Pelar-wat? Ja, u leest het goed: pelargonium sidoides. Een moeilijke naam voor een mooie geranium. Niet zomaar een geranium, eentje met een uitgebreid scala aan prettige toepassingen in de wintermaanden. Zo kan dit plantje u helpen vrijer te ademen.

 

  • Wat is Pelargonium sidoides?
  • De geschiedenis van Pelargonium sidoides
  • Voedingssupplement van PelaPower™

 

Wat is Pelargonium sidoides?

PelargoniumWe zullen eerst uitleggen wat de Pelargonium sidoides precies is. De naam van deze heilzame plant is afgeleid van pelargos, wat ooievaarsbek betekent. Het is een plant uit de geraniumfamilie (Geraniaceae). Tussen de 220 en 280 soorten behoren tot dit geslacht. De meeste komen oorspronkelijk voor in Namibië en Zuid-Afrika. Het is een winterharde plant die tot 50 cm grote rozetten vormt en ondergronds dikke wortelstokken bezit. Op de lange stelen bevinden zich bladeren met klierhaartjes. Ze voelen fluweelzacht aan en hebben een zilverachtig glanzend voorkomen. De purperrode tot bijna zwarte bloemen staan dicht op elkaar. Ze bloeien vooral tussen oktober en januari. De Pelargonium sidoides dient niet te worden verward met de winterharde tuingeraniums die we veel in Nederlandse tuinen zien.

 

"Inmiddels is het Pelargonium sidoides extract Eps763 in Duitsland echter een goedgekeurd regulier middel voor de luchtwegen"

 

De geschiedenis van Pelargonium sidoides

Pelargonium wortelDe medicijnmannen van de Zoeloes ontdekten eeuwen geleden al de bijzondere krachten van de Pelargonium sidoides. De inheemse bevolking gebruikt de wortelstokken van de Pelargonium sidoides al eeuwenlang als ondersteuning voor onder meer de luchtwegen. Pas in 1897 kreeg de plant bekendheid in Europa. De Engelse majoor Charles H. Stevens reisde destijds naar Zuid-Afrika. Hiervoor is de Engelse majoor H. Stevens verantwoordelijk. Tijdens zijn reis naar Zuid-Afrika kwam hij in contact met een medicijnman van de Basoeto stam. Deze gaf hem een afkooksel van de wortel van de Pelargonium sidoides, of ‘Umckalaobo’ zoals de Pelargonium sidoides in de Zuid-Afrikaanse volkskruidenkunde wordt genoemd. Het woord 'Umckalaobo' staat voor 'zwaar hoesten'. Volgens de geschiedenis was de majoor nogal onder de indruk van het resultaat van het plantje. Met de komst van antibiotica in 1929 raakte Pelargonium sidoides in de vergetelheid. Tegenwoordig is het Pelargonium sidoides extract Eps763 in Duitsland een goedgekeurd regulier middel voor de luchtwegen. Ook andere studies suggereren een verzachtende invloed op de luchtwegen. De moderne fytotherapie beschouwt Pelargonium sidoides als een van de meeste geschikte natuurlijke middelen voor de luchtwegen. 

 

In de plant Pelargonium sidoides zitten tannines, zoals gallocatechinen en catechinen

 

Voedingssupplement van PelaPower

In de plant Pelargonium sidoides zitten tannines, zoals gallocatechinen en catechinen. Verder treft u afgeleiden van coumarine aan, fenolzuren, galluszuur en etherische olie. U kunt bij vitaminesperpost.nl terecht voor een uniek Pelargonium sidoides supplement van PelaPower™. Het extract wordt op een geavanceerde wijze geproduceerd en voldoet aan strenge internationale en Europese richtlijnen. De producent werkt samen met de lokale bevolking en hecht veel waarde aan duurzaamheid bij het oogsten van de (wilde) planten. Onze producent werkt tevens samen met de Universiteit van Stellenbosch om de teelt van de Pelargonium sidoides te verfijnen. Zo worden cultivars verkregen met een hoog niveau aan actieve ingrediënten. De teelt vindt met behulp van ecologisch verantwoorde methodes plaats op gespecialiseerde boerderijen in het ‘Eden District’. Dit PelaPower™ extract is gestandaardiseerd op minstens 100 deeltjes umckalin (de bioactieve stof van Pelargonium) per miljoen (100 ppm).

 

Onze capsules bevatten per stuk 225 mg Pelargonium sidoides poeder. Dit poeder is afkomstig van de wortels. De capsules bieden ondersteuning voor de luchtwegen*, helpen om vrijer te ademen* en hebben een verzachtende invloed op de luchtwegen*. Pelargonium sidoides is dus een echte aanrader voor de kille wintermaanden.

 

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

 

Wilt u meer weten over Pelargonium sidoides of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar op tel. 075-612 1247 (lokaal tarief).