Algen: voedsel van de toekomst Vrouw drinkt smoothie met algen

We eten ze vers in de salade, maken er sushirollen of smoothies mee of slikken ze via een voedingssupplement: algen. Bij vegetariërs en veganisten staan algen sowieso steeds vaker op het menu omdat ze als goede en duurzame vleesvervangers gelden. Niet langer onbekend en onbemind dus. Wat maakt algen zo bijzonder?

Eéncellige algenEéncellige algen

Algen bestonden al voordat er dinosaurussen waren. Toch staan ze pas sinds kort volop in de belangstelling als ‘superfood’. Zo stelde het Nederlands kabinet in 2017 5 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van duurzame zeewierteelt. Algen bieden dan ook vele gezondheidsvoordelen, voor zowel vleeseters als vegetariërs. De bekendste alg is zeewier. Hoewel velen het woord alg associëren met een beestje en zeewier met een groente, zijn beide plantaardig.

“Mensen kunnen de celwanden van algen maar moeilijk verteren”

Wat zijn algen?

Algen zijn kleine wieren die snel groeien. Ze komen zowel in zoet als zout water voor. Daarnaast worden algen in bassins of reactoren gekweekt. Mensen kunnen de celwanden van algen maar moeilijk verteren. Daarom worden ze vaak gedroogd en in poeder- of tabletvorm geconsumeerd. Grotere algen met meer cellen noemen we zeewieren. Zeewieren hebben veel weg van planten omdat ze bladeren, stengels en wortels hebben.

ZeewierZeewier

Over de hele wereld groeien zo’n 500 eetbare soorten zeewier. De belangrijkste zijn bruinwieren zoals bijvoorbeeld kelp, roodwieren (dulse) en groenwieren (zeesla). Zeewieren zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar.

“Algen en wieren zijn goede vleesvervangers”

Wat zit er in algen?

WierWier

In de keuken kunnen we alle kanten uit met algen. We kunnen er pasta en ijs van maken, pizzabodems en zelfs cake mee bakken. We kunnen bovendien kiezen uit Aziatische of Nederlandse algen, waarbij de Aziatische variant bitterder smaakt en de Nederlandse wat neutraler is. Algen en wieren zitten boordevol vitamines en mineralen, zoals bijvoorbeeld vitamine B1. Daarnaast bevatten ze visvetzuren.

Ook zijn ze volgens het Voedingscentrum een goede bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B. Soms bevat zeewier zelfs meer ijzer dan vlees. Daarom zijn algen en wieren goede vleesvervangers. Het nadeel van wieren en algen is dat ze soms te grote hoeveelheden jodium en daarnaast zware metalen kunnen bevatten.

“Spirulina en chlorella hebben een positief effect op de gezondheid“

De bekendste algen: kelp, spirulina en chlorella

De algen die dezer dagen het meest in de belangstelling staan, zijn kelp, spirulina en chlorella. Ze worden meestal in poedervorm verkocht en hebben een positief effect op de gezondheid. Wat is het verschil tussen deze drie?

Kelp

Kelp is een zeewier dat tot de familie van de bruine algen wordt gerekend. Het groeit in alle wereldoceanen. In de Chinese, Koreaanse en Japanse keuken fungeert kelp als een belangrijk basisingrediënt. Kelp is een goede bron van jodium. Het is bovendien rijk aan belangrijke vitamines en mineralen.

Wat doet kelp?

Zoals gezegd, is kelp een uitstekende bron van jodium. Jodium is essentieel voor een gezond lichaam. Jodium is vooral bekend om zijn rol bij het ondersteunen van een normale hormoonproductie door de schildklier. Daarnaast bevordert het de energiestofwisseling. Jodium is bovendien van belang voor het zenuwstelsel en helpt bij het gezond houden van de huid. Onze kelp is afkomstig uit natuurlijke teelt en is verkrijgbaar in vegetarische capsules.

Chlorella

Chlorella is een eencellige, groene zoetwateralg. Chlorella behoort tot de familie van groenwieren. De ontdekker van chlorella was toevallig een Nederlandse bioloog, M. W. Beijerinck. Letterlijk vertaald betekent chlorella ‘groen blaadje’. Deze groene kleur heeft chlorella te danken aan de stof chlorofyl. Chlorofyl is het groene pigment dat door planten, bladeren en algen wordt geproduceerd. Chlorella is rijk aan voedingsstoffen als eiwitten, vitamines, spoorelementen en omega 3-vetzuren.

Wat doet chlorella?

Chlorella ondersteunt onder meer het immuunsysteem* en de lever- en galreiniging*. Daarnaast bevat het belangrijke voedingsstoffen die de energieproductie ondersteunen. Bovendien ondersteunt chlorella de spijsvertering* en is het goed voor een normale darmfunctie*. Ons chlorellasupplement bevat 425 mg chlorellapoeder per capsule .

Spirulina

Spirulina is een blauwgroene alg die al al meer dan 3,5 miljard jaar bestaat. De naam spirulina ontleent de minuscule alg aan z’n spiraalvormig uiterlijk. De alg groeit voornamelijk in mineraalrijke meren in Afrika, Azië, Centraal- en Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt de alg ook vaak onder optimale omstandigheden gekweekt, zodat-ie vrij van vervuiling blijft. Ook bij spirulina zorgt de stof chlorofyl voor de kleur. Spirulina staat bekend om z’n hoge voedingswaarde. Zo ligt het eiwitgehalte tussen de 60 en 70%, wat bijna driemaal zoveel is als bij rundvlees. Dit hoge proteïnegehalte maakt spirulina geliefd bij sporters. Daarnaast bevat spirulina B-vitamines, vitamine E, carotenoïden, ijzer, mangaan, zink, essentiële vetzuren en veel bèta-caroteen.

Wat doet spirulina?

De stof chlorofyl in spirulina ondersteunt de werking van de lever*. Bovendien ondersteunt spirulina de bloedsuikerspiegel* en het ondersteunt het immuunsysteem*. Daarnaast helpt het bij vermoeidheid*. Het is verkrijgbaar in vegetarische capsules en als poeder. Wij bieden eveneens een combinatiesupplement aan, waarin spirulina en chlorella zijn samengevoegd. 

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

“Algen en wieren bevatten veel vezels”

Koken met algen en zeewier

Schaaltje met zeewiersaladeSchaaltje met zeewiersalade

We kunnen dus voor de makkelijke weg kiezen en algen en wieren dagelijks via een capsule innemen. We kunnen er echter ook mee gaan koken! Algen en wieren passen namelijk perfect binnen een gezond en evenwichtig voedingspatroon, zeker als u vegetariër of veganist bent. Ze bevatten veel vezels waardoor u snel verzadigd bent en de bloedsuikerspiegel in balans blijft. In de meeste supermarkten kunt u tegenwoordig zeewiersalade in het visschap vinden.

Inmiddels zijn er ook meerdere vegetarische burgers op de markt die van algen zijn gemaakt. Daarnaast is zeewier geschikt om in een salade op te nemen of een paar slierten door de spaghetti of (noedel)soep te mengen. Of u maakt er zeewierchips van. Bijgaand treft u een recept voor de chips aan. Op zeewierwijzer.nl kunt u terecht voor nog veel meer recepten.

Recept 1: Zeewierchips

ZeeslaIngrediënten:

  • Zeesla
  • Zoute sojasaus
  • Water
  • Bloem

Bereiding:

  • Maak de zeesla schoon
  • Meng de sojasaus (2/3) met water (1/3)
  • Doop de zeesla in de saus en daarna in de bloem
  • Frituur even tot de sla knapperig is

Recept 2: Groene powersmoothie met spinazie en spirulina

SmoothieIngrediënten:

  • 2 handjes spinazie
  • ½ komkommer
  • ¼ avocado
  • 1 banaan
  • ½ mango
  • 1 tl spirulina
  • 1 tl hennepzaad
  • Half glas water (of meer)

Bereiding:

  • Mix de mango, banaan en water tot een gladde smoothie
  • Voeg de groenten en spirulina toe en mix
  • Voeg eventueel meer water doe als je ‘m te dik vindt
  • Eindig met een paar hennepzaadjes

(Bron: itsafoodlife.nl)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voedingssupplementen met algen of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).