: een samentrekkend gevoel en stroeve mond bij het drinken. In Engeland wordt er daarom vaak een scheutje melk in de thee gedaan. Specifiek treffen we relatief veel tannines aan in walnoten, amandelen en andere noten met schil. Bovendien zitten ze in kaneel, kruidnagel en andere ongemalen specerijen, in bramen, granaatappels, druiven, açai bessen en rode bonen.

“Een van de taken van tannines is om smaak, kleur en structuur aan voeding of dranken te geven”

Tannines zijn polyfenolen

ChocoladePolyfenolen zijn krachtige antioxidanten. Aangezien tannines tot de polyfenolen behoren, geldt dit dus ook voor hen. Antioxidanten zijn de beschermers van cellen en weefsels. Een van de taken van tannines is om smaak, kleur en structuur aan voeding of dranken te geven. De meeste planten bevatten tannines. Zo bevat de helft van de bladmassa van planten niet-hydrolyseerbare tannines. Een voorbeeld hiervan zijn proanthocyanen. Een voorbeeld van hydrolyseerbare tannines zijn ellagitannines. Bij de inname van grote hoeveelheden tannines wordt het ijzer uit de voeding gebonden en niet meer opgenomen door het lichaam. Dit gebeurt overigens alleen met ijzer uit plantaardige voeding, ook non-heemijzer genoemd. Ook tannines in chocolade kunnen een onoplosbare verbinding aangaan met ijzer.

Voedingssupplementen met tannines

Omdat tannines een vorm van polyfenolen zijn, kunt u voor voedingssupplementen met tannines afgaan op supplementen met polyfenolen. Zo is er bijvoorbeeld groene thee-extract of groene thee forte, waarin alle polyfenolen intact zijn gebleven. Looizuur in groene thee kan namelijk uw tandglazuur aantasten. Daar heeft u bij het nemen van een capsule met extract geen last van. Pure cacao is eveneens een rijke bron van polyfenolen en tannines. Theobromine is zo’n polyfenool. De wrange smaak van chocolade is afkomstig van tannines. Bij ons treft u theobromine en tannines aan in onze Choco Plus capsules. Op deze manier kunt u wel profiteren van de gezondheidsvoordelen van pure chocolade, zonder de nadelen van suiker en vet.

Vragen of advies?

Wil u graag meer informatie over tannines of andere antioxidanten? Aarzel niet en neem tijdens kantooruren contact met ons op: +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.