Waarom zou u vitamine B nemen? Vitamine B

Goede voeding en een goede gezondheid gaan meestal hand in hand. Het is belangrijk dagelijks de voorgeschreven ‘Referentie Inname’ (RI) van vitamines binnen te krijgen. De wateroplosbare B-vitamines maken deel uit van dit pakket. 

Wat zijn B-vitamines?

Referentie-innames zijn door de Europese Commissie vastgelegd. Ze geven aan hoeveel vitamines en mineralen een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft. Verse groente en fruit bevatten het hoogste gehalte aan gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, vezels en mineralen. Bij producten uit de voedingsindustrie is dat gehalte aanzienlijk minder. B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines.

Vroeger dacht men dat er maar één B-vitamine was. Door onderzoek kwam men erachter dat vitamine B uit verschillende afzonderlijke vitamines bestaan. Het geheel aan B-vitamines wordt 'vitamine B-complex' genoemd. Een belangrijk kenmerk van dit complex is dat ze met elkaar samenwerken. Daarom is het verstandiger om een vitamine B-complex te gebruiken in plaats van losse B-vitamines. We willen namelijk graag een goede balans behouden tussen de verschillende B-vitamines.

Waar is vitamine B goed voor?

Vrijwel alle B-vitamines werken mee aan de energiestofwisseling. Ook hebben ze invloed op de normale werking van ons zenuwstelsel. Er zijn 8 B-vitamines. Elke B-vitamine heeft daarnaast nog zijn eigen functies. We lichten ze hieronder toe.

"Vitamine B1 wordt vaak gegeven aan mensen die teveel alcohol gebruiken"

Functies van de verschillende B-vitamines

ConcentratievermogenConcentratievermogen

Vitamine B1 (thiamine)

Deze vitamine wordt vaak gegeven aan mensen die teveel alcohol gebruiken. Alcohol vermindert namelijk de opname van vitamine B1. Omdat B1 invloed heeft op de hersenfunctie, kan de inname van teveel alcohol van invloed zijn op het geheugen en meer. B1 ondersteunt de hartfunctie en is goed voor de leerprestatie, het concentratievermogen, het geheugen en de gemoedstoestand.

Vitamine B2 (riboflavine)

Riboflavine draagt bij aan de instandhouding van de ijzerhuishouding en de rode bloedcellen. Dit is van belang voor het zuurstoftransport in ons lichaam. Het ondersteunt de conditie van de ogen en helpt mee om scherp te blijven zien. Het draagt bij aan het herstellend vermogen van de huid en voedt de huid (van binnenuit). Het is goed voor het behoud van gezonde cellen en weefsels en voor de slijmvliezen. En tenslotte is deze vitamine goed bij futloosheid en vermoeidheid. Een veelzijdige B-vitamine dus.

Vitamine B3 (niacine)

Vitamine B3 speelt een rol bij het instandhouden van normale slijmvliezen en huid en bij het in stand houden van de normale, psychologische functie. Ook deze vitamine ondersteunt het energiesysteem. Er zijn twee vormen van vitamine B3: niacine en nicotinamide. Beide verschillen iets in werking. Niacine kan een ‘flush’ veroorzaken, een onschuldige roodheid van de huid die vanzelf wegtrekt. Nicotinamide heeft die eigenschap niet en wordt daarom vaak in supplementen gebruikt.

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Pantotheenzuur draagt bij aan een normale hersenfunctie. Het is betrokken bij de stofwisseling, bij het reguleren van bepaalde hormonen en bij de omzetting van vitamine D. Ook draagt het bij aan de normale werking van bepaalde ‘boodschapperstofjes’ in de hersenen.

Vitamine B6 (pyridoxine)

Ook B6 is een veelzijdige vitamine die is betrokken bij verschillende biochemische functies. Hij helpt bij de vorming van rode bloedcellen, het reguleren van de hormoonafgifte, het in stand houden van het afweersysteem en bij de eiwit- en suikerstofwisseling. De Gezondheidsraad heeft de aanvaardbare bovengrens voor vitamine B6 naar beneden gebracht naar 25 mcg per dag voor volwassenen. In ons Vitamine B-Complex zit een lage dosis vitamine B6 die ruimschoots onder deze richtlijn valt. 

Vitamine B8 (biotine)

Biotine draagt bij aan het omzetten van voeding en aan het in stand houden van een normale psychologische functie. Verder is het goed voor het haar en de huid.

"Folaat/foliumzuur (B11) moet voorkomen dat baby's met 'een open ruggetje' worden geboren"

Zwangere vrouwZwangere vrouw

Vitamine B11 (folaat): Deze vitamine is belangrijk voor zwangere vrouwen omdat-ie betrokken is bij de vorming van foliumzuur. De Gezondheidsraad adviseert om foliumzuur voorafgaand aan de conceptie en in het begin van de zwangerschap te slikken. Dit advies moet voorkomen dat baby's met 'een open ruggetje' worden geboren. 

Vitamine B12 (cobalamine)

Deze vitamine wordt alleen gevonden in voeding van dierlijke afkomst en dan voornamelijk in vlees. Dat is de reden dat vegetariërs en veganisten hun vitamine B-status in de gaten moeten houden. De richtlijn voor volwassenen is 2,8 mcg vitamine B12 per dag. Sommige voedingsmiddelen zoals plantaardige melk of ontbijtproducten zijn verrijkt met vitamine B12. Ook is het mogelijk B12 via een supplement binnen te krijgen. B12 draagt bij aan een normale psychologische functie, is betrokken bij de vorming van rode bloedcellen en bij de celdeling. Ook ondersteunt deze vitamine het afweersysteem en helpt bij vermoeidheid en uitputting. 

"Alle B-vitamines zijn wateroplosbaar"

Waar zit vitamine B in?

NotenNoten

We vinden verschillende varianten van vitamine B in:

- Volkoren producten
- Vlees en vis
- Zuivel en eieren
- Diverse soorten bonen en linzen
- Noten en zaden
- Donkergroene groenten (broccoli, spinazie)
- Vers fruit en
- Edelgistvlokken

Wanneer kan ik het beste vitamine B innemen?

Alle B-vitamines zijn wateroplosbaar. Om te voorkomen dat ze te snel met de urine worden uitgescheiden, is het verstandig een vitamine B-complex in te nemen tijdens of vlak na de maaltijd. De vitamines komen dan terecht in de voedselbrij, waardoor de verwerking en opname in het lichaam in de natuurlijke situatie zo veel mogelijk wordt nagebootst.

Is vitamine B goed voor het haar?

Met name vitamine B8 (biotine) speelt een rol bij het instandhouden van een gezonde haardos. Omdat de B-vitamines samenwerken, is het verstandig deze vitamine in te nemen naast een laaggedoseerd vitamine B-complex of als onderdeel van een vitamine B-complex.

Alcohol en vitamine B-complex

Met name van vitamine B1 is bekend dat de opname ervan vermindert door een te hoge alcoholinname. Ook bij deze vitamine is het verstandig deze te combineren met een laag gedoseerd vitamine B-complex.

"Vooral mensen boven de vijftig kunnen best wat extra B-vitamines gebruiken..."

Vitamine B en ouderen

Ouder stelOuder stel

Jonge mensen barsten meestal van de energie, maar vooral mensen boven de vijftig kunnen best wat extra B-vitamines gebruiken, juist omdat deze bij de energiestofwisseling zijn betrokken. Hoewel het in de eerste plaats belangrijk is deze vitamines uit de voeding te halen, kan wat extra aanvulling juist bij 50-plussers door middel van een vitamine B-complex goede ondersteuning bieden aan de complexe lichamelijke functies. 

Wie zich ervan bewust is dat het mogelijk is zoveel mogelijk vitamines uit de voeding te halen, zorgt ervoor dat de kwaliteit van de ingrediënten onbewerkt is. Dit soort voeding laat zich goed combineren met een mild vitamine B-complex van natuurlijke oorsprong of met een natuurlijk vitamine B complex gecombineerd met vitamine C. Plantaardige voeding levert bovendien nog veel andere nuttige stoffen die door het lichaam kunnen worden gebruikt.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost heeft een groot assortiment aan vitamines, mineralen en plantaardige extracten. Heeft u een vraag of wilt u hulp bij het maken van een keuze? Onze medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar op nummer +31(0)75 612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.