Moe na een dagje strand? Zo krikt u uw energie weer op! Zonnen op het strand in hangmat

Dagelijks een beetje zon op ons gezicht kent vele voordelen: meer energie, een goed humeur én de aanmaak van zonnevitamine D. Maar zoals het gezegde luidt, is alles waar ‘te’ voor staat, niet goed. Zeker wanneer het aankomt op onze blootstelling aan de zon. We vertellen u waarom te veel zon ons zo slaperig maakt en geven tips om uw energieniveau weer op te krikken.

Warm weer is vermoeiend

Na een dagje strand of een middag op het water voelt u zich sloom en rozig en wilt u niets liever dan op de bank ploffen. Dit terwijl u nauwelijks iets heeft ondernomen. Herkenbaar? We weten allemaal dat te lang onbeschermd in de zon zitten ervoor kan zorgen dat huid verbrandt. Maar wat maakt nou dat langdurig in de zon zitten zo uitputtend is? Hieronder volgen enkele redenen waarom u na een bezoek aan de kuststrook zin hebt in een middagdutje. 

Vrouw slaapt op het strandVrouw slaapt op het strand

“Als we het verloren vocht niet aanvullen, moet ons hart harder werken om bloed naar onze hersenen te krijgen”

Afkoelen kost energie

ElektrolytenElektrolyten

Als we het warm hebben - wat waarschijnlijk het geval is wanneer zon met volle kracht op onze huid brandt - verliezen we extra vocht door zweet. Behalve vocht verliezen we ook meer elektrolyten dan normaal. Elektrolyten zijn mineralen, die wanneer ze zijn opgelost in een vloeistof zoals bloed, een elektrische lading hebben. We hebben deze mineralen onder meer nodig voor het regelen van de hartslag en de samentrekking van spieren. 

Als we het verloren vocht niet aanvullen, moet ons hart harder werken om het bloed naar onze hersenen te vervoeren. Afkoelen kost ons dus veel energie. Dit betekent dat we minder energie over hebben om alert te zijn of dingen te ondernemen.

“Door de hitte hebben we minder calorieën (energie) nodig”

U heeft te weinig gegeten

Bij zomerse temperaturen denkt u misschien aan barbeques en verkoelende ijsjes, maar bij aanhoudende temperaturen boven de 30 graden, verliezen veel mensen hun eetlust. Een belangrijke reden voor een verminderde eetlust op hete zomerdagen, is dat onze stofwisseling bij hoge temperaturen vertraagt. Ons lichaam hoeft immers minder hard te werken om zichzelf op temperatuur te houden. 

Gezonde voeding die elektrolyten bevatGezonde voeding die elektrolyten bevat

Bovendien wordt ons voedsel door de hitte minder snel door het lichaam verteerd. We gebruiken hierdoor minder calorieën (energie), waardoor ons metabolisme vertraagt en we minder eetlust hebben. Als we urenlang doorbrengen zonder te eten, daalt onze bloedsuikerspiegel. Hierdoor voelen we ons traag en prikkelbaar. 

“Verbranden door de zon is niet zo onschuldig als men vaak denkt” 

U bent zo rood als een kreeft

Verbrand door de zonVerbrand door de zon

‘Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje’, wordt wel eens gezegd als mensen hevig door de zon zijn verbrand. Verbranden door de zon is niet zo onschuldig als men vaak denkt. Naast het feit dat uw huid rood en pijnlijk wordt, kan zonverbranding ook voor vermoeidheid zorgen. Dit komt doordat onze lichaamstemperatuur is verhoogd en de huid vocht verliest en uitdroogt. Zoals we u eerder uitlegden, is uitdroging een belangrijke veroorzaker van een laag energieniveau. 

“Bij blootstelling aan zonlicht, stopt de productie van melatonine”

Zonlicht brengt ons dagritme in de war

De volgende reden waarom u zich na een bezoekje aan het strand moe kunt voelen, verbaast u misschien. Het heeft namelijk alles te maken met het hormoon melatonine. Melatonine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij ons slaap-waakritme. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden zodra het donker wordt. Bij blootstelling aan zonlicht stopt de productie van melatonine. Zodra u later die dag terugkeert naar huis, waar het een stuk minder licht is, is er een plotselinge toename van de melatonineproductie. 

Melatonine werkingMelatonine werking

Zodra u later die dag terugkeert naar huis, waar het een stuk minder licht is, is er een plotselinge toename van de melatonineproductie. Dit is een belangrijke reden waarom u zich eenmaal thuis zo moe voelt. 

Tip!

Vers kokoswater bevat de mineralen kalium, magnesium, natrium en calcium. Dit zijn enkele van de belangrijkste elektrolyten. Neem in plaats van een fles frisdrank daarom eens een fles of pak vers (rauw) kokoswater mee. Deze zijn te koop in biologische supermarkten en via online gezondheidswebshops. 

Tips om uw energieniveau op te krikken

  1. Blijf gehydrateerd
    Voldoende water drinken is essentieel gedurende de hete zomerdagen. Tenminste twee liter per dag. Zorg dat u altijd een volle fles water binnen handbereik heeft en zet een timer op uw telefoon zodat u ieder uur eraan wordt herinnerd om weer even wat te drinken. Fleur uw water op door schijfjes citroen of sinaasappel, komkommer, munt of ander (bevroren) fruit aan uw water toe te voegen. Bovendien is het eten van vers fruit en groente een goede manier om uw vochtinname aan te vullen. Verse watermeloen, ananas of komkommer zijn goede opties. Tot slot: alcohol en koffie tellen niet mee, dit zijn dranken waardoor u juist verder uitdroogt.
  2. Neem extra magnesium in
    Onder de invloed van zonlicht maakt ons lichaam zelf vitamine D aan. Voor de activatie van provitamine D aan de bruikbare vorm vitamine D3 hebben we magnesium nodig. Als we te weinig magnesium binnenkrijgen, kost de omzetting van vitamine D veel energie. Het is daarom verstandig om in de zomermaanden extra magnesium te gebruiken. Dit doet u door magnesiumrijke voeding te eten en/of door een supplement te slikken.
  3. Vergeet niet te eten
    Goed eten voordat u naar het strand gaat, kan helpen om een energiedip te voorkomen. Probeer vers fruit, een zelfgemaakte smoothie of een verfrissende salade in een koelbox mee te nemen en eet wanneer u daar zin in heeft. Voeg aan iedere maaltijd een bron van eiwitten (vis, vlees, noten, peulvruchten of zuivel) toe, zodat u langer verzadigd blijft. In dit blog vertellen we u hoe u een supergezonde smoothie maakt, die vult én voedzaam is.
  4. Beweeg!
    Hoewel het heerlijk is om gedurende de dag een beetje weg te doezelen of een tijdschrift te lezen, betekent het ook dat u nauwelijks beweegt. Als we fysiek niet actief zijn, gaat onze stofwisseling omlaag, ook in de hersenen. Hoe actiever u bent, hoe meer energie u heeft. Zorg er daarom voor dat u ieder uur even in beweging bent. Bijvoorbeeld door te zwemmen, een wandeling te maken, een bal over te gooien of een potje badminton te spelen.
  5. Bescherm uw huid tegen de zon
    Bent u van plan op het strand bij te kleuren? Om uw huid tegen de zon te beschermen, is het van belang om niet te lang in de volle zon te blijven tussen 12 en 15 uur. Het is daarnaast verstandig om de huid met kleding te bedekken, af en toe de schaduw op te zoeken en natuurlijk: een zonbeschermingsproduct gebruiken, bij voorkeur op minerale basis.

Weet u dat u zelfs uw huid van binnenuit kunt beschermen? Bijvoorbeeld door een supplement met antioxidanten zoals vitamine C en E te gebruiken. Hier vertellen we u meer over voedingssupplementen voor veilig plezier in de zon.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over supplementen die onze natuurlijke energie ondersteunen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).