Ananas: zomerse vrucht met bromelaïne Oudere mensen die een ananas vasthouden

Bent u ook zo dol op verse ananas? Dan is het misschien goed om te weten dat u met het consumeren van deze heerlijke, sappige vrucht tegelijkertijd een uniek stofje binnenkrijgt dat bromelaïne heet. Dit spijsverteringsenzym is maar in één plant ter wereld te vinden en dat is dus de ananas. Daarnaast is ananas een bron van andere fijne stoffen.

Hoe leerden we de ananas kennen?

AnanasplantAnanasplant

Christoffel Columbus bracht de ananas mee naar Europa nadat hij het fruit op een van zijn ontdekkingsreizen had leren kennen. Oorspronkelijk stamt de ananas uit het gebied dat we nu als Venezuela kennen. Rond 1592 bracht een Amerikaan de vrucht mee naar de Verenigde Staten. Het woord ‘ananas’ komt uit de indianentaal Tupi en betekent ‘uitmuntende vrucht’. Een derde van de wereldproductie van ananas vindt plaats in Costa Rica, Brazilië en de op de Filippijnen. Wist u trouwens dat ananas niet aan een boom groeit? De vruchten groeien laag boven de grond.

De bladeren bovenop worden afgesneden en later terug in de grond gezet. Op die manier ontstaat een nieuwe ananas. Ananas wordt derhalve een grote samengestelde schijnvrucht genoemd. Een schijnvrucht is een vrucht waarbij buiten het vruchtbeginsel en de zaadknoppen diverse andere plantendelen meewerken aan de vorming van de vrucht.

“Ananas is een uitstekende bron van mineralen en vitamines”

Wat zit er in ananas?

Ananas in stukken gesnedenAnanas in stukken gesneden

Op Instagram gaat een gezegde rond: ‘wees als een ananas’. Dit staat voor: ‘stand tall, wear a crown and be sweet on the inside’. Nou is een ananas zíjn misschien toch geen goed idee, maar een ananas éten wel. Ananas bevat namelijk allerlei stoffen waar ons lichaam blij van wordt. Zo is ananas een uitstekende bron van mineralen en vitamines. De vrucht is rijk aan de vitamines A, B1, B6 en B11, C en E. Wie dagelijks 110 gram ananas eet, bereikt meteen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine C.

De belangrijkste mineralen in ananas zijn koper, mangaan, fosfor, magnesium, kalium, jodium en zink. In 100 gram ananas zit bijna de helft van uw ADH aan mangaan. Het eten van ananas is bovendien een verrukkelijke manier om antioxidanten binnen te krijgen. Deze bestrijden vrije radicalen in het lichaam. Daarnaast zitten in het gele vruchtvlees veel vezels. Ananas bevat daarnaast weinig calorieën en heeft een laag vetgehalte. Het is dus met een recht een prima tussendoortje te noemen.

Wat is bromelaïne uit ananas?

Zoals gezegd, is bromelaïne een spijsverteringsenzym. We treffen het aan in de ananasplant (Ananas comosus) en dan vooral in de stengel. Het maakt onderdeel uit van een groep van enzymen die eiwitten kunnen verteren. Het is een combinatie van thiol-endopeptidasen en componenten als fosfatase, glucosidase, peroxidase, cellulase, escharase en verschillende andere enzymen. Het component bromelaïne werd in 1891 voor het eerste geïsoleerd door de chemicus Vicente Marcano. De structuur werd vervolgens ontleed door Russell Henry Chittenden. Bromelaïne kan in de keuken worden ingezet om ervoor te zorgen dat taai vlees zachter wordt.

“Sommigen ervaren het prikkelende mondgevoel dat ananas kan geven als bijzonder onaangenaam”

Prikkelende tong van ananas?

Niet iedereen is dol op de smaak van verse ananas. Sommigen ervaren het prikkelende mondgevoel dat ananas kan geven als bijzonder onaangenaam. Hiervoor verantwoordelijk is de bromelaïne in de vrucht. Zodra u de ananas heeft doorgeslikt, is dit gevoel overigens weg. Wie niet van een prikkelende tong houdt, kan hier rekening mee houden bij het snijden van de ananas. De meeste bromelaïne zit immers in het midden, in de stam van de ananas. Als de ananas wordt verwarmd, wordt de bromelaïne eveneens afgebroken.

"Ananas uit blik bevat veel suiker, fructose of andere zoetstoffen die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid"

Ananas in de keuken

Bovengenoemde goede stoffen worden overigens alleen aangetroffen in verse ananas en niet in ingeblikte ananas. Ananas uit blik bevat bovendien veel suiker, fructose of andere zoetstoffen die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast werkt blik als verpakkingsmateriaal oxidatiebevorderend voor de ingeblikte vrucht. Zodra deze met de buitenlucht in aanraking komt, oxideert het en neemt de voedselkwaliteit snel af. Daarnaast smaakt verse ananas natuurlijk veel lekkerder!

Ananas-gembersalsa

Ingrediënten:

  • 350 g verse schoongemaakte ananas, fijngesneden
  • 1 el heldere honing
  • 2 el verse fijngehakte verse koriander
  • 2 tl fijngesneden (geschilde) verse gember
  • 1 tl vers limoensap
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereiden:

  • Meng de ananas en gember in een kom
  • oeg de honing en het limoensap toe en schep goed om
  • Roer de fijngehakte koriander erdoor
  • Breng op smaak met zwarte peper
  • Laat ca. 30 min. afgedekt bij kamertemperatuur staan
  • Giet het overtollig vocht voor serveren af
  • Lekker bij kip

(Bron: mijnreceptenboek.nl)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over bromelaïne of andere enzymen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).