Wat zijn flavonoiden? Vrouw omringd door gezonde verse voeding

Als het over vitamines en/of voedingssupplementen gaat, komt geregeld het woord flavonoïden voorbij. Maar wat zijn dit nu eigenlijk? Waar zitten ze in? En wat hebben we eraan? In dit artikel gaan we dieper in op flavonoïden.

Flavonoïden: verzamelnaam voor verschillende antioxidanten

Bakje gekleurd fruitBakje gekleurd fruit

Flavonoïden is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende krachtige antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die de strijd aangaan met vrije radicalen in ons lichaam. Ze helpen mee om deze onschadelijk te maken. Flavonoïden zijn een groep van meer dan zesduizend wateroplosbare, organische en stikstofvrije verbindingen. We treffen ze van nature aan in heilzame planten en groente, kruiden, granen, peulvruchten, fruit, noten en rode wijn. Ze zijn verantwoordelijk voor de rode kleur van sommige vruchten.

“Citroenen sorteerden effect bij scheurbuik“

Hoe werden flavonoïden ontdekt?

De geschiedenis van flavonoïden is een bijzondere. De Hongaarse Nobelprijswinnaar (1937) Albert Szent-Györgi dacht een nieuwe vitamine te hebben gevonden toen hij met alleen vitamine C iets wilde doen tegen het indertijd veel voorkomende scheurbuik onder zeelieden. Deze waren vaak lang op reis en afhankelijk van lang houdbare voeding die doorgaans niet al te veel vitamines bevatten. Het bleek echter niet te lukken en hij ontdekte vervolgens dat citroenen wel effect sorteerden bij scheurbuik.

Sinaasappel met de C van vitamine C erin gekerfdSinaasappel met de C van vitamine C erin gekerfd

Hieruit concludeerde hij dat er buiten vitamine C dus nog een andere vitamine aanwezig was die erbij hielp. Dit bleken uiteindelijk geen vitamines maar flavonoïden te zijn. De combinatie van vitamine C met flavonoïden bleek een gouden huwelijk. Flavonoïden kregen op dat moment – onterecht - de naam vitamine P, hoewel ze dus officieel geen vitamines zijn.

“We onderscheiden 6 soorten flavonoïden”

Soorten flavonoïden

Flavonoïden worden naar hun chemische structuur ingedeeld. We onderscheiden 6 verschillende subgroepen die kunnen worden onderverdeeld in soorten. 

  • Antocyanen.Deze zitten bijvoorbeeld in blauwe druiven en bessen
  • Catechinen. Deze treffen we aan in rode wijn, fruit en pure chocolade. De belangrijkste soort is epigallocatechinegallaat (EGCg) afkomstig uit groene thee.
  • Flavonen. Deze zitten onder meer in paprika’s en kamille. Binnen deze subgroep zijn apigenine, luteoline, tangeretine de belangrijkste soorten.
  • Flavanonen. Citrusfruit en met name bergamot zit er vol mee.
  • Flavonolen. Deze flavonoïden zitten bijvoorbeeld in uien en thee. Onder deze soort vallen quercetine, myricetine en kaempferol. 
  • Fyto-oestrogenen. Deze zijn kenmerkend voor bijvoorbeeld soja en rode klaver. De bekendste soort zijn isoflavonen.

“Flavonoïden beschermen vitamine C tegen oxidatie”

Wat doen flavonoïden?

Pan met broccoliPan met broccoli

Zoals reeds boven beschreven, vormen flavonoïden een prachtig huwelijk met vitamine C. Flavonoïden beschermen vitamine C tegen oxidatie. Bovendien ondersteunen, verbeteren en verlengen ze de activiteit van vitamine C in ons lichaam. Omdat wij veel van onze groente bewerken en/of koken, krijgen we steeds minder flavonoïden via onze voeding binnen. Het flavonoïdegehalte in onze voeding kan door koken zelfs voor de helft tot 90% dalen. Magnetrongebruik kan dit gehalte nog verder naar beneden trekken.

Volgens het Voedingscentrum zijn flavonoïden geen essentiële voedingsstoffen. Ze zouden diverse positieve effecten op de gezondheid hebben, maar ‘daar is geen bewijs voor’. Het is de vraag of Nobelprijswinnaar Albert Szent-Györgi zich bij dit citaat haast in zijn graf wil omdraaien. Feit is immers dat flavonoïden krachtige antioxidanten zijn en antioxidanten zijn onmisbaar in een gezonde levensstijl. In samenwerking met vitamine C dragen antioxidanten bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden en beschermen ze de cellen tegen oxidatieve schade. Daarnaast draagt de combinatie bij aan een normaal psychologisch functioneren, zijn ze goed voor de gemoedstoestand en ondersteunen ze de normale werking van de bloedvaten.

“Cacao is eveneens vergeven van de flavonoïden“

Hoe krijgen we flavonoïden binnen?

Flavonoïden zitten in talloze producten. We krijgen flavonoïden binnen als we een kop (groene) thee drinken, een bakje yoghurt met zwarte bessen eten of een heerlijke pan chili con carne op het menu zetten. Pure chocolade hoeven we ook al zeker niet te laten staan want cacao zit eveneens boordevol flavonoïden. Daarnaast bestaan er ook voedingssupplementen met flavonoïden. Zo zijn er Bioflavonoïden Plus-capsules. In deze formule wordt gebruik gemaakt van citrus bioflavonoïden. Dit zijn polyfenolische verbindingen.

Yoghurt met fruitYoghurt met fruit

Deze komen voor in citroenen, limoenen, sinaasappels, grapefruits en mandarijnen. Aan de Bioflavonoïden Plus formule is vitamine C en de flavonoïde rutine toegevoegd om het geheel te versterken. In de formule Soja Isoflavonen zit extract dat uit sojabonen is vervaardigd. Sojabonen, rode klaver, witte en bruine bonen, erwten en noten zijn een uitstekende bron van flavonoïden. Deze formule is vooral geliefd bij vrouwen van boven de veertig. Bovendien verkopen wij verschillende geïsoleerde (losse) flavonoïden zoals apigenin, fisetine en resveratrol.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over flavonoïden of producten waar u ze in aantreft? Neem dan tijdens kantooruren gerust contact op met onze deskundige medewerkers. Dit kan via het contactformulier of via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).