Moederkruid voor een ontspannen hoofd Moederkruid

Moeder. Het woord heeft een magische aantrekkingskracht op bijna iedereen. Dusdanig dat het zelfs veelvuldig op armen wordt getatoeëerd en er talloze liedjes en boeken over zijn geschreven. Bovendien kennen we natuurlijk Moeder Natuur. Zij brengt veel moois voort, zoals een bijzonder kruid dat haar naam zelfs in zich meedraagt: moederkruid. Niet voor niets schreef de Engelse arts Culpeper al in de zeventiende eeuw dat ‘een vrouw zich geen beter kruid kan wensen’. Tijd om dit bloempje eens onder de loep te nemen.

Wat is moederkruid?

Moederkruid in het wildMoederkruid in het wild

Botanicus, kruidkundige, arts en astroloog Culpeper droeg in zijn tijd onder meer veel bij aan de vorderingen in de wetenschap van de fytotherapie (kruidenkunde). Hij vertelde er in zijn beroemde Culpeper’s Colour Herbal helaas niet bij waarom een vrouw zich geen beter kruid dan moederkruid kan wensen. Want wat is moederkruid nu precies? 

Het is om te beginnen een plantje met eetbare bladeren dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Balkan. Tegenwoordig vinden het we het echter bijna overal. Moederkruid (Tanacetum partenium) is deel van de Composietenfamilie, oftewel de Asteraceae. Op de eerste blik heeft het wat weg van kamille, hoewel de gele hartjes wat platter zijn. Het staat derhalve ook bekend onder de naam ‘wilde kamille’. De plant wordt ongeveer een halve meter hoog en is winterhard. De blaadjes hebben een ietwat vreemde, onprettige geur. Dit is de reden waarom bijen moederkruid mijden. Het is derhalve een prima insectenwerend kruid.

“In Nederland kent moederkruid diverse volksnamen, zoals vuurwortel, dubbele kamille, wilde kamille en hemsknoopkes”

Waarom wordt moederkruid ook wel ‘feverfew’ genoemd?

We kennen moederkruid dus onder de Latijnse benaming Tanacetum parthenium. Hiervoor zijn diverse verklaringen. Een hiervan is dat tanacetum van het Griekse woord ‘athanasia’ is afgeleid, wat ‘onsterfelijkheid’ of ‘eeuwigdurend’ betekent. Een andere verklaring zou zijn dat tanacetum, wat in het Latijn ‘wormhout’ betekent, terugvoert op de Romeinen. Zij zouden moederkuid voor ontworming hebben gebruikt. ‘Parthemium’ betekent ‘maagd’ of ‘jonkvrouw’.

De bladeren van het moederkruidDe bladeren van het moederkruid

In Nederland kent moederkruid diverse volksnamen zoals vuurwortel, dubbele kamille, wilde kamille en hemsknoopkes. Het kruid had in vele oude kruiden- en kloostertuinen een plekje om zijn destijds veronderstelde koortsverlagende kwaliteiten, vandaar de benaming ‘feverfew’ oftewel ‘minder koorts’. De Nederlandse naam ‘moederkruid’ verwijst ernaar dat het kruid vroeger zou worden gebruikt om thee van te trekken ter ondersteuning van de menstruatie. Gebruik van moederkruid tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt echter afgeraden.

“De ruime hoeveelheid bitterstoffen zorgen voor de sterke smaak en geur van moederkruid en ondersteunen de spijsvertering”

Moederkruid: bron van bitterstoffen

Veel kruiden die Moeder Natuur voortbrengt, zijn een bron van goede stoffen voor onze gezondheid. Zo bevat moederkruid veel bitterstoffen waaronder ruim dertig soorten sesquiterpeenlactonen. De ruime hoeveelheid bitterstoffen zorgen voor de sterke smaak en geur van moederkruid en ondersteunen de spijsvertering. Daarnaast treffen we 23 etherische oliën in het kruid aan en en 17 verschillende flavonoïden, zoals onder meer quercetine, apigenine, santine, luteoline en melatonine-tannines. En wat dacht u van vitamine C, B1 en bètacaroteen? Bovendien bevat moederkruid de mineralen chroom, calcium, zink, mangaan en ijzer en de stoffen parthenolide en tanetin. Vooral aan parthenolide worden gezondheidsbevorderende kenmerken toegeschreven.

“Moederkruid past ook prima in kruidensoepen en -sauzen”

Wat kan moederkruid voor ons betekenen?

Thee van moederkruidThee van moederkruid

Tegenwoordig wordt er veelvuldig onderzoek naar moederkruid gedaan. Hoewel wij vanwege Europese wetgeving niet veel over de resultaten hiervan mogen zeggen, kunnen we wel stellen dat moederkruid het hoofd* en een normale menstruatie ondersteunt*. Daarnaast is moederkruid een antioxidant* en kan worden ingezet voor het behoud van een goede conditie van de bloedvaten*.

De eetbare bladeren van moederkruid kunnen goed voor een salade worden gebruikt. Ze zijn ook lekker op een omelet en er kan thee van worden getrokken. Moederkruid past ook prima in kruidensoepen en -sauzen. Hiervoor worden voornamelijk de jonge blaadjes en bloemen met hun wrange tot bitterzoete smaak gebruikt. Ook worden de bloemen en bladeren in voedingssupplementen verwerkt. In ons supplement Moederkruid wordt het blad verwerkt. Elke capsule bevat minstens 0,5% van de werkzame stof parthenolide.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over moederkruid of over andere plantaardige supplementen? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).