De rustgevende kracht van de passiebloem Prachtige witte passiebloemen

Natuurlijk is de beeldschone passiebloem allereerst een lust voor het oog. De ijzersterkte plant siert menig tuin en balkon op. Wist u echter dat de oogstrelende bloemen méér dan een prachtig plaatje zijn? Deze sierlijke exoot bevat namelijk allerlei fijne stoffen die ons in deze donkere tijden tot rust kunnen brengen.

Passiebloem: symbool voor lijden van Jezus

Rode variant van de passiebloemRode variant van de passiebloem

De exotisch uitziende passiebloem (Passiflora incarnata) kent wel vijfhonderd varianten, de één nog mooier dan de ander. Het is een klimplant uit de familie der Passifloraceae die liaanvormig bloeit. Oorspronkelijk komt de plant uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en de Caraïben. De plant dankt zijn naam aan Spaanse missionarissen. Zij zagen in de kruisvormige stempel van de bloem een gelijkenis met het kruis van Jezus Christus en in de drie stampers de spijkers in zijn handen en voeten.

De bloemblaadjes stonden voor de missionarissen symbool voor de tien van de twaalf apostelen. Judas telde niet mee omdat hij een verrader was en Petrus was een verloochenaar, dus evenmin interessant. ‘Incarnata’ betekent ‘vleeskleurig’, oftewel ‘opnieuw vlees geworden’ ergo ‘wedergeboren’. ‘Passiflora’ stamt van ‘Passio’, wat ‘lijden’ betekent.

“Passievruchten zijn meestal geel of paars en wordt ook wel maracuja genoemd”

Passiebloem houdt van de zon

De Passiflora incarnata is een echte zonneliefhebber. De bloem geeft troost en warmte. De plant moet overigens eerst een paar jaartjes aarden voor er dikke wortels ontstaan. De lianen zijn houtachtige stengels waarmee de passiebloem houvast bij andere planten zoekt zonder ze te beschadigen. Toen de plant in de zeventiende eeuw Europa bereikte, werd hij dan ook meestal gebruikt om botanische tuinen op te sieren. Ondanks zijn voorliefde voor de zon is de passiebloem in onze contreien winterhard tot -15° C. 

Paarse variant van de passiebloemPaarse variant van de passiebloem

Sommige soorten geven ook vruchten ter grootte van een citroen. Deze passievruchten zijn meestal geel of paars en wordt ook wel maracuja genoemd. Het vruchtvlees is zoet en zuur tegelijk. Vaak worden er drankjes, smoothies, sorbets en jam van gemaakt. De grootste Nederlandse collectie van deze sierlijke exoot is overigens te zien bij de Passiflorahoeve in Harskamp. Hier bevinden zich ook nog eens vijf vlindertuinen en een vlindermuseum die de moeite waard zijn om te bezoeken. Het seizoen is nu natuurlijk afgelopen maar zeker een aanrader voor de zomer.

“In Noord-Amerikaanse grafheuvels zijn duizenden jaren oude zaadkorrels van passiebloemen gevonden...”

Azteken waren al bekend met de passiebloem

Passiebloemen in een theemelangePassiebloemen in een theemelange

Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van passiebloem als heilmiddel al teruggaat tot voor onze tijdrekening. De Maya’s, Azteken en indianen gebruikten de plant waarschijnlijk al om zijn speciale kenmerken. Zo zijn in Noord-Amerikaanse grafheuvels duizenden jaren oude zaadkorrels van passiebloemen gevonden. Traditionele indianen gebruikten de hele plant bij zwellingen en pijnlijke ogen. De wortel werd als algemeen versterkend middel ingezet.

De exoot wordt het eerst schriftelijk vermeld in een kruidenboek uit 1552 van de Azteekse arts Martin de la Cruz. De Spaanse arts Monardes kwam tijdens zijn zoektocht naar medicinale kruiden in Peru de passiebloem tegen. Hij bracht deze vervolgens in 1569 mee naar Europa waar het eerst lange tijd een sierplant bleef. Pas vanaf 1867 werd de bloem populair als slaapondersteunend kruid en natuurlijke rustgever. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door soldaten gretig gebruik van de passiebloem gemaakt vanwege diezelfde rustgevende kenmerken. Daarnaast wordt passiebloem al eeuwen gebruikt om thee van te zetten. Deze wordt meestal voor het slapen gedronken.

“De passievruchten zijn van pit tot vruchtvlees eetbaar”

Passiebloem heeft een hoge voedingswaarde

Al vroeg ontdekte men dat de passiebloem gezondheidsbevorderende kenmerken heeft en een niet mis te verstane voedingswaarde. In dit kader worden de stengel, de bloemen en de bladeren gebruikt en soms ook de wortel. De plant bevat allerlei fytonutriënten, zoals de flavonoïden chrysine, vitexine, isovitexinde, saponarine, shaftosie en orientine. Daarnaast treffen we de flavonolen rutine, quercetine en kaempferol in de passiebloem aan, evenals de flavonen luteoline en pigenine. 

Verse passievruchtenVerse passievruchten

Ook bevat de plant tannines, saponines, aminozuren en linolzuur. De passievruchten zijn van pit tot vruchtvlees eetbaar. De vruchten zitten boordevol vezels, choline, de vitamines A en C, de mineralen magnesium, kalium en ijzer en verschillende antioxidanten.

"Passiebloem heeft een hoge voedingswaarde"

Passiebloem: natuurlijke rustgever

Heerlijk ontspannen slapende vrouwHeerlijk ontspannen slapende vrouw

Tot op de dag van vandaag treden we in de voetsporen van de Indianen en Azteken en wordt passiebloem als natuurlijke rustgever* ingezet. De verschillende delen van de plant worden tevens ingezet om lekker te kunnen slapen*. Bovendien kan de passiebloem ondersteuning bieden in tijden van stress en spanning*. Dit zijn in de kruidenkunde de belangrijkste toepassingen van de Passiflora incarnata. Passiebloem vormt als rustgever een goed huwelijk met valeriaan of citroenmelisse.

Ook deze twee kruiden ondersteunen de nachtrust*. Als u gebruik wilt maken van de fijne kenmerken kunt u natuurlijk zelf passiebloemen in uw tuin planten. Maar u kunt ook gebruik maken van ons voedingssupplement met passiebloem. U kunt bij ons namelijk terecht voor vegetarische passiebloemextract-capsules die minstens 4% vitexine bevatten en op 6:1 zijn gestandaardiseerd. Vitexine is een chemische verbinding die we onder meer ook aantreffen in Vitex agnus castus. Daarnaast hebben we passievruchtpoeder in ons assortiment. Dit is gemaakt met gevriesdroogde vruchten (Passiflora edulis), zodat alle kostbare inhoudsstoffen bewaard zijn gebleven. Het poeder kan gemakkelijk met onze andere superfruitpoeders worden gecombineerd. Passiebloem verdooft niet, maakt niet suf en er zijn geen bijwerkingen van bekend.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Passievrucht panna cotta

Passivrucht panna cottaPassivrucht panna cotta

(Bron: foodie-ness.com)

Juist in deze donkere herfstdagen worden we blij van een zomers dessert. Wat dacht u van deze passievrucht panna cotta? Dit heerlijke recept is voor drie personen.

Ingrediënten:

  • 150 ml kokosmelk (light)
  • 300 ml amandelmelk
  • 4 blaadjes gelatine
  • 4 stuks passievrucht
  • 1 tl agave siroop
  • 0,5 tl vanille-extract

Bereiden:

  1. Pak een kom, vul deze met koud water en laat de gelatine enkele minuten weken.
  2. Pak intussen een pan en voeg de kokos- en amandelmelk toe. Voeg dan het vruchtvlees van 2 passievruchten toe en meng tot een geheel. Zet de pan op het vuur en verwarm ‘m.
  3. Voeg na een paar minuten de gelatine toe. Let op dat het mengsel niet kookt!
  4. Roer de gelatine door het mengsel tot de gelatine volledig is opgelost.
  5. Haal het mengsel van het vuur en voeg de agavesiroop en vanille-extract toe.
  6. Verdeel de mix over 3 brede lange glazen en zet in de koelkast voor 4-6 uur
  7. Garneer de glazen dan met de overgebleven passievruchten of voeg uw eigen favoriete topping toe.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over passiebloemen of andere rustgevende kruiden uit ons assortiment? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).