De zin en onzin rondom koolhydraten Vrouw twijfelt tussen gezonde koolhydraten en simpele koolhydraten

Het laten staan van koolhydraten wordt veelal gezien als dé sleutel tot afvallen. Er zijn zelfs mensen die beweren dat we helemaal geen koolhydraten nodig hebben. Voorstanders zeggen daarentegen dat we niet zonder koolhydraten kunnen. Hoe zit het echt? Zijn koolhydraten goed of slecht? Wij proberen in dit artikel wat licht te laten schijnen op de zin en onzin rondom koolhydraten.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraatrijke productenKoolhydraatrijke producten

Koolhydraten zijn net als eiwitten en vetten een belangrijke bron van energie. Ze behoren tot de zogeheten ‘macronutriënten’. ‘Macro’ betekent groot. Macronutriënten zijn dus voedingsstoffen die het lichaam in grote hoeveelheden nodig heeft. Samen met vetten vormen koolhydraten de belangrijkste leveranciers van energie. We kennen echter verschillende soorten koolhydraten. Hier gaan we later op in.

“Al onze organen hebben glucose nodig om te kunnen functioneren”

Wat doen koolhydraten in ons lichaam?

Koolhydraten zijn bovendien de snelste leveranciers van energie. Het lichaam zet koolhydraten om in glucose oftewel bloedsuiker. Glucose is de brandstof van ons lichaam. Van onze hersenen tot aan de darmen: al onze organen hebben glucose nodig om te kunnen functioneren. Zonder koolhydraten kunt u niet denken, bewegen, praten, enzovoort. Ze zijn vooral belangrijk voor de hersenen en rode bloedcellen. Ook onze hersenen kunnen niet zonder glucose.

Vrouw rent blij over het strandVrouw rent blij over het strand

“'Goede' koolhydraten bevatten veel vezels”

Wat zijn langzame koolhydraten?

Voedingsmiddelen met complexe koolhydratenVoedingsmiddelen met complexe koolhydraten

Niet elke koolhydraat is echter gelijk. Er is een verschil tussen goede oftewel langzame en snelle koolhydraten. Langzame koolhydraten worden door het lichaam trager verteerd dan snelle koolhydraten. Trage koolhydraten hebben lange ketens van moleculen waardoor het lichaam meer tijd nodig heeft om ze om te zetten in energie. Het grote voordeel hiervan is dat de energie geleidelijk wordt vrijgegeven en uw bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. 

Dit heet ‘glycemische index’. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index zijn het gunstigst. Dit geldt met name voor mensen met overgewicht. Vooral groene groentesoorten kennen een lage glycemische index.

Complexe, ‘goede’ koolhydraten bevatten bovendien veel voedingsvezels. U treft ze aan in groente, peulvruchten, aardappelen en volkoren producten zoals brood en volkorenpasta. Vezels zijn onmisbaar voor een soepele stoelgang. In Nederland krijgen de meeste mensen dagelijks slechts 19 gram voedingsvezels binnen. Het advies van het Voedingscentrum is echter 25-30 gram.

“Snelle koolhydraten bevinden zich vooral in witte rijst, pasta, witbrood en bewerkte aardappelproducten”

Wat zijn snelle koolhydraten?

Snelle of eenvoudige koolhydraten bevinden zich vooral in witte rijst, pasta, witbrood en bewerkte aardappelproducten. Deze bevatten maar weinig vezels en hebben dus een hoge glycemische index. Ook in frisdrank, koek en snoep zitten veel van die slechte koolhydraten, maar dan in de vorm van suikers. Deze koolhydraten leveren wel energie maar nauwelijks tot geen andere nuttige voedingsstoffen. Bovendien leiden deze tot een piek in de bloedsuikerspiegel die in no time weer is gedaald. Dit is dus kortstondige energie.

Witte, geraffineerde rijstWitte, geraffineerde rijst

Het menselijk lichaam probeert ze namelijk meteen weg te werken. Dit kan leiden tot een lusteloos gevoel en nieuwe trek in snelle suikers, de zogenoemde suikerdip.

“Koolhydraatarm eten kan werken, mits complexe koolhydraten een hoofdrol spelen”

Hoeveel koolhydraten hebben we nodig?

Fit ouder stel loopt hardFit ouder stel loopt hard

De hoeveelheid koolhydraten die we dagelijks nodig hebben, verschilt van persoon tot persoon. Dit is afhankelijk van leeftijd, gewicht, lichamelijke activiteit, doel, medische toestand en persoonlijke voorkeur.

De Gezondheidsraad adviseert om 40 tot 70% van alle calorieën uit koolhydraten te halen. Dit is een algemene richtlijn maar geen wet van Meden en Perzen. 

Een voedingsdeskundige of diëtist kan bepalen welke hoeveelheid koolhydraten in uw situatie passend is.

“Voldoende lichamelijk beweging is enorm belangrijk voor mensen die willen afvallen”

Afvallen, dat gaat toch samen met minder koolhydraten?

Als u bovenstaand goed heeft gelezen, dan weet u inmiddels dat wel of geen koolhydraten eten, geen zwart-wit verhaal is. We hebben immers allemaal koolhydraten nodig om te kunnen overleven. Opvallend feit is trouwens dat noch de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noch de Gezondheidsraad stelt dat er bewijs is gevonden tussen koolhydraten en overgewicht. Wie echter veel koolhydraten eet en meer calorieën binnenkrijgt dan hij of zij verbruikt, zorgt ervoor dat het lichaam de energie uit koolhydraten haalt. 

Concept gewichtsverlies met minder koolhydratenConcept gewichtsverlies met minder koolhydraten

Vervolgens slaat het lichaam het vet uit de voeding op. Het niet-opgeslagen deel wordt dan omgezet in vet en dus daarmee meer gewicht. Daarom is voldoende lichamelijk beweging enorm belangrijk voor mensen die willen afvallen. Dit is net zo onontbeerlijk als het wijzigen van de koolhydraten in het voedingspatroon van snelle naar complexe.

In sommige gevallen kan het verlagen van de koolhydraatinname nuttig zijn. In dit blog vertellen we u meer over de rol van koolhydraten bij het afvallen.

“Koolhydraatarm eten kan werken, mits complexe koolhydraten een hoofdrol spelen”

Ondersteuning bij een koolhydraatarm dieet: Prebiotica Complex

Psyllium Husk vezelsPsyllium Husk vezels

Koolhydraatarm eten kan dus werken, mits de goede, complexe koolhydraten een hoofdrol spelen in uw dieet. Omdat talloze vezelrijke producten veel koolhydraten bevatten, kan het een uitdaging zijn om voldoende prebiotische vezels binnen te krijgen. Bij vitaminesperpost.nl kunt u daarom terecht voor Prebiotica Complex. In dit supplement vindt u onder meer psyllium husk. 

Psylliumvezels zijn koolhydraatarm, glutenvrij en rijk aan prebiotische vezels. Hierdoor behoudt u een soepele stoelgang* en ervaart u langer een vol gevoel*.

"Geheel zonder koolhydraten eten, wordt afgeraden"

Koolhydraten zijn broodnodig

Geheel zonder koolhydraten eten, is vrijwel onmogelijk en wordt sterk afgeraden. Natuurlijk kunt u er wel voor kiezen om zoveel mogelijk gezonde producten te eten met complexe koolhydraten. U kunt hierbij denken aan havermout, quinoa, groente, fruit, zoete aardappelen en kikkererwten.

Voedingsmiddelen met complexe koolhydratenVoedingsmiddelen met complexe koolhydraten

Vragen of advies?

Vindt u het lastig om te weten welke supplementen u het beste kunnen ondersteunen bij het afvallen? Onze vriendelijke deskundigen geven u graag vrijblijvend gratis advies. U kunt hen tijdens kantooruren bereiken op telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).