Wie gezond eet, kan zich afvragen of het zinvol is om het voedingspatroon dagelijks aan te vullen met verschillende voedingssupplementen zoals capsules of tabletten met vitamines, sporen en mineralen en plantaardige middelen. Maar wat is ‘gezond eten’?

 

  • De ‘Schijf van Vijf’
  • Is het zinvol voedingssupplementen in te nemen?
  • Ons lichaam werkt precies als 10.000 jaar geleden
  • Alle voedingsstoffen binnen krijgen, is lastig zonder supplementen
  • 10 redenen waarom u dagelijks supplementen zou moeten nemen
  • Heeft u extra voedingsstoffen nodig?

 

De ‘Schijf van Vijf’

Het Voedingscentrum houdt nog steeds de ‘Schijf van Vijf’ aan, maar er zijn inmiddels legio stromingen die daarover andere ideeën hebben. Denk daarbij aan voedingspatronen die veganistisch zijn, vegetarisch, paleo, raw of koolhydraatarm. Het is mogelijk dat er dan toch verschillende (relatieve) tekorten ontstaan. Relatieve tekorten van voedingsstoffen zijn tekorten die (net) niet worden herkend binnen een regulier bloedonderzoek, maar die wel invloed uitoefenen op het functioneren van ons lichaam.


Is het zinvol voedingssupplementen in te nemen?

LandbouwDe manier waarop ons voedsel tegenwoordig wordt geproduceerd, roept de vraag op of het zinvol is om voedingssupplementen in te nemen. Tegenwoordig hebben we binnen de landbouw te maken met monoculturen. Deze eenzijdige manier van landbouw doet een flinke aanslag op de kwaliteit en samenstelling van de bodem. Selenium bijvoorbeeld, is een belangrijke voedingsstof die in nog maar weinig landbouwgronden is terug te vinden. En dat geldt voor meer mineralen. Deze essentiële voedingsstoffen vinden we vervolgens ook niet meer terug in onze groenten en fruit.

Groenten en fruit worden op een commercieel efficiënte manier verbouwd, maar er wordt geen rekening gehouden met de jaargetijden en de natuurlijke, trage wijze waarop de planten groeien en vruchten dragen. Dit levert producten op die minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger. Echter, het verlies van heilzame voedingsstoffen in groenten en fruit en dierlijke producten begon niet 50 of 100 jaar geleden, zoals velen veronderstellen, dit proces begon al veel eerder, toen we 10.000 jaar geleden stopten met het foerageren van wilde planten en stopten met de jacht en landbouw en veeteelt gingen bedrijven.

 

Ons lichaam werkt precies als 10.000 jaar geleden

Ons lichaam is intrinsiek niet veranderd ten opzichte van 10.000 jaar geleden, maar de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd en ons dagelijkse voedingspatroon, is dat wel. Dit draagt eraan bij dat we ‘gezond’ kunnen eten en toch te weinig binnenkrijgen van essentiële sporen, mineralen en vitamines. Ons lichaam weet niet goed raad met al die nieuwe stoffen die het gevolg zijn van commerciële ‘productie-optimalisatie’. Onze organen en cellen herkennen alleen de stoffen als bouwstoffen zoals ze die al eeuwen en eeuwen lang herkennen.

 

Omdat gemiddelden niet het hele verhaal vertellen, is het belangrijk te kijken naar de gegevens van mensen die een specifiek voedingspatroon hebben zoals een veganistisch of vegetarisch voedingspatroon of andere voedingsbehoeften en -innames dan de grootste groep mensen.

 

Alle voedingsstoffen binnen krijgen, is lastig zonder supplementen

In theorie moet u uit uw voedingspatroon alle voedingsstoffen kunnen halen die u nodig heeft, maar in de praktijk blijkt dat haast niet mogelijk. Het is is van cruciaal belang om voldoende essentiële voedingsstoffen binnen krijgen - en dit elke dag opnieuw- om de status van de voedingsstoffen op een zodanig niveau te houden dat ze doen waarvoor ze bedoeld zijn. Dit is moeilijk te handhaven zonder de dagelijkse hulp van supplementen met vitamines, sporen en mineralen.

VoedingssupplementenZie het op deze manier: het nemen van een voedingssupplement is als een ‘voedingsverzekering’. Op de gebieden waar uw voeding tekortschiet, helpt het om steun te krijgen van kwaliteitscapsules, -poeders en -tabletten om uw lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het elke dag opnieuw nodig heeft om optimaal te functioneren.

 

 

10 redenen waarom u dagelijks supplementen zou moeten nemen

1. Onze voedselbronnen zijn niet meer zo rijk als vroeger en onze dagelijkse behoefte aan fruit en groenten is in de afgelopen 15 jaar verdubbeld;
2. Supplementen zijn een natuurlijke manier om het afweersysteem te stimuleren en vormen een kostenbesparende manier om gezond te blijven;
3. Met supplementen onderhoudt en voedt u uw spieren en de huid;

4. Eventuele tekorten kunnen worden voorkomen. Een veel voorkomend tekort is vitamine D door een gebrek aan zonlicht en overmatig gebruik van zonnebrandmiddelen;
5. Voedingssupplementen houden uw lichaam en hormonen in evenwicht;
6. Suppletie levert antioxidanten (zoals vitamine A, C en E) die we niet voor 100% uit voedsel kunnen halen;
7. Reguliere medicijnen verbruiken essentiële voedingsstoffen en supplementen helpen om die balans weer te herstellen;
8. Supplementen kunnen gezondheidsproblemen voorkomen en ervoor zorgen dat het cholesterolgehalte normaal blijft;
9. Supplementen kunnen gemakkelijk worden ingenomen en opgenomen door het lichaam;

10. Antioxidanten dragen bij aan de vermindering van oxidatieve stress;

Suppletie, een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging zijn de ‘Fontein van de Jeugd’.

 

Heeft u extra voedingsstoffen nodig?

  • Vitamine B12-supplementen zijn belangrijk voor ouderen en mensen die weinig of geen dierlijke voeding eten;
  • Vitamine D supplementen zijn belangrijk voor ouderen, mensen met een gekleurde huid en voor mensen die niet veel zonlicht krijgen;
  • Supplementen met foliumzuur (vitamine B11) zorgen ervoor dat zwangere vrouwen minder risico lopen op geboorteafwijkingen.