Gezonder leven, waar te beginnen? Blije moeder met gezonde groente wijzend naar lachend kind

Gezonder leven, het is een wens van velen. Via blogs, social media, tijdschriften en reclames worden we dagelijks overspoeld met informatie en tips over een gezonde levensstijl. Hierdoor ziet u soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou gezond en wat niet? En wat past bij u? Beginnen met gezonder leven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. In dit blog geven we u tips om vandaag nog te beginnen. Leest u mee? 

Waarom is gezond leven belangrijk?

Gezond leven, is gezond eten, dagelijks in beweging komen en zorgen voor voldoende ontspanning en slaap. Als u goed voor u lichaam zorgt, zorgt uw lichaam ook goed voor u. Het hebben van een gezonde levensstijl zorgt er namelijk voor dat u de kans op ziektes verkleint en dat u lichamelijk en mentaal fit bent. Een gezonde levensstijl is dus essentieel voor lichaam én geest. 

Sportieve vrouw met armen in de luchtSportieve vrouw met armen in de lucht

“Als u een doel voor ogen heeft, is het gemakkelijker om goed gedrag vast te houden

Weet waarvoor u het doet

Jonge vrouw zegt: "Doe het voor uzelf!"Jonge vrouw zegt: "Doe het voor uzelf!"

Nu u weet waarom het hebben van een gezonde levensstijl belangrijk is, is het goed om te bepalen wat uw specifieke beweegredenen zijn. Wilt u bijvoorbeeld beter slapen of gedurende de dag meer energie hebben? Wilt u een aantal kilo’s kwijt zodat uw kleding weer fijner zit? Als u een duidelijk doel voor ogen heeft, is het gemakkelijker om goed gedrag vast te houden.

“Met een bloedtest krijgt u een goed beeld van het totaalplaatje” 

Meten = Weten 

Om een goed inzicht te krijgen in uw algehele gezondheid kunt u een gezondheidscheck-up uitvoeren. Want behalve het getal op de weegschaal, zijn er nog andere graadmeters van onze gezondheid. Controleer bijvoorbeeld of u voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dit kan middels een reguliere bloedtest bij uw huisarts. Met een bloedtest krijgt u een goed beeld van het totaalplaatje. Behalve reguliere waarden zoals uw bloedplaatjes, hemoglobine, rode bloedcellen en witte bloedcellen krijgt u ook inzicht in uw vitamine- en mineralenstatus.

Een bloedtest geeft u een goed beeld van het totale plaatjeEen bloedtest geeft u een goed beeld van het totale plaatje

Nog makkelijker is om uw voeding eens bij te houden in de Eetmeter van het Voedingscentrum. Hiermee krijgt u een indicatie van de voedingsmiddelen die u te weinig binnen krijgt en kunt u meteen aan de slag met een advies op maat. 

“Gemiddeld duurt het 20 dagen om een gewoonte aan te leren” 

Neem kleine stappen

Bordje met frisse, rauwe groenteBordje met frisse, rauwe groente

We kunnen er niet vaak genoeg op hameren: neem kleine stappen. U hoeft niet van de ene op de andere dag het roer om te gooien en alles anders te doen. Vaak is deze manier van leven op de lange termijn niet haalbaar. Kijk daarom waar uw verbeterpunten liggen. Wilt u bijvoorbeeld uw groente-inname verhogen? Probeer in iedere maaltijd wat groente te verwerken, bijvoorbeeld door te ontbijten met een groente smoothie of uw lunch te vervangen door een verse soep. Heeft u al jaren niet meer gesport?

Zoek een manier van bewegen die bij u en uw levensstijl past. Pak bijvoorbeeld vaker de fiets of ga ‘s avonds een blokje om. Bevalt de nieuwe gewoonte? Bouw deze verder uit totdat u er niet meer over hoeft na te denken. Gemiddeld duurt het twintig dagen om een gewoonte aan te leren. Geef uzelf dus voldoende tijd om uw gewoontes te veranderen. 

“Door mensen in te lichten, heeft u een stok achter de deur” 

Deel uw gezonde voornemens met anderen

Gezonde voornemens? Deel ze met anderen! Probeert u dagelijks twee stuks fruit te eten? Of 10.000 stappen te halen? Vertel uw familieleden, vrienden en collega’s waar u mee bezig bent. Door mensen in uw omgeving in te lichten, heeft u een stok achter de deur en kunt u het samen doen. Samen gezonder eten en in beweging komen, is leuker én effectiever.  

Koppel sport samenKoppel sport samen

“Haal 10% van uw energie-inname uit minder gezonde voeding"

De 80/20 regel 

Jonge vrouw met een appel en een reep chocoladeJonge vrouw met een appel en een reep chocolade

Kent u de 80/20 regel al? Deze wordt veel toegepast in de context van gezonde voeding. Het houdt in dat u 80% van de tijd gezonde voeding tot u neemt en 20% mag zondigen. Gezond eten, betekent terug naar de basis gaan. Onder gezonde voeding verstaan wij verse producten die zo min mogelijk bewerkingen hebben ondergaan. Groente- en fruitsoorten in alle kleuren, peulvruchten, volkoren graanproducten (maar ook zilvervliesrijst, boekweit of quinoa) ongebrande noten, pitten en zaden, eieren, vette vis en af een toe een stukje vlees.

U kunt de 80/20 regel per dag of per week voor uzelf bepalen. Op een dag kan dit betekenen dat u drie gezonde hoofdmaaltijden verorbert en tussendoor ruimte laat bijvoorbeeld voor een stukje chocolade. Een handige vuistregel is om 10% van uw dagelijkse energie-inname uit minder gezonde voeding te halen. Gemiddeld komt dit neer op zo’n 200 calorieën. Door deze regel te hanteren, blijft er ruimte over voor iets lekkers en hoeft u zich hier niet schuldig over te voelen. Als u uzelf trakteert op iets minder gezonds, geniet er dan ook van!

“Slaap wordt ook wel eens onze dagelijkse APK genoemd” 

Geef prioriteit aan uw slaap

Slaap wordt ook wel eens onze dagelijkse APK genoemd. Tijdens het slapen worden onze hersenen als het ware schoongespoeld. Een goede slaap betekent dat uw hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. ‘s Nachts herstellen we dus zowel fysiek en mentaal. Het verbeteren van uw slaap kan uw leven daarom een enorm positieve impuls geven. Want behalve dat uw overdag meer energie krijgt, zorgt voldoende slaap ervoor dat u positiever in het leven staat, dat u beter op gewicht blijft en een sterker immuunsysteem hebt.

's Nachts herstelt u zowel fysiek als mentaal's Nachts herstelt u zowel fysiek als mentaal

De voordelen zijn eindeloos. Alle reden dus om vanavond wat eerder onder de wol te kruipen. 

“Door goed te kauwen, gaat er een seintje van onze hersenen naar het spijsverteringsstelsel"

Eet langzaam en kauw goed

Poke bowl met gezonde voedingPoke bowl met gezonde voeding

Hoe vaak kauwt u op een hap? Soms schrokken we ons eten naar binnen bij gebrek aan tijd of een sterk hongergevoel. Hierbij slaan we de belangrijkste stap over: kauwen. Door 20 tot 30 keer op een hap te kauwen, maken we speeksel aan en worden voedingsstoffen makkelijker afgebroken en in de maag opgenomen. Hierdoor kan ons eten beter worden verteerd. Daarnaast krijgen we door goed te kauwen een seintje van de hersenen naar ons spijsverteringsstelsel, waardoor dit zich kan voorbereiden op het verteren van voedsel én u eerder een verzadigd gevoel hebt.

Dit geldt ook voor uw drinken. Door uw zelfgemaakte smoothie met een lepel te eten en bijvoorbeeld hennepzaad of lijnzaad toe te voegen, worden voedingsstoffen beter opgenomen en houdt u er een verzadigd gevoel aan over.

“Vocht is nodig voor de werking van onze vitale organen” 

Drink dagelijks 2 liter water

Niet iedereen vindt het makkelijk om dagelijks genoeg water te drinken. Toch is dagelijks twee liter water drinken enorm belangrijk voor onze gezondheid. We bestaan immers voor zo’n 70% uit water. Dat vocht is nodig voor de werking van onze vitale organen en houdt ons bloed stromend. Voldoende water drinken zorgt er ook voor dat onze hersenen optimaal werken. Een tip om meer water te drinken, is om dit dagelijks op een vast moment te doen, bijvoorbeeld  een halfuur voorafgaand aan iedere maaltijd.

Vrouw drinkt een glas waterVrouw drinkt een glas water

“Onze Super Multivitamine bevat alle belangrijke vitamines en mineralen"

Slik een multivitamine 

Supplementen gerangschikt in de vorm van een plantjeSupplementen gerangschikt in de vorm van een plantje

Iedere leeftijd en leefwijze gaat gepaard met andere voedingsbehoeften. Als u vegetarisch of veganistisch eet, is het belangrijk om bijvoorbeeld op uw eiwitinname en uw inname van vitamine B12, ijzer, calcium en omega 3-vetzuren te letten. Bent u zwanger? Dan moet u letten op uw inname van foliumzuur en vitamine D. Als u gezond eet en leeft en u wil er zeker van zijn dat u dagelijks alle voedingsstoffen binnenkrijgt, biedt een multivitamine uitkomst.

Onze Super Multivitamine bevat alle belangrijke vitamines en mineralen en is aangevuld met een compleet spectrum aan antioxidanten en kruiden. Uiteraard is dit een aanvulling op een gezonde levensstijl en geen vervanging.

“80% van de mensen die middels een dieet gewicht verliezen, zijn na vier à vijf jaar weer terug op het oude gewicht” 

Er is geen ‘quick fix’ 

Als u de sociale media en tv-spotjes moet geloven, kan gezonder leven makkelijk en snel. Helaas is niets minder waar. Meer dan de helft van de mensen die willen afvallen, doen regelmatig aan de lijn, waarbij ze tijdelijk (veel) minder eten. In eerste instantie vliegen de kilo’s eraf maar uit onderzoek blijkt dat dit op lange termijn geen stand houdt. Maar liefst 80% van de mensen die middels een dieet veel gewicht verliezen, zijn na vier à vijf jaar weer terug op het oude gewicht. Er is dus geen ‘quick fix’ als het op gezonder leven aankomt. Het beste ‘dieet’ is een manier van eten en leven die u de rest van uw leven vol kunt houden en waarin ruimte is voor genietmomentjes.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over gezond leven en aanvullende suppletie? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).