Zó belangrijk is vitamine E! Vrouw eet avocado

Wie het over vitamine E heeft, denkt vaak meteen aan avocado. Deze vrucht staat dan ook als echte vitamine E-bom bekend. Vitamine E zit echter in nog veel grotere hoeveelheden in sommige noten en pitten. Daarnaast wordt de vitamine in talloze cosmetische en persoonlijke verzorgingsproducten gebruikt. Vitamine E is dan ook een multifunctionele en belangrijke vitamine.

Wat is vitamine E?

Vitamine E is bij talloze processen in het lichaam betrokken. Het is een vetoplosbare vitamine. Andere vetoplosbare vitamines zijn de vitamines A, D en K. Vetoplosbare vitamines zitten vooral in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in de weefsels van het lichaam worden opgeslagen. Daarnaast is vitamine E een antioxidant. Dit betekent dat deze vitamine de cellen tegen vrije radicalen beschermt. De benaming vitamine E is een containerbegrip en omvat een aantal tocoferolen die we van nature in voeding aantreffen, zoals alfa-, bèta-, gamma- en delta-tocoferolen. Alfa-tocoferol wordt het beste door ons lichaam opgenomen. Dit is dan ook de belangrijkste vorm. We kunnen vitamine E niet zelf aanmaken en moeten deze uit onze voeding halen.

“Tekorten aan vitamine E komen voor zover bekend niet in Nederland voor”

Hoeveel vitamine E hebben we nodig?

Voor de meeste vitamines en mineralen is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) of een referentie-inname (RI) vastgesteld. De referentie-inname voor vitamine E is 13 mg per dag voor mannen en 11 mg per dag voor vrouwen. Voor volwassen is volgens de Gezondheidsraad 300 mg per dag een maximale, veilige dosis. Tekorten aan vitamine E komen voor zover bekend niet in Nederland voor.

“De geschiedenis van vitamines voert terug naar het begin van de twintigste eeuw”

Hoe werd vitamine E ontdekt?

De geschiedenis van vitamines voert terug naar het begin van de twintigste eeuw. Nadat het besef was doorgedrongen dat voeding stoffen bevat die onlosmakelijk met een goede gezondheid samenhangen, werd het woord 'vitamines' bedacht. Het is een combinatie van het Latijnse woord ‘vita’ wat ‘leven’ betekent en ‘amine’ wat voor ‘stikstofbevattende verbinding’ staat. Pas later werd bekend dat niet alle vitamines stikstof bevatten, maar toen was het woord vitamine al dusdanig ingeburgerd, dat het nog steeds wordt gehanteerd. In 1922 werd vitamine E ontdekt door Herbert Evans en Katherine Bishop van de Amerikaanse Berkeley Universiteit.

“We treffen vooral veel vitamine E aan in plantaardige oliën en plantaardige producten als granen, noten, zaden, groenten en fruit”

Waar zit vitamine E in?

Zoals gezegd, moeten we vitamine E uit onze voeding halen. We treffen vooral veel vitamine E aan in plantaardige oliën en plantaardige producten als granen, noten, zaden, groente en fruit. De grootste vitamine E-toppers zijn in aflopende volgorde tarwekiemolie, zonnebloempitten, hazelnoten, pijnboompitten, amandelen, paranoten, pinda’s, garnalen, pistache, pecannoten, eieren, spinazie, avocado, walnoten en sesamzaad. Ter vergelijking: tarwekiemolie bevat 149 mg vitamine E per 100 gram. Dit staat gelijk aan 1490% van de door de Gezondheidsraad bepaalde referentie-inname. Sesamzaad bevat 2,5 mg vitamine E per 100 gram. Dit staat gelijk aan 25% van de referentie-inname.

“Uiteindelijk is vitamine E een vitamine die het beste van binnenuit werkt”

Vitamine E supplement met een breed scala aan tocoferolen

Aan veel cosmetische producten is vitamine E toegevoegd. Denk aan crèmes, shampoos, bodylotions en huidoliën. Uiteindelijk is vitamine E echter een vitamine die het best van binnenuit werkt. U kunt bij ons terecht voor 100% natuurlijke vitamine E softgels met een breed scala aan tocoferolen. Elke softgel bevat 268 mg gemengde tocoferolen. De vitamine E in ons supplement is gedestilleerd uit soja-extract. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor koudgeperste tarwekiemolie met natuurlijke vitamine E en Tarwekiemolie Halal en Koosjer

Recept vitamine E-smoothie met zonnebloempitten en ananas

Zonnebloempitten bevatten veel vitamine E, wel 37,4 mg per 100 gram. Dit staat gelijk aan 374% van de RI. Met deze heerlijke smoothie bent u een eind op weg.

Ingrediënten:

  • ¾ glas (amandel)melk of yoghurt
  • 1/4 glas koud water
  • 1 banaan
  • 1 gele kiwi
  • 2 schijven verse ananas
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 el zonnebloempitten

Bereiden:
Meng alles goed door elkaar en mix in de blender. De zonnebloempitten geven de smoothie een heerlijk nootachtige smaak.

Vragen of advies?

Meer weten over inhoudsstoffen van planten of over voedingssupplementen? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).