Omega 6’s linolzuur, CLA en GLA: alle compleet verschillend Omega 6’s linolzuur, CLA en GLA: alle compleet verschillend

Omega 6-vet is het onbekende broertje van omega 3. Hebben we dit vet nodig? En wat doet het voor onze gezondheid? En dan zijn er ook nog drie verschillende omega 6-vetten: linolzuur, CLA en GLA. Alle drie omega 6, maar desondanks compleet verschillend. Kortom, de hoogste tijd om in de wereld van omega 6 te duiken. 

Wat is omega 6?

Omega 6-vetten zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De oervorm van omega 6 is een essentieel vet. Dit houdt in dat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken en dus voldoende uit voeding en supplementen moet halen. 85 tot 90% van de meervoudig onverzadigde vetten bestaan uit omega 6-vetten. Te weinig omega 6-inname zorgt voor een droge schilferige huid. Veruit het bekendste omega 6-vetzuur is linolzuur (LA).

Omega 6Omega 6

“Als u in margarine of bak & braad bakt, krijgt u veel linolzuur binnen”

Waar zit omega 6-vet in?

Er is bijna geen ontkomen aan. Linolzuur is rijkelijk aanwezig in zonnebloem-, koolzaad-, raapzaad-, maïs- en sojaolie. Margarine en bak & braadproducten bevatten eveneens veel linolzuur. Ook als u halvarine, cornflakes, gefrituurd voedsel, kant-en-klare en sterk bewerkte producten eet, krijgt u veel linolzuur binnen. 

CLA wordt gewonnen uit saffloerolie (distelolie). Deze dunne, natuurlijke olie met een neutrale geur komt uit de zaden van de saffloerplant. Van oudsher werd saffloer vanwege de gele en rode kleurstof verbouwd. Deze werd uit de bloemen gewonnen. Tegenwoordig wordt saffloer juist vanwege de zaden geteeld. Elke bloem levert 15 tot 20 zaden. 

GLA zit in teunisbloemolie en borageolie. Borage (komkommerkruid) bloeit met prachtige diepblauwe bloemen. De bloempjes zijn eetbaar en smaken lekker zoet. Heerlijk om in een salade te verwerken. Ook het blad kunt u eten. Dit smaakt naar komkommer, wat direct de naam van de plant verklaart.

Bronnen van omega 6Bronnen van omega 6

Weetje: 

De botanische naam van de saffloerplant is Carthamus tinctorius. Deze verwijst naar het eeuwenoude gebruik van saffloer als verfplant. Carthamus stamt namelijk van het Arabische woord ‘kurthum’, wat ‘verven’ betekent. In het Hebreeuws is ‘verven’ ‘kartami’ en in India is het ‘kusumba’. ‘Tinctorius’ staat voor ‘ook gebruikt als verf’.

Is linolzuur gezond?

In gezondheidsland zijn er twee kampen, namelijk de reguliere en de orthomoleculaire gezondheidsleer. Deze gezondheidsleren komen voor een groot deel met elkaar overeen. Het zijn dus beslist geen tegenpolen, zoals vaak wordt beweerd. Er zijn echter wel duidelijke verschillen. Het antwoord op de vraag of linolzuur gezond is, is zo’n overduidelijk verschil. Aanhangers van de reguliere voedingsleer zullen deze vraag volmondig met “ja” beantwoorden. De Keuringsraad zegt dan ook dat linolzuur bij een minimale inname van 10 gram per dag goed is voor het cholesterol. Ook het Voedingscentrum onderschrijft deze visie, al adviseren zij wel een lagere daginname. De voedingsindustrie, met Becel en Blue Band voorop, koketteren zodoende al jaren met deze gezondheidsclaim.

De omega 3- versus omega 6-balansDe omega 3- versus omega 6-balans

De orthomoleculaire gezondheidsleer onderschrijft óók de positieve eigenschappen van het op zichzelf staande linolzuur. Zij plaatsen hier echter wel twee grote kanttekeningen bij. Enerzijds is de balans tussen linolzuur en omega 3-inname in ons Westers voedingspatroon enorm verstoord. De ideale vetverhouding omega 3 versus linolzuur is tussen de 1:1 en 1:4. Door ons Westers voedingspatroon is deze verhouding ongeveer 1:16 of hoger. Een gigantisch verstoorde balans dus. Anderzijds is de enzymatische omzetting van linolzuur moeizaam en inefficiënt. Hierdoor heeft het lichaam veel moeite om de goede eigenschappen van linolzuur te benutten. Door de verstoorde verhouding aan de ene kant en de moeizame omzetting aan de andere kant stapelt linolzuur zich op. Deze stapeling geeft veel negatieve gezondheidseffecten, zowel op de korte als op de lange termijn. Om deze reden is de orthomoleculaire gezondheidsleer geen fan van hoge innames linolzuur. Niet in zonnebloemolie bakken en geen halvarine op brood smeren, is zodoende hun devies. Dit druist dus regelrecht in tegen de adviezen van de Schijf van Vijf. Vitaminesperpost.nl hangt de orthomoleculaire gezondheidsleer aan en dus onderschrijven wij het advies om de linolzuurinname te beperken. Deze beperking geldt echter niet voor geconjugeerd linolzuur.

Weetje:

Linolzuur is een populair ingrediënt voor de voedingsmiddelenindustrie omdat het lang houdbaar én goedkoop is. Omega 3 wordt snel ranzig en is derhalve een stuk minder interessant voor massaproductie.

Wat is geconjugeerd linolzuur (CLA)?

Geconjugeerd linolzuur (Conjugated Linoleic Acid - CLA), is linolzuur dat door bacteriën is omgezet. Dit verandert de samenstelling van de moleculen van dit vet. Hierdoor stapelt CLA niet. CLA werd in 1929 ontdekt. In eerste instantie dacht men dat het een vitamine was, waardoor het toentertijd ‘vitamine F’ werd genoemd. Later werd ontdekt dat geconjugeerd linolzuur een bouwstof is die tot de omega 6-vetten behoort. Het grootste verschil tussen linolzuur en geconjugeerd linolzuur is dat deze laatste zuurstof aantrekt. Dit houdt de lichaamscellen gezond. Ook het plantaardige omega 3-vet alfa-linoleenzuur (ALA) doet dit. ‘Normaal’ linolzuur is sterk bewerkt geoxideerd linolzuur. Deze stoot zuurstof juist af.

SaffloerolieSaffloerolie

“CLA draagt bij aan de vetverbranding, gecombineerd met stimulering van spiergroei bij sport*”

Waar is CLA goed voor?

Er is geen afslanksupplement dat meer is onderzocht dan CLA. Dit supplement is uniek omdat het als enige bijdraagt aan de vetverbranding* én de spiergroei bij sport stimuleert*. Een gouden combinatie. Vaak wordt bij het verlagen van het vetpercentage immers ingeboet op de hoeveelheid actieve spieren (de spiermassa), ofwel ‘de spieren worden opgegeten’ zoals dit in de volksmond wordt genoemd. Dit is ontzettend zonde want spieren verbranden veel meer calorieën dan vet en helpen zo juist bij het afvallen.

Vrouw die wil afvallenVrouw die wil afvallen

Daarnaast neemt een kilo getrainde spieren duidelijk minder ruimte in dan een kilo vet. Dit zien u en anderen direct en dus kan een grotere spiermassa ook psychologisch motiverend werken. Dit nog los van het feit dat een goed gespierd lichaam in ons land veelal als aantrekkelijk wordt beschouwd. CLA wordt veel gebruikt door mensen die willen afvallen en daarvoor een gezond voedingspatroon volgen, gecombineerd met sport. De combinatie van gezond eten en veel bewegen is uiteraard een effectieve manier van afvallen. Veel wetenschappelijk onderzoek laat zien dat CLA hier prima in kan ondersteunen.

“Onze CLA-softgels zorgen ervoor dat vrijgekomen energie in grotere mate ten bate komt van de spieren”

Hoe werkt CLA?

Maar hoe komt CLA nou aan deze gezondheidsvoordelen? Dit heeft alles te maken met hoe uw lichaam energie en daarmee lichaamsvet verbrandt.  Als u vet verbrandt door aan lichaamsbeweging te doen, al dan niet gecombineerd met ons Vetverbrander Plus-supplement dat bijdraagt aan de vetverbranding* (Garcinia cambogia), genereert dit energie. Deze energie wordt normaal gesproken grotendeels gebruikt voor de hartslag, de ademhaling en de spijsvertering. Onze CLA-softgels zorgen ervoor dat deze vrijgekomen energie, in grotere mate ten bate komt van de spieren. Hierdoor stimuleert CLA de spiergroei bij sport*. De aanwezige energie wordt dus effectiever benut.

Man en vrouw met sportieve leefstijlMan en vrouw met sportieve leefstijl

“Borageolie bevat meer GLA dan teunisbloemolie”

GLA is ideaal voor hart en bloedvaten* en voor de huid

En dan hebben we ook nog het omega 6-vet gammalinoleenzuur (GLA). In de ideale situatie wordt linolzuur in ons lichaam omgezet naar GLA. Dit proces verloopt echter (zeer) moeizaam. Door direct het goede omega 6-vet GLA in te nemen, wordt dit moeizame omzettingsproces omzeild. GLA-supplementen geven dus de garantie van voldoende inname van essentieel omega 6-vet, terwijl er geen stapeling van linolzuur plaatsvindt. Bekende bronnen van GLA zijn teunisbloemolie en borageolie.

Koudgeperste borageolieKoudgeperste borageolie

Onze koudgeperste teunisbloemoliesoftgels zijn goed voor de gezondheid omdat ze een normale menstruatie ondersteunen* en helpen ter ondersteuning van het hart en de bloedvaten*. Borageolie bevat nog meer GLA dan teunisbloemolie en is geweldig voor de huid. Onze koudgeperste borageoliesoftgels hydrateren de huid en laten de huid er stralender uitzien. Zo maakt deze olie de huid van binnenuit mooier.

Linolzuur, CLA en GLA. Alle drie omega 6, alle drie compleet verschillend!

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over de omega 6-vetten linolzuur, CLA, GLA, teunisbloemolie of borageolie? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).