Bamboe: indrukwekkende bron van silicium Vrouw in een bamboebos

We maken er kleding, servies en beddenlakens van en er wordt zelfs mee gebouwd. Daarnaast kunnen we deze snelgroeiende plant eten en brengt de consumptie diverse gezondheidsvoordelen met zich mee. Bamboe is namelijk een indrukwekkende bron van silicium, ook wel kiezelzuur genoemd.

Bamboe is geen boom

BamboebosBamboebos

Bamboe behoort tot de Bambusiodeae familie die weer tot de grasfamilie Poaceae (Gramineae) behoort. Bamboe groeit op alle continenten behalve Antartica. Hoewel u het misschien niet zou verwachten, is bamboe dus een grassoort en geen boom. Dit misverstand is waarschijnlijk in de wereld gekomen omdat veel grote houtachtige bamboesoorten een boomachtig uiterlijk hebben. Een groot verschil tussen bomen en bamboe vormt echter de botanische samenstelling.

Bomen hebben namelijk meristeemcellen en een zogenoemde vasculaire cambiumlaag, die bij bamboe ontbreken. Deze combinatie bevordert de groei van vaatplanten. Het cambium zorgt samen met de meristematische stamcellen voor de diktegroei van de wortel en stengel van sommige zaadplanten. Eenvoudig gezegd, maakt het vasculaire cambium een boomstam onder de schors elk jaar dikker.

De meristeemcellen zijn verantwoordelijk voor de hoogtegroei van de boom. Omdat bij bamboe deze cellen en het cambium ontbreken, nemen de stammen niet in dikte of lengte toe naarmate ze ouder worden. Een bamboehalm bereikt in slechts één groeiseizoen van zes tot acht maanden de volledige hoogte en dikte. De vezels van de halm verhouten in de hierop volgende jaren, maar de halm wordt niet meer dikker of hoger.

"We kennen 1575 verschillende bamboesoorten"

Fabel of feit? Bamboe groeit een meter per dag

Bamboe heeft de reputatie dat het de snelst groeiende plant ter wereld is. Dit klopt niet helemaal. We kennen namelijk 1575 verschillende bamboesoorten, waarvan slechts enkele daadwerkelijk een meter per dag groeien. De meeste varianten komen niet verder dan vijf tot twintig centimeter per dag. Volgens het Guiness Book of Records behoort de snelst groeiende plant tot een speciale bamboesoort die per dag ongeveer 91 centimeter groeit. Dit staat gelijk aan 0.00003 km/u.

"Bamboestengels zijn lange vezelbundels die van binnen hol zijn"

Bamboe onderscheidt zich van andere grassen

Hoewel bamboe tot de grassen behoort, onderscheidt de plant zich van andere grassen door de structuur van de stengels, die we ook wel halmen noemen. Ook de lengte van de stengels en het bijzondere bloeigedrag zijn verschillende. Een bamboe bestaat namelijk uit stengels (halmen) rizomen, zijtakken, bladeren en bloemen. Bamboestengels zijn lange vezelbundels die van binnen hol zijn. Hier en daar op de halm bevindt zich een knoop waaruit de bladeren groeien.Vanwege deze vezelbundels is bamboe ondanks de holle stengel enorm sterk, zelfs sterker dan staal!

Houtige buitenkant van de bamboestengelsHoutige buitenkant van de bamboestengels

"Bamboe is een woord dat overal op deze aardkloot wordt herkend"

Wat betekent ‘bamboe’?

Bamboe is een woord dat overal op deze aardkloot wordt herkend. Deze volksbenaming stamt waarschijnlijk van het Maleise woord 'mambu'. Hierover zijn de geleerden het echter niet helemaal eens want 'bambu' zou ook kunnen verwijzen naar het geluid dat het maakt als het in vuur ontploft.

"Bamboe is de enige plant die de atoombom van Hiroshima heeft overleefd"

Bamboe is duurzaam

Cambodjaanse brug van bamboeCambodjaanse brug van bamboe

Omdat bamboe zo enorm snel groeit, heeft het als grassoort de unieke kracht om tot een bos uit te groeien. Bamboe heeft maar weinig water nodig en geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Integendeel, de plant neemt veel broeikasgassen op en voorkomt erosie. Het kan bovendien elke vijf jaar worden geoogst. In veel gevallen is hout vervangbaar door bamboe. Daarnaast is het tegenwoordig een geliefd alternatief voor plastic.

Men vermoedt dat de Chinezen al in de prehistorie werktuigen, muziekinstrumenten en wapens niet van steen maar van bamboe maakten. Deze theorie berust op het gegeven dat in China nauwelijks prehistorische stenen werktuigen zijn gevonden. Toen admiraal Zheng He begin vijftiende eeuw de opdracht kreeg om per schip de roem van de Ming-keizer over de wereld te verspreiden, deed hij dit met een vloot van 250 schepen, die voor een groot deel van bamboe waren gemaakt. De zeilen waren aan elkaar gevlochten bamboematten.

Om deze zeilen te hijsen of te strijken, was nauwelijks mankracht nodig. Bovendien waren de zeilen sterker en flexibeler dan de gebruikelijke linnen exemplaren. In Cambodja bestaat zelfs een brug die 100% van bamboe is gemaakt. Bijzonder detail over bamboe is nog dat het de enige plant is die de atoombom van Hiroshima heeft overleefd.

"Bamboe staat symbool voor gezondheid, kracht en flexibiliteit"

De symboliek van bamboe

Omdat bamboe bekend staat als duurzaam en ecologisch verantwoord, is de plant omgeven door symboliek. Zo staat bamboe symbool voor gezondheid, kracht en flexibiliteit. Deze kracht zou ons leren om te allen tijde bij tegenslagen rechtop te staan en de flexibiliteit zou ons leren ons aan te passen aan moeilijke situaties in het leven. In de Chinese cultuur staat bamboe voor Oosterse schoonheid en symboliseert betrouwbaarheid, integriteit en geluk.

"Uit de bladeren en takken van bamboe wordt een extract gewonnen"

Bamboe: kampioen in silicium

Hier houdt de jubelzang over bamboe echter niet mee op. Bamboe is namelijk nog zoveel meer. Ten behoeve van de gezondheid wordt uit de bladeren en takken van bamboe een extract gewonnen. Dit extract bevat diverse mineralen en spoorelementen. We hebben mineralen voor een goede ontwikkeling nodig en om gezond te blijven. Onze behoefte aan spoorelementen is kleiner maar niet minder belangrijk. De mineralen in bamboe dragen eraan bij dat het calcium uit bamboe in onze botten wordt opgenomen.

Veld vol heermoesVeld vol heermoes

Bamboe spant de kroon als het op het hoge gehalte silicium aankomt. De halmen bevatten namelijk wel 70% van deze stof die ook kiezelzuur wordt genoemd. Kiezelzuur is het tweede meest voorkomende element op aarde. Kiezelzuur ontstaat als silicium een verbinding met zuurstof vormt. Buiten bamboe komt deze stof in mindere mate voor in granen, bonen, rozijnen, bananen, brandnetel en heermoes. Daarnaast bevat bamboe flavonoïden, eiwitten, ijzer, vitamine B en C, kalium, choline, betaïne, aminozuren en veel cellulose.

“Ons bamboe-extract is volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd”

Waar is bamboe nog meer goed voor?

Pandabeer kauwt gelukzalig op een stengel bamboePandabeer kauwt gelukzalig op een stengel bamboe

Wereldleider in de consumptie van bamboe is de reuzenpanda! Daarom wordt deze panda ook wel bamboepanda genoemd. De voeding van dit dier bestaat bijna uitsluitend uit bamboe. Dit komt door de grote hoeveelheid eiwitten in de plant. Bamboe kent bovendien, zoals beschreven, een lange geschiedenis als grondstof voor veel wat denkbaar is. In de historie werden aan bamboe echter ook enkele gezondheidsbevorderende kenmerken toegekend.

Zo wordt de plant door de Bengalen in India al sinds oudsher als natuurlijke remedie ingezet voor het behoud van sterke botten*. Daarnaast staat het tot op de dag van vandaag wereldwijd bekend voor het behoud van soepele gewrichten*. Bamboe is bovendien goed voor de luchtwegen*.

Wilt u gebruik maken van de positieve kenmerken van bamboe? U kunt bij ons terecht voor 100% natuurlijke bamboe-extract-capsules die elk minimaal 75% silicium bevatten. De capsules zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Ons bamboe-extract is bovendien volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

"Bamboe wordt in de kledingbranche steeds vaker ingezet als katoenvervanger"

Niet alles blinkt wat bamboe heet

In februari van dit jaar werd Nederland kortstondig opgeschrikt door een verontrustend bericht dat de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) omtrent bamboe naar buiten bracht. De NVWA adviseert hierin om gaan kunststof serviesgoed gemaakt met bamboe- en/of maïsvezels niet meer te gebruiken. Bij de productie hiervan wordt namelijk ook melamine toegepast. Bij gebruik van het serviesgoed bestaat het risico op het ontstaan van formaldehyde in voedsel of dranken.

Servies van bamboe en houtServies van bamboe en hout

Dit geldt ook voor veel zogenaamd ‘duurzame’ koffiebekers! Let dus altijd goed op dat u gebruiksvoorwerpen koopt die 100% bamboe zijn. 

Bamboe wordt in de kledingbranche steeds vaker ingezet als katoenvervanger. Hier is veel voor te zeggen. Voor de katoenteelt is immers veel kunstmest, pesticide en insecticide nodig en dan hebben we het nog niet eens over de enorme hoeveelheden water. Kledingstukken die volledig van bamboe zijn gemaakt, zijn overigens nog een brug te ver. Dit komt omdat katoen de stevigheid en duurzaamheid van een kledingstuk bevordert. Toch schuilt wellicht een grote toekomst in de combinatie van katoen met bamboe. De textielindustrie is volop met deze alternatieven aan het experimenteren.

"Bamboescheuten bestaan voor 91% uit water"

Lekker koken met bamboe

Bent u gek op kokkerellen en wilt u een keer met bamboe aan de slag? Dat kan! In de keuken wordt meestal gebruik gemaakt van bamboescheuten die u kant-en-klaar in toko’s kunt kopen, in een pot of uit de diepvries. In sommige Aziatische toko’s zijn ze ook vers te vinden. Bamboescheuten bestaan voor 91% uit water. U kunt eenvoudigweg een blikje scheuten bij uw curry kiepen, maar u kunt ook zelf een heerlijke Thaise curry (zie onderstaand recept) maken waarin bamboe een hoofdrol heeft.

Thaise curry met kip en bamboescheuten

Thaise kipcurry met bamboescheutenThaise kipcurry met bamboescheuten

(Bron: bamboebaas.nl)

Ingrediënten:

  • 500 ml kokosmelk
  • 120 ml kokosroom
  • 100 g babymaïs
  • 250 g cherrytomaatjes
  • scheutje Thaise vissaus
  • bruine rietsuiker
  • 230 g bamboescheuten
  • 125 g haricots verts
  • 500 g kipfilet
  • 20 g Thaise basilicum
  • Gele currypasta

Bereiding:

  • Verwarm de gele currypasta samen met de kokosroom
  • Voeg de kip toe en bak gedurende 5 minuten
  • Voeg dan de bamboescheuten, babymaïs, cherrytomaatjes, kokosmelk en haricots verts toe
  • Laat het geheel op laag vuur ca. 10 min. sudderen
  • Gebruik de suiker en de vissaus om het gerecht op smaak te brengen
  • Garneer met de basilicumblaadjes
  • Serveer met rijst

Vragen of advies?

Wilt u meer informatie over bamboe of andere plantaardige supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.