Waarom wordt de mango als superfruit beschouwd? Vrouw die aan rijpe mango ruikt

Wie houdt er niet van het sappige, zoete vruchtvlees van een mango? Mango’s zijn dan ook een feestje voor de smaakpapillen. Wist u dat mango’s dezer dagen als superfruit worden beschouwd? Niet zo vreemd, gezien de flinke hoeveelheid aan fijne stoffen die deze heerlijke vrucht ook nog eens bevat. De mango wordt niet voor niets ook wel ‘de koning der vruchten’ genoemd. Tijd om wat vaker mango op het menu te zetten!

Wat is mango?

Mango's aan de boomMango's aan de boom

Niet veel mensen weten dat de mango (Mangifera indica) botanisch is gerelateerd aan pistaches en cashewnoten. We kennen meer dan duizend soorten! De steenvruchten groeien aan een groenblijvende majestueuze boom die wel 40 (!) meter hoog kan worden. Ze hebben een enorm lange levensduur. Jonge mangobomen zijn na vier tot zes jaar klaar voor de oogst. Sommige mangobomen zijn inmiddels ouder dan driehonderd jaar en geven nog steeds vruchten.

Hiermee is de mangoboom een van de grootste fruitbomen ter wereld. De mango is tevens een van de oudste bekende vruchten. We kennen wel meer dan duizend soorten. Van oorsprong stamt de mango uit Zuidoost-Azië en India. Uit oude geschriften blijkt dat de vrucht al 4000 jaar voor Christus werd gegeten. Mango’s zijn sindsdien in veel tropische landen een belangrijke voedingsbron. Fossiel bewijs in India, Bangladesh en Myanmar toont overigens aan dat de mangoboom minstens dertig miljoen jaar oud is. De bladeren van de mangoboom zijn lichtgroen van kleur maar worden donkerder naarmate de boom groeit. In de bloei is de boom getooid met honderdduizend kleine roze of gele bloemetjes. Een deel hiervan wordt bestoven en slechts een klein deel hiervan groeit daadwerkelijk uit tot een volwassen vrucht.

“De mango is de nationale vrucht van India”

Mango: belangrijk in religieuze hindoeïstische ceremonies

De bloesem wordt geofferdDe bloesem wordt geofferd

Zoals we hierboven al beschreven, wordt de mango al minstens 4000 jaar gecultiveerd langs de rivier de Ganges. Het is de nationale vrucht van India. De Indiërs schrijven er zelfs mystieke krachten aan toe. De mango is nauw verweven met de geschiedenis van India. Niet voor niets heeft de vrucht zowel voor de boeddhisten als de Hindi een religieuze betekenis. Zo wordt de bloesem van de mangoboom tijdens religieuze ceremonies geofferd aan hindoegoden en neemt de mango zelfs een plaats in de Indiase poëzie in als wordt gesproken over de zoete geur van de mangobloesem die verlaten geliefden nóg eenzamer maakt.

Bovendien houdt de hindoeïstische god Ganesha vaak een mango vast. In de hindoeïstische veda’s wordt de mango ‘godenspijs’ genoemd. Op veel oude prenten is te zien dat Boeddha zelf vaak in de schaduw van de altijd groene mangoboom rust. Het verhaal gaat dat Boeddha een mangobos cadeau kreeg zodat hij in de schaduw kon rusten en mediteren. De boom belichaamt dan ook ‘kracht en macht’. Een bekend verhaal is dat van de Indische heerser Akbar, die in de zestiende eeuw al een woud met honderdduizend mangobomen liet aanleggen.

“Voor Tamils is de mango een van de drie heilige vruchten”

Hoe belandde de mango in de rest van de wereld?

Mango: nationale vrucht van de Filippijnen en IndiaMango: nationale vrucht van de Filippijnen en India

Vanuit India werd de boom vervolgens naar de Filippijnen overgebracht. Daar is het sinds jaar en dag de nationale vrucht, net zoals in India. In Bangladesh wordt de gehele boom gezien als nationale boom. Voor Tamils is de mango een van drie heilige vruchten, samen met de banaan en jackfruit. In de tiende eeuw zouden de Arabieren de vrucht langs de Oost-Afrikaanse kust hebben verspreid.

Volgens een andere opvatting waren het juist de Portugezen die pas in de achttiende eeuw de boom vanuit Goa meenamen naar Oost- en West-Afrika en vervolgens naar verschillende eilandengroepen bij Brazilië. Feit is dat de zaden in de tweede helft van de achttiende eeuw vanuit Rio de Janeiro werden meegenomen naar Barbados en Jamaica. Tot slot kwamen ze via Mexico in Florida aan. Hier worden sinds die tijd succesvol mango’s geteeld.

“Een rijpe mango ruikt heerlijk zoet”

Mango’s zijn het hele jaar door verkrijgbaar

Schaaltje met gesneden mangostukjesSchaaltje met gesneden mangostukjes

Tegenwoordig kunnen we het hele jaar door mango’s kopen. Wereldwijd behoort de mango tot de populairste fruitsoorten. De vrucht staat op de vierde plaats van het meest geconsumeerde fruit ter wereld, na bananen, citrusvruchten en appels. Een rijpe mango ruikt heerlijk zoet. Om te checken of-ie rijp is, kunt u er licht met de vinger op drukken. De vrucht hoort dan mee te geven. In tegenstelling tot wat velen denken, zegt de kleur van de schil helemaal niets over de rijpheid. Controleer wel altijd even of er geen zwarte vlekken op schil zitten. Het rijpe vruchtvlees dient zacht en sappig te zijn, lichtoranje en vezelig tot boterzacht. De smaak is friszoet.

“In Indonesië gooien kindjes steentjes naar de mango’s”

Hoe worden mango’s geplukt?

Het oogsten van mango'sHet oogsten van mango's

Mango’s dienen aan de boom te rijpen, anders smaken ze niet sappig. Helaas worden ze vroegtijdig geplukt om naar het Westen te transporteren. De bedoeling is dat de vruchten bijrijpen tijdens het transport. Dit gaat ten koste van de smaak. Wie ooit in de tropen is geweest, kent het verschil tussen verse rijpgeplukte mango en een vrucht uit onze supermarkt. In Indonesië gooien kinderen steentjes naar de mango’s hoog in de boom, in de hoop dat ze eruit vallen. Een andere methode die ze gebruiken, is om de vrucht met een lange bamboestok uit de boom te tikken.

“Mango’s worden niet voor niets als superfruit gezien”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van mango’s?

Lekkere mango in blokjesLekkere mango in blokjes

Om te beginnen, zijn mango’s géén dikmakers. In 100 g mango zitten maar 61 kilocalorieën. Ze bevatten tevens weinig natrium. Hier staat echter een bulk aan gezonde stoffen tegenover. Mango’s worden niet voor niets als superfruit gezien. Zo bevat de vrucht veel vezels, vitamines en mineralen. Slechts 100 g vruchtvlees, dus minder dan 1 vrucht van ongeveer 280 g, levert voldoende vitamine C voor de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid). Daarnaast treffen we bètacaroteen in de vrucht aan. Dit is een voorloper van vitamine A.

Bovendien bevat de vrucht, op de vitamines B8 en B12 na, alle B-vitamines aan, alsmede vitamine E en K. En wat denkt u van de mineralen kalium, magnesium, koper, calcium, fosfor, ijzer, zink, selenium, mangaan en molybdeen en de antioxidanten quercetine en astragalin? U begrijpt nu wellicht waarom het een goed idee is om vaker mango in uw voedingspatroon op te nemen. Of u kiest voor een voedingssupplement met mango, zoals bijvoorbeeld ons mangopoeder. Dit poeder wordt gemaakt van gevriesdroogde mango’s zodat u optimaal van de natuurlijk aanwezige voedingsstoffen kunt profiteren. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht voor andere pure fruitpoeders.

“Wist u dat mango een bepaald eiwitsplitsend enzym bevat dat vlees zachter maakt?”

Mango’s zijn multifunctioneel

MangochutneyMangochutney

Bent u verzot op mango’s? Dan kunt u ze invriezen. Ze zijn dan ongeveer een jaar lang houdbaar. Schil ze, snijd ze in repen en vries ze in. Leg onrijpe mango’s nooit in de koelkast, want dan rijpen ze niet meer bij. Groene mango’s zijn eenvoudig in te leggen. Kook 500 ml rijstazijn met 225 g fijne kristalsuiker, voeg enkele chilipepers toe en giet het mengsel over vijf geschilde en in plakken gesneden groene mango’s. Laat dit vervolgens enkele uren in de koelkast staan. Onrijpe mango’s worden vaak in chutney’s gebruikt.

En wist u dat mango een bepaald eiwitsplitsend enzym bevat dat vlees zachter maakt? Mango’s zijn dus bijzonder geschikt om in marinades te gebruiken. Onthoud wel dat dit niet met zuivel werkt. Het enzym splitst namelijk ook de eiwitten in zuivel, wat het maken van ijs lastig maakt. U maakt het enzym inactief door de mango even de blancheren. Wilt u zelf met mango aan de slag? Probeer dan eens bijgaand recept voor kipspiesjes met een saus van gele kiwi en mango. Weten hoe u het best een mango kunt snijden? Bekijk dan deze video.

Kipspiesjes met een saus van gele kiwi en mango

Kipspiesjes met een saus van gele kiwi en mangoKipspiesjes met een saus van gele kiwi en mango

Ingrediënten:

  • 400 g kipdijfilet
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 of 2 citroenen
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 el sesamzaad
  • 100 ml water
  • 1-2 tl gemalen komijn
  • 1 takje peterselie
  • 2 takjes koriander
  • 2 gele kiwi’s
  • ½ mango
  • sap van ½ limoen
  • ½ ui
  • 2 el olijfolie

Bereiden:

1. Pel de knoflook en de ui. Was de peterselie en de koriander en trek de bladeren van de takjes. Snijd de kipdijfilet in gelijke stukken en leg in een ovenschaal.
2. Doe de ui, de knoflook, de suiker, het water, het sesamzaad, de komijn, de peterselieblaadjes, de korianderblaadjes van 1 takje, het citroensap en wat geraspte citroenschil in een beker. Mix, giet over de kip en roer. Dek de kip af en laat 3-4 uur in de koelkast marineren.
3. Laat de houten prikkers in water weken en prik het vlees vervolgens op de stokjes.
4. Verwarm een grill of pan met olie en bak de spiesjes ongeveer 3 minuten per kant.
5. Voor de saus: schil de gele kiwi’s en de mango. Snijd in kleine blokjes en doe in een kom met het limoensap, de olijfolie, de ui en de overige fijngehakte koriander.
6. Giet de saus over de spiesjes.

(Bron: Veggipedia)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over mango of andere tropische fruitsoorten in ons superfruitassortiment? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via. tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Zij staan u graag te woord.