Past door de brievenbus
Voor 17:00 besteld = vandaag verzonden

 Gratis bezorgd in heel Nederland
Buiten Nederland vanaf 50,-

 Past door de brievenbus
Voor 17:00 besteld = vandaag verzonden

 Gratis bezorgd in heel Nederland
Buiten Nederland vanaf 50,-

 Gratis bezorgd in heel Nederland
Buiten Nederland vanaf 50,-

 Gratis bezorgd in heel Nederland
Buiten Nederland vanaf 50,-

Omega Vetzuren

Vetzuren zijn belangrijk voor onze gezondheid. 

Producten 1-20 van 24

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-20 van 24

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Omega vetzuren

Vetten zijn essentieel voor u

Jaren werd gedacht dat vet slecht voor ons was, maar tegenwoordig wordt het weer aangeprezen. Vooral de omega vetzuren 3, 6 en 9 staan in de belangstelling. Inmiddels weten we dat elk organisme vetten nodig heeft. Vetten zijn belangrijk voor processen in ons lichaam. Ze worden opgeslagen om als een soort accu te fungeren als het eens wat minder gaat en ze leveren energie. Aangetoond is dat een eetpatroon dat rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren zoals alfa linoleenzuur (ALA) helpt om het cholesterolniveau gezond te houden en positief is voor de gehele gezondheid.

Een aantal essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren kan het lichaam niet zelf aanmaken. Het gaat om omega 3 (alfa linoleenzuur) en omega 6 (linolzuur). Deze vetzuren moet u binnen krijgen via uw voeding of via voedingssupplementen. Helaas bevat de Westerse voeding teveel omega 6 vetzuren en te weinig omega 3. Omega 3- en 6-vetzuren zijn onder meer goed voor de hersenen, het hart en de bloedvaten.

Op basis van hun scheikundige structuur kunnen we vetten opdelen in slechte vetten en goede vetten. We kennen verzadigde en onverzadigde vetzuren. Zowel plantaardige als dierlijke vetten bevatten in een bepaalde ratio verzadigde en onverzadigde vetzuren.

De controverse van verzadigd vet

In plantaardige oliën treffen we vooral onverzadigde vetzuren aan (omega 3-, 6- en 9-vetzuren). Kokosolie en palmolie vormen een uitzondering op deze regel, want deze oliën bevatten juist veel verzadigde vetten. Er is overigens nog steeds controverse over de vraag of en in hoeverre verzadigde vetten slecht zijn voor onze gezondheid. Meer voor de hand liggend is dat industriële trans- en verzadigde vetten dat zijn en daar valt een natuurproduct als ongeraffineerde kokosolie niet onder. Kokosolie is namelijk geen 'gewoon' verzadigd vet, maar een middellange keten vetzuur (MCT genoemd). Deze vetzuren zijn goed verteerbaar en worden net zoals glucose, door ons lichaam gebruikt voor de energievoorziening. Meer dan de helft van kokosolie bestaat uit MCT vetten, waarvan onze lever zogenaamde 'ketonen' maakt. Ketonen worden door de hersenen gebruikt als brandstof. Kokosolie bevat bovendien caprylzuur dat een gunstige invloed heeft op onze gezondheid.

Dierlijke oliën en vetten zijn verzadigde vetten en bevatten nauwelijks onverzadigde vetten. Vette vis vormt hier een uitzondering op omdat hier procentueel gezien veel onverzadigde vetten in zitten, ook wel bekend onder de naam ‘lange keten omega 3-vetzuren’ (ALA, EPA en DHA). Daarom is het goed om te kiezen voor gezonde voeding en om regelmatig vis te eten als zalm, makreel, tonijn, sardines, forel, haring, paling en bokking. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal twee keer per week vis te eten, waaronder één keer vette vis.

Omega vetzuren kopen? Dat doet u natuurlijk bij Vitaminesperpost.nl.

Vitaminesperpost.nl heeft een ruim assortiment aan omega vetzuren supplementen. Zo hebben wij Super DHA- of EPA visolie of een vegetarische variant zoals Vegan Omega 3, Vegan omega 3-6-9 of lijnzaadolie