Is een teveel aan vitamine B12 gevaarlijk? Op 21 januari 2020 waarschuwen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) “dat een hoge B12 waarde in het bloed gezondheidsrisico’s met zich kan meebrengen.” 

 

  • ‘Wat veel mensen denken’ is een subjectieve aanname
  • Geen oorzakelijk verband dat te veel vitamine B12 gevaarlijk is
  • Mensen werden de stuipen op het lijf gejaagd
  • Wat is vitamine B12?
  • Welke factoren kunnen bijdragen aan een hoge vitamine B12 status?
  • Kunnen we wel teveel vitamine B12 binnen krijgen?
  • Teveel vitamine B12 volgens het Voedingscentrum
  • Is vitamine B12 gevaarlijk?

 

Aanleiding zijn bepaalde resultaten van de Groningse cohortstudie PREVEND waarbij 5571 Nederlanders van middelbare leeftijd zijn onderzocht en gedurende een bepaalde periode zijn gevolgd. De onderzoekers van het UMCG waarschuwen heel specifiek mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine B12-tekort te voorkomen.

 

‘Wat veel mensen denken’ is een subjectieve aanname

“Veel mensen denken dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van hoe meer, hoe beter”, zo stelden zij in het artikel, dat zij via de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen naar buiten brachten. (Inmiddels is dit artikel inhoudelijk -terecht- aangepast). "De gedachte ‘baat het niet dan schaadt het niet’, is met de uitkomsten van dit onderzoek echter niet langer houdbaar, stellen de onderzoekers.‚Äč" 

 

Geen oorzakelijk verband dat te veel vitamine B12 gevaarlijk is

Een deel van de mensen die tijdens dit onderzoek stierven, bleek een hogere vitamine B12 status in het bloedplasma te hebben. Na correctie van allerlei andere factoren die te maken zouden kunnen hebben met de voortijdige sterfte van deze deelnemers (zoals roken, leeftijd, BMI, alcoholconsumptie en verschillende ziektes) bleef een verhoogde vitamine B12 plasma in het bloed overeind staan. Er is echter geen oorzakelijk verband gevonden. Wetenschappers hebben binnen dit onderzoek bovendien helemaal geen enkel onderzoek gedaan naar mechanismen die mogelijk verband houden met de sterfgevallen en de hogere vitamine B12 waardes in het bloed.

 

Mensen werden de stuipen op het lijf gejaagd

Het is daarom curieus dat dit bericht zonder nader onderzoek de wereld is in geslingerd. Allerlei mediakanalen gingen met dit ‘nieuws’ aan de haal met koppen als: ‘Eerder dood met meer vitamine b12’ (Telegraaf) of 'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12' (Sittard-Geleen Nieuws.nl). Mensen die om medische redenen gebruik maken van vitamine B12, werd zo de stuipen op het lijf gejaagd. Dit resulteerde er uiteindelijk in dat het UMCG zich genoodzaakt zag hen via Twitter gerust te stellen: ‘De waarschuwing voor het risico van te hoge B12 waardes en voor overmatig gebruik van supplementen doet niets af aan het feit dat het goed is om een B12-tekort aan te vullen als dat medisch nodig is’.

 

Het bericht is opmerkelijk omdat mensen al jaren juist worden gewaarschuwd voor te lage vitamine B12 waardes in het bloed.

 

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine. Het wordt ook wel cobalamine genoemd. Hoewel we in staat zijn een kleine voorraad van 2 milligram in de lever en nog eens 2 milligram elders in het lichaam aan te leggen, kan het lichaam het niet zelf aanmaken. Vitamine B12 moet uit de voeding of uit supplementen worden gehaald. 

 

Welke factoren kunnen bijdragen aan een hoge vitamine B12 status?

  • Het consumeren van dierlijke voeding

Vitamine B12 kunnen we alleen binnenkrijgen via voeding van dierlijke oorsprong. Daaronder valt vlees, maar ook producten uit de zuivelindustrie. Vegetariërs die wel zuivelproducten eten, zullen niet zo snel een tekort krijgen, maar veganisten, die alleen maar voeding van plantaardige oorsprong eten, kunnen wel weer een tekort oplopen. Het Voedingscentrum raadt veganisten daarom aan om 2,8 microgram B12 per dag bij te slikken. Wellicht kunnen mensen die (te) veel vlees en/of zuivel eten op de één of andere manier een te hoge vitamine B12 spiegel krijgen.

 

  • Vitamine B12 via supplementen

Het kan zijn dat iemand een hoge vitamine B12 status heeft door suppletie met vitamine B12 supplementen terwijl die persoon gewoon zuivel en vlees eet. De vraag dringt zich dan wel op waarom iemand vitamine B12 supplementen neemt zonder dat daartoe enige aanleiding is.

 

Kunnen we wel teveel vitamine B12 binnen krijgen?

Het had de onderzoekers/wetenschappers gesierd als ze in het artikel hadden aangegeven hoe de overleden patiënten mogelijk aan een hoge vitamine B12 status in hun bloedplasma kwamen. Nu blijft het een beetje gissen.

 

Teveel vitamine B12 volgens het Voedingscentrum

Volgens het Voedingscentrum "is de kans op nadelige gevolgen van teveel vitamine B12 heel klein. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij mensen die langdurig teveel vitamine B12 innamen. Het lichaam zorgt ervoor dat er niet teveel vitamine B12 uit het maag-darmkanaal in het lichaam wordt opgenomen. Daarnaast is er geen aanvaardbare bovengrens opgesteld voor vitamine B12", aldus de website van het Voedingscentrum.

 

Is vitamine B12 gevaarlijk?

Het is onzinnig om naar aanleiding van ‘de waan van de dag’ meteen in paniekvoetbal te vervallen. Mensen die gezond zijn, op hun leefstijl letten en een gezond voedingspatroon hebben (matig vlees, zuivel en voldoende verse groentes en fruit) hoeven in principe niet bang te zijn dat er iets onnatuurlijks is aan hun vitamine B12 status.

 

Mensen die een voedingspatroon met weinig voeding van dierlijke oorsprong hebben, kunnen in overleg met een deskundige laten onderzoeken of ze een goede vitamine B12 status hebben. Omdat alle B vitamines intensief met elkaar samenwerken, is het altijd beter losse B-vitamines -zoals bijvoorbeeld vitamine B12- te combineren met een natuurlijk vitamine B complex. Zo voorkomen we dat de samenwerking tussen de B-vitamines uit balans raakt. Lees hier nog meer aanvullende informatie over vitamine B12.

 

 Contact met vitaminesperpost.nl?

Wilt u meer informatie over vitamine B supplementen of vitamine B12 supplementen in het bijzonder? Wij helpen u graag! Als u hulp wilt bij het maken van een keuze, kunt u contact met ons opnemen via ons contactformulier of u kunt ons bellen tijdens kantoortijden op 075-6121247.