Ontdek de voordelen van vegetarisch eten! Vegetarische voeding

Van 9-15 maart is de Nationale Week zonder Vlees. De tijd dat mensen de neiging hadden om vegetariërs te beschouwen als hippies of geitenwollensokken types is voorbij. Tegenwoordig is het hip & happening om te minderen of helemaal te stoppen met het eten van vlees. Plantaardig door het leven gaan, is een kleine moeite met grote voordelen. Zowel voor uw lichaam als voor de dieren en de natuur.

Voordelen van vegetarisch eten

Samen vegetarisch kokenSamen vegetarisch koken

De dieren die wij voor onze consumptie slachten, hebben vaak een heftig leven in de bio-industrie achter de rug. Ze ervaren veel stress door de vaak vreselijke manier van omgang. Jaarlijks worden in Nederland meer dan een half miljard dieren geslacht. Voor veel mensen is dit een reden om te stoppen met het eten van vlees.

Weet u hoeveel voordelen vegetarische voeding heeft? Stoppen met vlees eten, heeft een positief effect op het lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die minder vlees eten aanzienlijk meer beschermende darmbacteriën hebben dan mensen die veel vlees eten.

Een juist evenwicht tussen goede en slechte darmbacteriën zorgt voor een gezonde spijsvertering, een goede stoelgang en een goed werkend immuunsysteem. Ook blijkt dat er lichamelijk meer energie is wanneer men stopt met het eten van vlees.

Als u één week geen vlees eet, bespaart u ongeveer 130 liter water. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, de veehouderij en de productie van vlees. Vegetariërs besparen dus 6.760 liter water per jaar per persoon.

Eén week zonder vlees betekent een besparing van 13.3 kg CO2eq. Dit is de uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot is afkomstig van de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van vlees. Op jaarbasis kunt u dus een uitstoot van bijna 700 kilo aan gassen besparen.

Plantaardig: aardig voor jezelf, de dieren en natuur

Vlees bevat natuurlijk bepaalde nuttige voedingsstoffen. Dit betekent niet dat u per se vlees nodig heeft om deze stoffen binnen te krijgen. Veel is ook uit plantaardige voeding, vleesvervangers en zelfs bepaalde algen te halen. Het is niet altijd even gemakkelijk om alle belangrijke voedingsstoffen uit vlees te vervangen door een plantaardige variant uit de natuur. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel vegetarische/veganistische voedingssupplementen op de markt waarmee u deze vitamines, mineralen en andere stoffen eenvoudig kunt aanvullen.

Groene saladeGroene salade

Welke supplementen bij een vegetarisch eetpatroon?

Supplementen bij vegetarische leefstijlSupplementen bij vegetarische leefstijl

Door geen vlees te eten, mist u dierlijk ijzer. Geen zorgen, want dit is aan te vullen met ijzer uit plantaardige producten zoals vleesvervangers, peulvruchten, zaden en noten. Qua supplement kunt u denken aan een hoge kwaliteit IJzer Complex. 

Zink halen we voornamelijk uit dierlijke producten. Als vegetariër kunnen wij dit mineraal uit plantaardige bronnen te halen zoals cashewnoten, peulvruchten, havermout, pompoen, tofu en tempeh. De capsules van vitaminesperpost.nl bevatten 50 mg zink per capsule.

Vitamine B12 komt van nature alleen in dierlijke producten voor. Het is daarom aan te raden om B12 in de vorm van een voedingssupplement te nemen. De vegetarische/veganistische vitamine B12 zuigtabletten die u bij ons kunt kopen, bevatten 1000 mcg zuivere methylcobalamine per tablet. Dit is de natuurlijke vorm van B12, zoals we die ook in voeding aantreffen. 

Bij een vegetarische levensstijl kunt u calcium uit bladgroen, tempeh, tofu, sojabonen, broccoli, amandelen en kikkererwten halen. Red u dit niet, dan kunt u denken aan een Calcium Plus formule. Deze hoogwaardige formule bevat naast calcium tevens de mineralen magnesium, zink, koper en mangaan.

Vegetariërs kunnen het beste bij elke maaltijd vitamine C nemen. Dit zorgt er namelijk voor dat het ijzer uit plantaardige voeding beter wordt opgenomen. Natuurlijke vitamine C (ascorbinezuur) is een antioxidant die de weerstand bevordert en het lichaam beschermt tegen vrije radicalen.

Vitamine D zit vooral in vette vis en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Hiernaast wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. De vitamine D3 van vitaminesperpost.nl is vegan en afkomstig uit korstmos (lichen). Er zijn meerdere varianten: Vegan vitamine D3 1000 IE, Vegan vitamine D3 2000 IE en Vegan vitamine D3 3000 IE.

Vegetarisch dagmenu

Ontbijt: Scrambled tofu met avocado en geroosterd brood

Ingrediënten:

  • ½ pak tofu
  • ½ tomaat, in blokjes gesneden
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl paprikapoeder
  • ½ avocado
  • olijfolie om in te bakken
  • zuurdesembrood
  • zout en peper
Scrambled tofuScrambled tofu

Bereidingswijze:

  • Verhit wat olijfolie in een pan.
  • Knijp de tofu uit en verkruimel in de pan. Voeg daarna alle ingrediënten toe en roerbak het mengsel 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Lekker op een snee geroosterd zuurdesem brood.
  • Beleg met plakjes avocado en strooi zout en peper naar smaak om het af te maken.

Lunch: Gepofte zoete aardappelwrap

Ingrediënten voor 4 wraps:

  • 4 wraps
  • 2 zoete aardappels
  • 1 bakje hummus naar keus
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 rode paprika
  • 1/2 komkommer
  • handje tuinkers
  • 1 zakje sla
  • 1 tl komijnpoeder
  • peper & zout
wrapswraps

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Was de zoete aardappel en verwijder rare plekjes.
  • Prik met een vork gaatjes in de aardappels en besprenkel ze met wat olijfolie, peper en zout.
  • Leg ze op een bakplaat en ‘pof’ ze in ongeveer 35 minuten totdat ze zo zacht zijn dat uw mes er doorheen glijdt.
  • Lukt dit nog niet en gaat het te langzaam? Snijd ze dan doormidden en pof ze nog iets langer.
  • Snijd de avocado’s, paprika en komkommer in reepjes en knip de tuinkers af.
  • Haal de zoete aardappel uit de oven en snijd in blokjes. Besprenkel met wat zeezout.
  • Besmeer de wrap met hummus, leg daarna de sla erop.
  • Beleg verder met de zoete avocado reepjes, paprika, komkommer. Vouw de wrap en smullen maar.

(Bron: lisagoesvegan.nl)

Avond: Indonesische kokosrijst met groente

Ingrediënten voor 1 flinke portie:

  • 1 wortel, gesneden
  • ¼ rode kool, gesneden
  • 2 tl sambal
  • 1 teentje knoflook
  • 1 limoen
  • 1 bosje verse koriander
  • scheut sesamolie
  • handje cashewnoten
  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 1 blik kokosmelk
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1 bosui, gesneden
  • 1/2 komkommer, gesneden

Voor de saus:

  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel rijststroop, maple syrup of agave
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1/2 theelepel gemberpoeder

Bereidingswijze:

  • Doe de kokosmelk in een pan en breng langzaam aan de kook.
  • Voeg de rijst al roerend toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Doe het deksel op de pan, verlaag het vuur en laat 8-10 minuten koken. Houd de rijst goed in de gaten en voeg eventueel extra kokosmelk toe als het te droog is.
  • Voeg wat sesamolie toe in een wokpan en daarna alle kruiden, knoflook en sambal. Verhit even en roer goed door.
  • Doe alle gesneden groenten in de pan en pers de limoen uit. Wok alles gaar op hoog vuur.
  • Meng de ingrediënten voor de pindasaus in een pannetje. Voeg wat water toe om het dunner te maken.
  • Schep de rijst en groenten op een bord en schenk de pindasaus erover.
  • Garneer met cashewnoten en koriander.
KokosrijstKokosrijst

Vragen of advies?

Alle stoffen en omhulsels die wij gebruiken, zijn volkomen veilig. Voor algemene vragen over onze supplementen kunt u een kijkje nemen bij onze veelgestelde vragen. U kunt tijdens kantooruren ook contact opnemen met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of telefonisch op +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).