Magnesiumstearaat: schadelijk of niet? Pillen en capsules

Magnesiumstearaat is een veelgebruikt additief in supplementen, medicijnen en voeding. Als E-nummer staat het bekend onder het nummer E572. In dit artikel leggen we u uit wat magnesiumstearaat precies is en wat het doet in uw lichaam. Ook beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over dit additief.

Wat is magnesiumstearaat?

Verse vis en zeevruchtenVerse vis en zeevruchten

Magnesiumstearaat (E572) is het magnesiumzout van stearinezuur. Stearinezuur is een verzadigd vetzuur dat in zowel dierlijke als plantaardige vetten en oliën voorkomt. Vlees, gevogelte, vis, eieren, boter, granen en melkproducten bevatten van nature stearinezuur. U krijgt dus dagelijks ruime hoeveelheden binnen via uw voeding. Door stearinezuur met magnesiumsulfaat te mengen, ontstaat uiteindelijk magnesiumstearaat.

Magnesiumsulfaat kent u misschien wel onder de naam bitterzout of Engels zout. Het is een belangrijke magnesiumverbinding die onder meer de stoelgang stimuleert. 

Wat doet magnesiumstearaat in ons lichaam?

In supplementen zorgt magnesiumstearaat ervoor dat de ingrediënten niet gaan klonteren. Ook geeft E572 een mooie glans aan het omhulsel van capsules of pillen. Maar natuurlijk wilt u ook weten wat magnesiumstearaat in uw lichaam doet. Nou, in principe niets. Magnesiumstearaat heeft geen voedingswaarde, maar het kan ook geen kwaad. Het wordt afgebroken en verlaat ons lichaam via de natuurlijke weg. Magnesiumsulfaat bevat wel actieve stoffen die goed zijn voor ons lichaam maar omdat het om zulke kleine hoeveelheden gaat, is het effect te verwaarlozen.

"Uit geen enkele studie blijkt dat dit additief schadelijk is"

Is magnesiumstearaat schadelijk?

Er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar magnesiumstearaat en uit geen enkele studie blijkt dat dit additief schadelijk is. Alleen bij extreme overdosering of bij vervuild magnesiumstearaat moet u oppassen.

Maar dit geldt voor bijna alles. U kunt zelfs overlijden aan te veel water drinken! Voor magnesiumsulfaat, een onderdeel van magnesiumstearaat, geldt een veilige bovengrens van 2,5 gram per kilo lichaamsgewicht. 

Eieren Eieren

Dus: stel u weegt 70 kilo. Dan mag u dus maximaal 175 g magnesiumstearaat per dag innemen. Dit komt neer op enkele kilo’s supplementen! U begrijpt nu wel dat een overdosering zeer onwaarschijnlijk is. Bij vervuild magnesiumstearaat heeft de fabrikant grondstoffen gebruikt die bestrijdingsmiddelen of zware metalen bevatten. Als u uw supplementen bij een betrouwbaar bedrijf inkoopt, hoeft u hier niet bang voor te zijn.

Onderzoek naar magnesiumstearaat

Tegenstanders van magnesiumstearaat verwijzen vaak naar een onderzoek uit 1984. Daaruit zou blijken dat de biologische beschikbaarheid van de actieve stoffen in supplementen afneemt door het gebruik van magnesiumstearaat als additief. Dit onderzoek is echter gedaan met pillen en niet met capsules. De solvabiliteit (oplosbaarheid) van pillen is sowieso lager dan die van capsules. De uitkomst van het onderzoek was dus voorspelbaar. De wetenschappers concluderen zelf namelijk evenmin dat er een causaal verband is tussen biologische beschikbaarheid en magnesiumstearaat. Er is geen enkel recent onderzoek bekend waaruit blijkt dat magnesiumstearaat de oplosbaarheid van supplementen negatief beïnvloedt. Ook allergische reacties op magnesiumstearaat komen nagenoeg niet voor. Er is slechts één geval bekend waarbij een vrouw mild allergisch reageerde op het gebruik van magnesiumstearaat.

"De slechte reputatie van magnesiumstearaat heeft gedeeltelijk te maken met de verkeerde toepassing van het additief"

Pas op voor magnesiumstearaat als vulmiddel

De slechte reputatie van magnesiumstearaat heeft gedeeltelijk te maken met de verkeerde toepassing van het additief door minder betrouwbare partijen. Zij gebruiken magnesiumstearaat niet alleen als antiklontermiddel voor de capsules, maar ook als vulmiddel. Zo proberen ze de indruk te wekken dat er meer actieve stoffen in de capsule zitten. De consument wordt eigenlijk voor de gek gehouden. Bij vitaminesperpost.nl gebruiken we magnesiumstearaat alléén in het omhulsel van de capsule en nóóit als vulmiddel. Hoewel magnesiumstearaat een volkomen veilig additief is, gebruiken we niet meer dan nodig.

"U moet wel opletten dat u uw supplement koopt bij een betrouwbare partij"

Het gebruik van magnesiumstearaat is volkomen veilig

VoedingssupplementenVoedingssupplementen

Bij normaal gebruik van supplementen is magnesiumstearaat dus volkomen veilig. De hoeveelheden zijn simpelweg te laag om in aanmerking te komen voor overdosering. U moet wel opletten dat u uw supplement koopt bij een betrouwbare partij die geen vervuilde grondstoffen gebruikt en die magnesiumstearaat alleen gebruikt voor het omhulsel. Bij vitaminesperpost.nl staat uw gezondheid voorop. Wij werken alleen samen met ethisch verantwoorde leveranciers die aan strenge kwaliteitsnormen voldoen. Al onze supplementen zijn vrij van schadelijke stoffen.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over magnesiumstearaat of supplementen uit ons assortiment? Neem dan gerust tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. + 31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).