Wereldwijd ontstaat steeds meer het besef dat de natuur een schat aan plantaardige stoffen bezit die een positieve bijdrage aan onze gezondheid kunnen leveren. Een van die planten is de vlierbes. Vlierbessen zitten namelijk boordevol anthocyanen en zijn daarom een natuurlijke boost voor het immuunsysteem. Maar ook de bloesem is niet te versmaden. 

 

  • Wat zijn vlierbessen?
  • Vlierbes al bij Hippocrates geliefd
  • Vlierbessen: boordevol anthocyanen
  • Wat is het verschil tussen vlierbloesem en vlierbessen?
  • Vlierbessen voor de weerstand en de luchtwegen
  • Voedingssupplementen met vlierbes

 

Wat zijn vlierbessen?

struikHij groeit overal in Nederland en is inheems in Europa. De prachtige trossen bloemen sieren tuinen op en de bessen zijn eetbaar als ze rijp zijn. De vlierbes (Sambucus nigra) is familie van het muskuskruid. De plant past zich aan vrijwel alle omstandigheden aan en bloeit overal. Omdat de zwarte besjes pitten bevatten, behoort de vlierbes tot de steenvruchten. De vruchten groeien in het najaar in kleine trossen die enorm veel besjes bevatten. De bessen zijn alleen eetbaar als ze rijp zijn. Onrijpe vlierbessen bevatten namelijk teveel cyanide, wat bij een te grote inname toxisch kan zijn. Overigens is vrijwel de hele struik bruikbaar. Van de gedroogde bloesem kan thee worden getrokken en van het hout werden en worden kleine muziekinstrumenten en gebruiksvoorwerpen gemaakt. U kunt hierbij denken aan fluitjes, wichelroedes en blaaspijpjes. Wie de bladeren van de vlier kneust, kan deze gebruiken om muggen op afstand te houden.

 

“De vlierbes werd in vroeger tijden ook geplant als bescherming tegen boze geesten en krachten”

 

Vlierbes al bij Hippocrates geliefd

Al lang voor Christus waren de fijne kenmerken van de vlierbes bekend. Zo roemde Hippocrates (400 v. Chr.), de grondlegger van de hedendaagse westerse geneeskunde, de plant al om zijn bijzondere kwaliteiten. De vlierbes werd in vroeger tijden ook geplant als bescherming tegen boze geesten en krachten. In de achttiende eeuw werd vlierbloesemwater onder meer gebruikt om de huid te bleken. De Latijnse naam ‘sambucus’ komt van het Griekse ‘sambuke’ of van ‘sambuca’. ‘Sambuke’ betekent ‘fluit’ en ‘sambuca’ betekent ‘driehoekige harp’. ‘Nigra’ staat voor ‘zwart’ en verwijst naar de zwarte bessen. Ook de Nederlandse naam ‘vlier’ is verklaarbaar. Dit komt van ‘vedel’. Een vedel was een instrument dat van vliertwijgen was gemaakt.

 

“Vlierbessen zitten boordevol anthocyanen”

 

Vlierbessen: boordevol anthocyanen

bessenVlierbessen zijn bij uitstek een voorbeeld van wat de natuur aan fijne stoffen voor ons in petto heeft. De Sambucus nigra wordt niet voor niets wel eens ‘superfoodboom’ genoemd. Vlierbessen zitten dan ook boordevol anthocyanen. Bosbessen, zwarte bessen, rode druiven, pruimen en dus ook vlierbessen barsten allemaal praktisch uit elkaar van deze blauwpaarse kleurstoffen. Anthocyanen worden nog uitgebreid onderzocht, maar men neemt inmiddels aan dat de antioxidante werking van anthocyanen vijftig keer hoger is dan vitamine E en tweemaal hoger dan vitamine C. Anthocyanen behoren tot de flavonoïden. Flavonoïden is niet meer of minder dan een verzamelnaam voor verschillende krachtige antioxidanten, die van nature voorkomen in heilzame planten en groenten, peulvruchten, fruit, rode wijn en noten. Andere belangrijke voedingsstoffen in de vlierbes zijn aminozuren, tannines, carotenoïden en de vitamines A, B en C. Daarnaast bevatten vlierbessen de mineralen magnesium, ijzer, calcium, natrium, fosfor, zink, koper. selenium en kalium.

 

“Vlierbessen zijn niet te versmaden”

 

Wat is het verschil tussen vlierbloesem en vlierbessen?

BloesemHet is dus wel duidelijk: de vlierbessen zijn een interessante bron van voedingsstoffen. Wat u echter misschien nog niet wist, is dat de bloesem van de vlier ook veel waardevolle stoffen bevat. De bloesem ontstaat als de vlier eind mei in bloe komt. Hij vormt grote schermen met kleine, roomwitte bloemetjes die een zoete geur verspreiden. Kenmerkend aan de bloesems is dat ze veel stuifmeel bevatten, wat voor een typische smaak zorgt. De bloesems zijn dan ook een geliefd basisingredient voor likeurtjes of siroop. Bovendien bevatten de bloemen net als de bessen flavonoïden zoals astragaline, rutine en quercetine. Daarnaast treffen we tannines, triterpenen, etherische olie en vetzuren in de bloesems aan.

 

Vlierbessen voor de weerstand en de luchtwegen

Vanwege al deze fijne inhoudsstoffen zijn vlierbessen niet te versmaden. Omdat de bessen veel vitamine C bevatten, kunnen ze bijdragen aan de ondersteuning van het immuunsysteem* en de weerstand*. Bovendien hebben vlierbessen een verzachtende invloed op de luchtwegen*. 

 

“We kunnen jam, sap of siroop van de vlier- bloesem en bessen maken”

 

Voedingssupplementen met vlierbes

SiroopHet is inmiddels wel duidelijk: de vlierbes is een bijzondere bes. We kunnen er jam, sap of siroop van maken maar voor wie hier niet zoveel zin in heeft en wel van de gezondheidsbevorderende kwaliteiten van de bes wil profiteren, zijn er voedingssupplementen beschikbaar. De meeste supplementen met vlierbes bevatten alleen de bessen van de vlier. Dit geldt onder meer voor ons vlierbes extract. U kunt echter ook bij ons terecht voor Vlierbes Complex. Dit complex is een complete formule met zowel vlierbesfruitextract als bloesemextract. Zo profiteert u optimaal van al het goede dat de vlierbes heeft te bieden.

¹ Bron: Groot handboek Geneeskrachtige planten van G. Verhelst

Wilt u meer weten over vlierbessen of andere gezonde bessen in ons assortiment? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met onze deskundige medewerkers: tel. 075-612 12 47 (lokaal tarief).