Zomerkoninkjes: tjokvol vitamines, mineralen en fytonutriënten Zomerkoninkjes: tjokvol vitamines, mineralen en fytonutriënten

De aardbei of het zomerkoninkje is een van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Niet zo gek, want aardbeien smaken lekker zoet. Ze zijn heerlijk in taart of op beschuit, maar ook uit het vuistje zijn deze rode vruchtjes een echte lekkernij. De aardbei bevat weinig calorieën en zit tjokvol vitamines, mineralen en fytonutriënten. Zó gezond zijn aardbeien!

Geschiedenis van de aardbei

Bloem van Chileense aardbeiBloem van Chileense aardbei

Al sinds de oudheid wordt de aardbei als voedsel en voor medicinale doeleinden gebruikt. Op tal van schilderijen uit de middeleeuwen en de renaissance is dit te bewonderen. Rond de 15e eeuw werd de plant vanuit het wild in tuinen aangeplant. Begin 1700 moest de militair Amédée-François Frézier naar Zuid-Amerika om te spioneren. De andere opdracht die hij van Lodewijk XIV kreeg, was dat hij vreemde fruit- en groentegewassen mee terug moest nemen naar Frankrijk.

Frézier stuitte op de Chileense aardbei en bracht een aantal planten mee. De opbrengst viel echter tegen. Achteraf bleek dat hij alleen vrouwelijke planten had meegenomen. Vrouwelijke aardbeiplanten moeten echter door een ‘mannetje’ worden bevrucht anders gebeurt er niets. Daar kwam men pas in de 18e eeuw door middel van een ‘ongelukje’ achter. Ergens rond 1750 plaatste een tuinder namelijk ongepland een Noord-Amerikaanse aardbeienplant naast de Chileense. Hieruit ontstond de voorloper van de aardbei zoals wij deze nu kennen. Vanaf dat moment nam het aantal aardbeivarianten en -kruisingen aanzienlijk toe.

"Veel mensen denken dat aardbeien vruchten zijn. Dit is echter een misvatting."

Een mythe ontkracht

Veel mensen denken dat aardbeien vruchten zijn. Dit is echter een misvatting. Deze knalrode smaakbom lijkt dan wel op een vrucht, maar het is een schijnvrucht. Het rode gedeelte dat we eten, groeit vanuit de bloembodem. De echte vruchten zijn de pitjes die je aan de buitenkant ziet. Ananas en vijgen zijn ook voorbeelden van schijnvruchten.

AardbeibloembodemAardbeibloembodem

"Als we een aardbei eten, dan eten we eigenlijk een opgezwollen bloembodem"

De zoete aardbei

Een lekkere aardbei is sappig en zoet. Deze heerlijke smaak is dan ook een van de redenen waarom we zo gek zijn op aardbeien. Als we een aardbei eten, dan eten we eigenlijk een opgezwollen bloembodem. Het zoete van een aardbei komt niet door het hoge suikergehalte van de vrucht. Het suikergehalte van een onrijpe aardbei verandert namelijk nauwelijks tijdens het rijpingsproces. Hoe zit dat? 

Een rijpe aardbei heeft een zuurgraad van 3-3,5. Deze lage zuurgraad wordt veroorzaakt door citroenzuur en appelzuur. Hoewel de zuurgraad van aardbeien overeenkomt met die van de grapefruit, smaakt de aardbei toch zoet. Moeder Natuur heeft namelijk iets slims verzonnen: vluchtige geurmoleculen. Vanwege deze geurmoleculen hoeft de aardbeienplant niet veel suiker aan zijn vruchten af te staan. Ook de kleur werkt mee. Onze hersenen associëren de kleur rood met zoet.

"Maar liefst 20 fytonutriënten in de aardbei spelen een belangrijke rol in ons lichaam"

Voedingsstoffen in aardbeien

Schaaltje aardbeienSchaaltje aardbeien

Aardbeien zijn een grote leverancier van vitamine C. Eén schaaltje aardbeien (100 g) is genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine C. Wist u dat 100 gram aardbeien maar 6,5 gram koolhydraten bevat? Bosbessen bevatten 14,5 gram per 100 gram en smaken minder zoet. Deze heerlijke rode vruchtjes zijn bovendien rijk aan vitamine K, B5, B6, foliumzuur, mangaan, kalium en magnesium.

Ook het aantal fytonutriënten in de aardbei is indrukwekkend. Fytonutriënten of bioactieve stoffen zijn stoffen die de plant beschermt tegen infecties en insecten. Het zijn natuurlijke antioxidanten. Er spelen maar liefst 20 fytonutriënten in de aardbei een belangrijke rol in ons lichaam, zoals anthocyanen, quercetine, salicylzuur, stilbenen en resveratrol.

"Aardbeien kunnen eigenlijk overal voor worden gebruikt"

Tips om aardbeien te eten

Aardbeien kunnen eigenlijk overal voor worden gebruikt. U kunt er een lekkere bruine boterham mee beleggen of uw muesli mee verrijken. Aardbeien kunnen uit het vuistje worden gegeten, maar ze zijn ook prima in een fruitsalade te combineren met mango, sinaasappel, mandarijn, banaan en appel. Ook wordt het fruit veel gebruikt als versiering op taart en gebak.

Heeft u geen verse aardbeien in huis, dan is aardbeienpoeder een goed alternatief. Omdat de verse aardbeien direct na het oogsten zijn gevriesdroogd, profiteert u optimaal van de voedingsstoffen die van nature in aardbeien aanwezig zijn. U kunt het poeder toevoegen aan uw yoghurt of smoothie. Voor een verrassend effect kunt u het aardbeienpoeder ook toevoegen aan cake of taart.

Dutch baby pancake (2-3 personen)

Dutch baby pancake Dutch baby pancake

(Bron: www.lekkerensimpel.com)

Ingrediënten:

  • 2 eieren 
  • 150 ml melk
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel suiker
  • kaneel
  • roomboter

    Lekker met Griekse yoghurt, vers fruit (bijv. aardbeien, bessen) en poedersuiker

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de pan ook meteen in de oven, zodat hij lekker warm wordt. Gebruik een gietijzeren pan of een grote ovenschaal.
  • Meng de bloem, eieren, melk en suiker goed door elkaar met een mixer. 
  • Haal de warme pan uit de oven en doe het blokje roomboter in de pan. De boter smelt meteen. 
  • Giet daarna het beslag in de pan. Draai de pan even rond zodat het beslag goed is verdeeld.
  • Bak de Dutch baby pancake ongeveer 20 minuten in de oven.
  • Serveer met poedersuiker, een schep Griekse yoghurt, kaneel en wat vers fruit (bijv. aardbeien).

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over onze aardbeipoeders of andere fruitpoeders? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).