Chocolade, wie houdt er niet van? Dit goddelijke goedje maakt menig mens blij. Om nog maar niet te spreken van de keuzes in smaak die we tegenwoordig hebben. Puur, melk, karamel-zeezout, hazelnoot. Hmmm.. Ik neem nog even een stukje terwijl ik verder schrijf. Wat is eigenlijk de geschiedenis van chocolade? En zitten er - behalve dat het lekker is - ook voordelen aan het eten van chocolade? In hoeverre is chocolade gezond? Een hoop vragen. Hieronder vindt u de antwoorden.

 

  • Chocolade bij de Maya’s
  • Chocolade bij de Azteken
  • Voordelen en heilzame werking van cacao
  • Onze favoriete recepten

 

Chocolade bij de Maya's

Chocolade Ritueel MayaDe geschiedenis van chocolade gaat terug naar 1750 voor Christus. De oorsprong ligt in het zogenoemde Meso Amerika, dat in het zuiden van Mexico lag. De oude Olmeken beschaving, ook wel het moedervolk genoemd, verbouwde hier cacaobonen. De cacaoplant werd door de Olmeken voor rituelen en als medicijn gebruikt. De Maya’s waren de eersten die een drank uit cacao fabriceerden. Deze drank was gemaakt van gemalen cacaobonen, chilipepers en water.

 

De Maya’s beschouwden dit heerlijke vocht als voedsel van de goden. Cacao werd dus vereerd. De bewijzen hiervoor zijn nog altijd terug te vinden op de muren van de Maya tempels en op vele voorwerpen. Daar treffen we schilderingen van cacaopeulen aan en afbeeldingen van koningen en Maya-goden die cacao drinken. Er wordt gezegd dat het woord ‘chocolade’ afkomstig is van het Maya woord ‘xocolatl’ dat ‘bitter water’ betekent. Vandaag de dag wordt dit traditionele drankje nog steeds ritueel gebruikt. Dit ziet u terug in zogeheten cacao-ceremonies.

 

Chocolade bij de Azteken

Naast de Olmeken waren de Azteken eveneens gek van cacao. Christoffel Columbus was vervolgens degene die deze plant in Europa introduceerde. Tijdens een van zijn reizen had Columbus de Azteken ontdekt en zo kennis met het drankje gemaakt. Dit viel in de smaak. Niet om de bittere smaak, maar vanwege alle mooie eigenschappen die de drank bevat. Na toevoeging van suiker, werd het ongelooflijk populair. In 1847 is de chocoladereep geboren. Vanaf toen werd chocolade namelijk kneedbaar gemaakt.

 

Voordelen en heilzame werking van cacao

ChocoladeCacao is het hoofdingrediënt van chocolade. Cacao heeft mooie eigenschappen. Een aantal daarvan zijn zelfs heilzaam! Cacao is om te beginnen hartverwarmend. Vandaag de dag wordt cacao derhalve nog steeds in ceremonies gebruikt, bijvoorbeeld op dansavonden. Men drinkt dan volgens traditie pure cacao. Omdat het een hartverwarmende, zachte en liefdevolle werking heeft, versterkt cacao het gevoel van verbinding met uzelf en de mensen om u heen. Wie wordt er nou niet vrolijk en opgewekt van chocola?

 

Bovendien is rauwe cacao rijk aan flavonoïden, waaronder epicatechine, catechine en procyanidinen. Dit zijn antioxidante inhoudstoffen. Het is een goede bron van koper, mangaan, magnesium, calcium, ijzer, zink, kalium, selenium, chroom, B-vitamines, aminozuren en vetzuren zoals het enkelvoudig onverzadigde oliezuur. Tenslotte bevat cacao fenylethylamine (PEA), theobromine en cafeïne. Fenylethylamine is een stofje dat in ons brein wordt aangemaakt en mogelijk een rol speelt bij verliefdheid.

 

Onze favoriete recepten

Xocolatl - Traditionele Maya drank 

Ingrediënten:

  • 500 ml amandelmelk
  • ½ tl chipotle chili of cayenne peper
  • 2 el cacaopoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 snufje kruidnagelpoeder

 

Bereidingswijze:

Doe de melk in een pannetje. Voeg de chili of cayennepeper, de kaneel en kruidnagel toe. Roer de cacaopoeder er doorheen en laat 10 minuten licht pruttelen. Giet het brouwsel heen en weer vanuit het pannetje in een kopje totdat er bovenop schuim ontstaat. Laat wat afkoelen en geniet van uw traditionele xocolatl drank.

 

Zeezout chocolade taartChocolade taart met zeezoaut

Ingrediënten:

  • 200 g suiker
  • 1/2 tl grof zeezout
  • 30 g cacaopoeder
  • 160 g bloem
  • 100 g boter
  • 100 g pure chocolade
  • 120 ml plantaardige melk
  • 120 ml kokoscreme 
  • 2 tl vanille extract

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een springvorm van ongeveer 18 cm doorsnede in met wat boter. Bestuif de vorm met bloem. Meng de suiker, cacaopoeder, zout en bloem in een grote kom en zet apart. Smelt de boter in een pannetje. Smelt de pure chocolade au bain marie. Meng alle ingrediënten met een garde tot een glad beslag. Giet het beslag in de springvorm en bak 25 minuten in de voorverwarmde oven. De taart mag nog wat zacht uit de oven komen. Besprenkel de bovenkant met een klein beetje grof zeezout. Laat de taart afkoelen alvorens u hem uit de springvorm haalt. Haal hem ongeveer 20 minuten voor serveren uit de koelkast. Lekker met een bolletje vanille ijs.

 

Vegan chocolade fudge 

Ingrediënten voor 9 stukjes fudge:

  • 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
  • 240 gram (1,5 reep) pure Tony Chocolonely chocolade 
  • 1 eetlepel kokosolie op kamertemperatuur
  • 1 handje met pistache en /of pecannoten
  • grof zeezout

Bereidingswijze:

Bekleed de bak/brownievorm met bakpapier. Verwarm op laag vuur in een steelpannetje de gecondenseerde kokosmelk, kokosolie en de chocoladestukjes en blijf goed roeren totdat alles goed is gesmolten en gemengd. Als het goed is, ontstaat er nu langzaam een plakkerige, fudgy structuur. Hak de pistache en pecannoten grof en voeg toe aan het mengsel. Giet nu het chocolademengsel in het bakblik en maak glad aan de bovenkant met een pannenlikker. Zet het in de koelkast voor zo’n 2-3 uur zodat het goed hard wordt. Snijd de fudge daarna in vierkantjes.

 

Bron: lisagoesvegan.nl

 

Wilt u meer weten over de cacao supplementen die wij verkopen ? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij staan u tijdens kantooruren graag te woord.
Tel: 075-612 12 47 (lokaal tarief).