Goedgekozen kruiden en specerijen kunnen het verschil maken tussen een matige maaltijd en een culinair hoogstandje. Veel kruiden en specerijen zijn echter niet alleen smaakmakers - ze kunnen ook een bijdrage aan uw gezondheid leveren. Zo bezitten talloze kruiden en specerijen antioxidanten, die de strijd aangaan met vrije radicalen en andere bioactieve stoffen. In Zwitserland is kruidengeneeskunde overigens erkend als reguliere geneeskunde. Zover is het in Nederland nog niet, maar we kunnen wel enkele krachtige kruiden en specerijen benoemen die uw gezondheid kunnen stimuleren.

 Krachtige groen kruiden

Om te beginnen: wat is het verschil tussen kruiden en specerijen? Over het algemeen stammen kruiden van kruidachtige planten, zoals ze botanisch worden genoemd, die in een gematigd klimaat groeien. Denk hierbij aan kaneel, knoflook en salie. Specerijen komen uit landen met een tropisch klimaat en zijn de aromatische of scherp smakende, gedroogde delen van planten. U kunt hierbij denken aan geelwortel en gember.

 

 

Kruiden en specerijen: veel gebruikt in de traditionele kruidenkunde

Al sinds mensenheugenis worden kruiden en specerijen gebruikt ter bevordering van de gezondheid en veel hedendaagse, reguliere medicijnen vinden hun oorsprong in kruiden. Tegenwoordig zijn ze niet alleen in hun pure vorm beschikbaar, maar ook verkrijgbaar als supplement of extract. Kruiden- en specerijenextracten in supplementen zijn meestal sterker (geconcentreerder) dan losse kruiden. Maar onthoud: ook al zijn kruiden en specerijen natuurlijk, ze zijn niet per definitie ongevaarlijk. Het is onmogelijk om hier alle fijne en veelzijdige kruiden en specerijen te benoemen, maar als begin zetten we er alvast tien - en hun mogelijke invloed - voor u op een rij.

 

cinnamon

1. Kaneel

Kaneel is niet alleen een fijne smaakmaker, maar staat ook al eeuwen bekend vanwege de veelzijdige toepassingen. Kaneel wordt uit de schors van de plant Cinnamomum cassia gehaald. Het heerlijke aroma van kaneel wordt door vluchtige oliën bepaald. Van kaneel is bekend dat het goed is voor de bloedsuikerspiegel en de spijsvertering ondersteunt. Bovendien is kaneel een fijne bron van vezels, calcium en het sporenelement mangaan.

 

Kaneel ondersteunt de spijsvertering

 

 

monnikspeper

2. Agnus castus

Kampt u elke maand weer met PMS (premenstrueel syndroom)? Wellicht kan vitex agnus castus verlichting bieden. Dit kruid, ook wel bekend onder de naam ‘monnikspeper’, heeft een balancerende werking op de vrouwelijke hormonen. Daardoor helpt het bij wisselende stemmingen tijdens de menstruatie en wordt het ook vaak tijdens de menopauze gebruikt.

 

 

garlic

 

3. Knoflook

Vermijdt u het gebruik van knoflook (Allium sativum) in de keuken vanwege de penetrante geur? Begrijpelijk maar ook jammer, want knoflook bezit talloze positieve eigenschappen. Knoflook wordt al in de bijbel genoemd. De karakteristieke stoffen in knoflook zijn zwavelverbindingen. Eén daarvan is allium, dat bij het fijnsnijden en drogen door een enzym overgaat in allicine. Knoflook is een krachtige antioxidant, die helpt bij het behoud van gezonde lichaamscellen. Bovendien is het goed voor de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel en ondersteunt het de luchtwegen. Daarnaast is knoflook goed voor het hart en de bloedvaten en draagt het bij aan het normaal functioneren van het afweersysteem. Wilt u wel profiteren van de voordelen van knoflook, maar graag de bekende knoflookadem vermijden? Probeer dan eens onze capsules.

 

Knoflook is een krachtige antioxidant

 

 

st-janskruid

4. Sint-janskruid

Lijdt u geregeld onder zwaarmoedige en sombere gevoelens? Op dit terrein heeft Sint-janskruid (Hypericum perforatum) al sinds jaar en dag een glorieuze reputatie binnen de klassieke Europese kruidenleer. In de Griekse Oudheid werd al gewag gemaakt van deze bijzondere plant. De stoffen in deze plant zijn onder meer uit (bio)flavonoïden, looistoffen en etherische olie. Hipericine is de actieve stof in dit supplement. Elke capsule Sint-janskruid die wij verkopen, is hooggestandaardiseerd op 0,3% hypericine (900 mcg). Let wel: als u medicijnen slikt, is het belangrijk om voor het gebruik van Sint-janskruid advies aan een deskundige te vragen.

 

 

5. Ginkgo bilobaGinkgo biloba

Ginkgo biloba is een Chinees kruid dat de concentratie en de bloedsomloop stimuleert. Een andere naam voor ginkgo biloba is ‘Japanse notenboom’. Charles Darwin beschreef de ginkgo biloba al als een levend fossiel; de boom bestaat dan ook al zo’n tweehonderdvijftig miljoen jaar. De belangrijkste onderdelen van ginkgo biloba zijn bioflavonoïden (flavonglycosiden), bilobaliden enginkgoliden (terpeenlactonen). Examenstress of drukke tijden op het werk? U zou een ginkgo biloba-supplement kunnen innemen ter ondersteuning van cognitieve functies zoals concentratie, geheugen en leerprestaties.

 

Ginkgo biloba ondersteunt de concentratie 

 

 

Gember6. Gember

Van de kronkelige smaakmaker gember (Zingiber officinale) is bekend dat deze al duizenden jaren wordt gebruikt ter bevordering van de spijsvertering. De Romeinen handelden al in gember en de Grieken bakten reeds gemberbrood. Gember zit dan ook tjokvol actieve stoffen, zoals gingerol, shogaol en zingiberene. Buiten het gegeven dat gember superlekker is, stimuleert het de spijsvertering en heeft het een gunstige invloed op het hart en de bloedvaten. Ook zou gember verlichting kunnen bieden bij reisziekte.

 

TIP Niet dol op de scherpe smaak van gember? Als u het met een paar druppels citroensap mixt, neutraliseert u de smaak.

tumeric

 

 

7. Kurkuma

Wie graag Indiaas eet, is zeker bekend met geelwortel oftewel kurkuma. Kurkuma is de gele wortel van de plant curcuma longa, die de bekende gele kleur aan de overheerlijke curry’s geeft. Kurkuma is echter zoveel meer! In de Ayurveda wordt het derhalve al eeuwen gebruikt. Uit de gemalen wortel van de curcuma longa worden namelijk curcuminoïden gewonnen. Curcuminoïden zijn moleculen die bekend staan als polyfenolen. Dat zijn plantaardige stoffen die het menselijk lichaam op verschillende positieve manieren kunnen beïnvloeden. Zo heeft deze krachtige antioxidant als pluspunt dat het kruid goed is voor de lever, de spijsvertering bevordert en goed is voor het bewegingsapparaat; het verzorgt de gewrichtsfunctie. Mensen die graag bewegen en daarbij soepele gewrichten willen behouden, kunnen baat hebben bij kurkuma-extract-capsules.

 

Kurkuma: veelzijdige antioxidant

sage

 

 

8. Salie

Salie is een geliefd kruid in onder meer de Italiaanse keuken. U kunt er alle kanten mee op - van salieboter tot gefrituurde salie. De Latijnse naam van Salie is Salvia officinalis, afgeleid van ‘salvus’ dat ‘gezond’ betekent, of van ‘salvare’ oftewel ‘genezen’. Als u veel overgangsongemakken ervaart, zou salie vanwege z’n fyto-oestrogene werking ondersteuning kunnen bieden. Daarnaast kan dit kruid worden gebruikt om tot rust te komen en/of het immuunsysteem te stimuleren.

 

 

peppers

9. Cayennepeper

Breekt het zweet u uit bij het eten van een pittige maaltijd en staat de waterkan altijd bij u in de buurt? Of kan een gerecht voor u niet genoeg cayennepeper bevatten? Buiten kijf staat, dat cayennepeper niet alleen een heftige smaakmaker is maar ook voordelen voor de gezondheid met zich meebrengt. In de Ayurveda werd cayennepeper reeds voor vele doeleinden ingezet. De rode peper kan onder de zogenoemde thermogene voeding worden geschaard: het kost het lichaam meer energie om te verteren dan andere voeding. Bovendien is uit talloze studies gebleken dat cayennepeper de eetlust kan verlagen. Dit heeft te maken met de speciale stof capsaïcine, die de ontwikkeling van vetcellen tegengaat en de koolhydraat- en vetverbranding stimuleert. Als u het al heet krijgt bij de gedachte aan een pittige maaltijd, kunnen capsules soelaas bieden. Wel de peper, niet de pittigheid.

 

Cayennepeper kan de eetlust vertragen

 

 

fenegriek

10. Fenegriek

Fene-wat? Fenegriek is een keukenkruid waarvan al in de oudheid de bladeren en zaden, gedroogd en vers, werden gebruikt. De plant kent dan ook een kruidige, bittere smaak. Daarnaast kan fenegriek een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Het kruid zit namelijk vol ijzer en koper en bevat saponinen en coumarine. Laatstgenoemde stof is een aromatische verbinding met een prettige naar hooi ruikende geur. Deze geur komt u uiteraard niet tegen als u onze Fenegriek Max-capsules gebruikt. Wel kunnen ze onder meer helpen bij het bevorderen van de eetlust, helpen bij het behoud van een goede bloedsuikerspiegel en bevorderen onze stofwisseling.

 

Gratis advies over supplementen met kruiden- en specerijen

Bent u nieuwsgierig geworden naar wat supplementen met kruiden en specerijen voor u kunnen betekenen, maar vindt u het moeilijk om te kiezen? Onze vriendelijke deskundigen geven u graag vrijblijvend gratis advies. U kunt hen tijdens kantooruren bereiken op telefoonnummer 075-612 12 47 (lokaal tarief)