Pelar-wat? Ja, u leest het goed: pelargonium sidoides. Een moeilijke naam voor een mooie geranium. Niet zomaar een geranium, eentje met een uitgebreid scala aan prettige toepassingen in de wintermaanden. Zo kan dit plantje u helpen vrijer te ademen.

 

  • Wat is Pelargonium sidoides?
  • De geschiedenis van Pelargonium sidoides
  • Voedingssupplement met Pelargonium sidoides

 

Wat is Pelargonium sidoides?

PelargoniumWe zullen eerst uitleggen wat de Pelargonium sidoides precies is. De naam van deze heilzame plant is afgeleid van pelargos, wat ooievaarsbek betekent. Het is een plant uit de geraniumfamilie (Geraniaceae). Tussen de 220 en 280 soorten behoren tot dit geslacht. De meeste komen oorspronkelijk voor in Namibië en Zuid-Afrika. Het is een winterharde plant die tot 50 cm grote rozetten vormt en ondergronds dikke wortelstokken bezit. Op de lange stelen bevinden zich bladeren met klierhaartjes. Ze voelen fluweelzacht aan en hebben een zilverachtig glanzend voorkomen. De purperrode tot bijna zwarte bloemen staan dicht op elkaar. Ze bloeien vooral tussen oktober en januari. De Pelargonium sidoides dient niet te worden verward met de winterharde tuingeraniums die we veel in Nederlandse tuinen zien.

 

Tegenwoordig is in Duitsland het Pelargonium sidoides extract EPs763 inmiddels een goedgekeurd middel tegen acute bronchitis

 

De geschiedenis van Pelargonium sidoides

Pelargonium wortelDe medicijnmannen van de Zoeloes ontdekten eeuwen geleden al de bijzondere krachten van de Pelargonium sidoides. De inheemse bevolking gebruikt de wortelstokken van de Pelargonium sidoides al eeuwenlang als ondersteuning voor onder meer de luchtwegen. Pas in 1897 kreeg de plant bekendheid in Europa. De Engelse majoor Charles H. Stevens, die aan tuberculose leed, reisde destijds naar Zuid-Afrika. Hij werd behandeld door een medicijnman van de Basoeto stam. Deze ga hem een afkooksel van de wortel van de Umckalaobo, zoals de Pelargonium sidoides in de volkskruidenkunde van Zuid-Afrika wordt genoemd. Umckalaobo wordt vertaald als ‘zwaar hoesten’. Toen in 1929 antibiotica werd ontwikkeld, belandde Pelargonium sidoides in de verdomhoek. Tegenwoordig is in Duitsland het Pelargonium sidoides extract EPs763 inmiddels een goedgekeurd middel tegen acute bronchitis. Het EPs extract blijkt in het laboratorium ondersteuning te bieden bij verschillende virussen, waaronder griep- en verkoudheidsvirussen. Andere onderzoeken suggereren immuunversterkende kwaliteiten en een verhoogde slijmafvoer in de luchtwegen. Ook in de moderne fytotherapie wordt Pelargonium sidoides ter versterking van de luchtwegen aangewend.

 

In de plant Pelargonium sidoides zitten tannines, zoals gallocatechinen en catechinen

 

Voedingssupplement met Pelargonium sidoides

In de plant Pelargonium sidoides zitten tannines, zoals gallocatechinen en catechinen. Verder treft u afgeleiden van coumarine aan, fenolzuren, galluszuur en etherische olie. U kunt bij vitaminesperpost.nl terecht voor een Pelargonium sidoides supplement. Onze capsules bevatten per stuk 225 mg Pelargonium sidoides poeder. Dit poeder is afkomstig van de wortels. De capsules bieden ondersteuning voor de luchtwegen*, helpen om vrijer te ademen* en hebben een verzachtende invloed op de luchtwegen*. Pelargonium sidoides is dus een echte aanrader voor de kille wintermaanden.

 

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

 

Wilt u meer weten over Pelargonium sidoides of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar op tel. 075-612 1247 (lokaal tarief).