Waarom is vitamine B12 zo belangrijk voor ons? Man die formule van vitamine B12 in hand houdt

Vitamine B12 staat steeds meer in de belangstelling. Dit komt onder meer omdat in het kader van de klimaatdiscussie de interesse in een plantaardig voedingspatroon toeneemt. Dierlijke producten zijn de enige bron van vitamine B12. Bij een plantaardig voedingspatroon komt deze vitamine in het nauw. In dit blog gaan we in op de ins en outs van deze veelzijdige duizendpoot.

Wat is vitamine B12?

Moleculaire weergave B12Moleculaire weergave B12

Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Vitamine B12 is net als zijn broertjes een wateroplosbare vitamine. Wat vitamine B12 bijzonder maakt ten opzichte van de andere B-vitamines is dat ons lichaam een kleine voorraad in de lever kan opslaan. Ons lichaam kan zelf geen vitamine B12 aanmaken. We kunnen deze vitamine alleen via de voeding binnenkrijgen.

Dierlijke producten, zoals (orgaan)vlees, vis en eieren zijn onze voornaamste bronnen voor vitamine B12. Zuivelproducten dragen ook bij aan de vitamine B12-voorziening van ons lichaam, alleen is de hoeveelheid in deze producten aan de krappe kant als vlees en vis niet op het menu voorkomen.

“Onze lever bevat voor een aantal jaar een voorraad vitamine B12”

Vormen van vitamine B12

Vitamine B12 komt in verschillende vormen voor. De natuurlijke vormen van vitamine B12 die voorkomen in onze voeding zijn methyl-, hydroxy- en adenosylcobalamine. De naam cobalamine slaat terug op het metaal kobalt dat in het centrum van vitamine B12 zit ingebouwd. In supplementen worden de verschillende vormen van vitamine B12 gebruikt.

  • Cyanocobalamine
    Cyanocobalamine komt oorspronkelijk niet voor in de natuur. Deze vorm wordt veel in supplementen gebruikt omdat deze stof chemisch stabiel is en lang houdbaar. In ons lichaam wordt cyanocobalamine tot methyl- en adenosylcobalamine afgebroken en daarna opgenomen.
  • Methylcobalamine en adenosylcobalamine
    De best opneembare vormen zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine (co-enzym B12). Zij zijn beide biologisch actieve vormen die niet meer door de maag en darmen hoeven te worden omgezet.
  • Hydroxocobalamine
    Hydroxocobalamine is een vorm die vaak voor injecties wordt gebruikt. Alleen in deze vorm kan het lichaam deze stof opnemen.

“In tegenstelling tot de mens, maken dieren wel vitamine B12 aan”

Opname van vitamine B12 in het lichaam

Zoals uit het voorgaande blijkt, kunnen we vitamine B12 alleen uit dierlijke voeding of uit supplementen binnenkrijgen. In tegenstelling tot de mens maken dieren wel vitamine B12 aan. Daarom kunnen we het terugvinden in vlees, zuivel en eieren. In deze voedingsmiddelen is de vitamine gebonden aan een eiwit. In de maag wordt dit eiwit onder invloed van een stof in het maagzuur, ‘intrinsieke factor’ genaamd, losgekoppeld en in de dunne darm weer aangekoppeld. Dat is de vitamine B12 klaar om in de bloedbaan te worden opgenomen. Deze piepkleine B12-moleculen vervullen namelijk een belangrijke rol in duizenden chemische reacties die nodig zijn om ons lichaam goed te laten functioneren.

Functies van vitamine B12 in het lichaam

Vitamine B12 is een echte duizendpoot. Deze vitamine is betrokken bij vele functie in het lichaam:

  • Vitamine B12 draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en aan het proces van celvernieuwing.
  • Vitamine B12 draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen en speelt een rol in productie en afbraak van homocysteïne. Homocysteïne is een stof die vrijkomt bij een omzettingsproces. Onder normale omstandigheden wordt de geproduceerde homocysteïne weer omgevormd of afgebroken zodat de hoeveelheid in het lichaam gelijk blijft.
Bronnen van vitamine B12Bronnen van vitamine B12
  • Vitamine B12 heeft een positieve invloed op ons afweersysteem.
  • Vitamine B12 is goed voor de leerprestatie, het concentratievermogen, het geheugen en voor de gemoedstoestand.
  • Vitamine B12 bevordert de energiestofwisseling en ondersteunt bij futloosheid en vermoeidheid.
  • Vitamine B12 zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel.

"Vitamine B12 wordt inactief door sigarettenrook en lachgas"

Voor wie is suppletie noodzakelijk?

Vitamine B12Vitamine B12

Ons lichaam heeft een kleine reservevoorraad vitamine B12 in de lever opgeslagen. Zo kunnen we een tijdje vooruit als de inname van vitamine B12 niet optimaal is. Het gevaar is wel dat een tekort niet snel wordt opgemerkt.

In de huidige maatschappij zijn genoeg oorzaken te vinden waardoor onze inname van vitamine B12 te wensen overlaat. Zo is de vitamine niet bestand tegen verwarming via de magnetron.  

Ook wordt de vitamine inactief door sigarettenrook en lachgas. Dat laatste wordt door sommige jongeren regelmatig gebruikt.

Strikte vegetariërs en veganisten doen er eveneens goed aan om hun B12-spiegel goed in de gaten te houden. Net als zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Onderzoek door de Maastricht University bij zwangeren liet zien dat deze groep een groot tekort aan vitamine B12 heeft.

Ook voor de 50-plusser is het raadzaam om de vitamine B12-status bij te houden. Naarmate we ouder worden, produceren we minder maagzuur. Het gevolg is dat de intrinsieke factor niet voldoende kan worden geactiveerd. Hierdoor kan het lichaam vitamine B12 niet goed opnemen.

“Als het lichaam te weinig maagzuur aanmaakt, neemt de opname van vitamine B12 af"

Vitamine B12 kopen bij vitaminesperpost.nl

Vitaminesperpost.nl heeft verschillende B12-zuigtabletten in het assortiment.:

Vitamine B12 Premium bevat zuigtabletjes met een hoge dosering methyl- en adenosylcobalamine. Beide vormen worden goed en snel door het mondslijmvlies opgenomen. Hierdoor hoeven deze biologisch actieve vormen niet in de maag en darmen te worden omgezet. Daarnaast is er foliumzuur van Quartefolic® en pyridoxaal-5-fosfaat (P-5-P), dit is de biologisch actieve vorm van vitamine B6, hierdoor is de opneembaarheid optimaal.

Vitamine B12 1000 mcg en 10.000 mcg bevatten alleen metylcobalamine. Dit is ook een actieve vorm van B12. Vitamine B12 5000 mcg bevat naast B12 ook foliumzuur. Deze twee vitamines werken goed samen met elkaar. U kunt bij ons ook terecht voor Liposomale Vitamine B12 met D-ribose. Ribose is een natuurlijk voorkomende suiker die door het lichaam uit glucose kan worden gemaakt. Ribose wordt in de cellen omgezet naar energie. Dit product is zodoende geschikt om de natuurlijke energie in het lichaam te activeren. Door de toevoeging van de natuurlijke liposomen van LipoCellTech™ wordt de effectiviteit en absorptie verder geoptimaliseerd.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over vitamine B12 of onze andere vitaminesupplementen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).