Granaatappel: eeuwenoud wonder der natuur Granaatappel

Bent u ook altijd zo blij als u granaatappels in de super aantreft? Of loopt u ze keihard voorbij omdat het zo’n gedoe is om de zaadjes uit de vrucht te verwijderen? Niet doen! Met wat handige trucs maakt u in een handomdraai gebruik van al het goede dat de granaatappelpitjes hebben te bieden. Granaatappels worden immers niet voor niets een eeuwenoud wonder der natuur genoemd.

Granaatappel is geen appel maar een bes

BesGranaatappels worden ook wel eens Chinese appel genoemd, maar deze benaming is net als de naam granaatappel (Punica granatum) nogal verwarrend. Granaatappels zijn namelijk geen familie van de appel maar een bessensoort. We kennen wel driehonderd soorten granaatappels die alle variëren in grootte, kleur en smaak. De vruchten groeien in subtropische gebieden aan een hoge struik. Deze struik kan wel tweehonderd jaar oud worden. De vruchten hebben de grootte van een sinaasappel en kunnen geel tot rood zijn. De leerachtige schil is niet lekker. Het geheim van de granaatappels zit ‘m namelijk in de pitjes. Deze zitten opgeslagen in een wit vlies dat allemaal losse ‘kamertjes’ vormt. De pitjes smaken lichtzuur en toch ook een beetje zoet.

“Naar aanleiding van kunstafbeeldingen en archeobotanische monsters wordt geschat dat men vijfduizend jaar geleden al granaatappels cultiveerde”

Waar komt de granaatappel vandaan?

Granaatappels behoren samen met vijgen, dadels, druiven en olijven tot de oudste vruchten die we kennen. Ze worden reeds in de bijbel vermeld, maar ook in oude Perzische en Chinese literatuur. Naar aanleiding van kunstafbeeldingen en archeobotanische monsters wordt geschat dat men vijfduizend jaar geleden al granaatappels cultiveerde. De exacte oorsprong is niet bekend maar de consensus is dat deze in Iran of het nabije oosten moet liggen. De vrucht werd al door oude beschavingen tussen de Tigris en de Eufraat gekweekt.

“Oude Egyptenaren lieten zichzelf met granaatappels begraven in de hoop op een nieuw, volgend leven”

Granaatappel: symbool van vruchtbaarheid

Vlag GranadaIn uiteenlopende culturen werd de granaatappel gezien als symbool van gezondheid, vruchtbaarheid en wedergeboorte. Zo werden de eigenschappen van de granaatappels al in 2350 v. Chr. door de Griekse botanicus Theophrastus beschreven. Vanaf ongeveer 1000 v. Chr. werden de vruchten op grote schaal in het Romeinse Rijk ingevoerd. De Romeinen gaven de granaatappel de naam Malum punicum oftewel ‘Carthaagse appel’ mee. Hiervan is de Latijnse naam Punica granatum afgeleid.

De oude Grieken associeerden de granaatappel in hun mythen eveneens met vruchtbaarheid. De ‘vader’ van de westerse geneeskunst, Hippocrates, en zijn collega Dioscorides, beschreven in hun geschriften dat ze de zaden en de schil van als anticonceptiemiddel voorschreven. Deze toepassing is overigens nooit wetenschappelijk bewezen. Oude Egyptenaren lieten zichzelf met granaatappels begraven in de hoop op een nieuw, volgend leven.

Volgens de Griekse mythologie was de Griekse godin van de liefde en schoonheid Aphrodite degene die de eerste granaatappelboom plantte. De Arabieren plantten later ‘la granada’ in Al-Andalus. Niet zo vreemd dus dat de granaatappel hét symbool werd voor het Rijk van Granada en ook is verwerkt in de vlag van de stad Granada.

”Granaatappels bevatten nóg meer polyfenolen dan rode wijn en groene thee”

Doorgesneden granaatappelsDoorgesneden granaatappels

Granaatappels hebben een hoge voedingswaarde

Granaatappels bestaan voor 75% uit water. Daarnaast bevat de vrucht mineralen als magnesium, koper, kalium en calcium en de sporenelementen ijzer en zink. Hoewel het vitamine C-gehalte van granaatappels vaak wordt overschat, is de vrucht een indrukwekkende bron van vezels, vitamine A, vitamine B en foliumzuur. Bovendien bevatten granaatappels nóg meer polyfenolen dan rode wijn en groene thee. Polyfenolen staan bekend als antioxidanten die de strijd aanbinden met vrije radicalen die ontstaan door schadelijke invloeden van buitenaf. Bijzonder aan granaatappels is de aanwezigheid van de stof ellaginezuur. Dit is een specifiek polyfenol dat uit de schil van de granaatappel kan worden geëxtraheerd. Dit zuur bevindt zich ook in de schil van onder meer frambozen, aardbeien, cranberry's en noten. 

“U kunt de granaatappel simpelweg als een sinaasappel uitpersen”

Pitjes versus granaatappelsap

GranaatappelsapHet eetbare deel van de granaatappel zijn de pitjes. Veel van bovengenoemde stoffen bevinden zich hierin. In elke granaatappel zit bovendien ongeveer 40% zoetzuur sap. Om dit te verkrijgen, kunt u de granaatappel simpelweg in een handpers als een sinaasappel uitpersen. Het resultaat is een verfrissende, caloriearme dorstlesser. Omdat velen het lastig vinden om de pitjes of het sap uit de granaatappel te halen, kiezen ze voor kant-en-klaar granaatappelsap. Dit zouden we u echter te allen tijde afraden. Volgens het Voedingscentrum bevat een glas (200 ml) van dit sap ongeveer 28 gram suiker. Dit staat gelijk aan 7 suikerklontjes!

“Let goed op dat u geen sap op uw kleding krijgt”

Hoe haal ik de pitjes uit een granaatappel?

PitjesWe kennen uiteenlopende trucs om de waardevolle pitjes uit een granaatappel te verwijderen. Let wel goed op dat u geen sap op uw kleding krijgt want deze vlekken gaan er haast niet meer uit.

  1. Snijd de granaatappel doormidden of in 4 stukken. Leg deze stukken in een ruime bak met water. Peuter met de vingers de zaadjes los. Deze zakken vervolgens naar de bodem van de bak. Giet het water af en u bent de gelukkige bezitter van schoongemaakte granaatpitjes.
  2. Snijd ‘het kapje’ van de bovenkant van de granaatappel af. U ziet dan de pitjes tussen de vliesjes. Snijd langs elk ‘vliesjeslijntje’ naar beneden zodat u de granaatappels als een waaier uit kunt klappen. Neem er een kom en houten pollepel bij, draai de granaatappel om en tik boven de kom met de lepel op de vrucht. De pitten vallen vanzelf in de bak.
  3. Snijd de granaatappel in delen en buig de parten naar buiten. De pitjes vallen er dan vanzelf uit.

“Granaatappelzaad olie bevat van nature maar liefst 80% punicinezuur”

Voedingssupplementen met granaatappel

U kunt bij ons terecht voor diverse voedingssupplementen met al het goede van granaatappels. Zo hebben we in ons assortiment capsules met granaatappelextract. Ze zijn samengesteld met een hooggeconcentreerd extract van de actieve stoffen in granaatappels. Elke capsule bevat minimaal 40% ellaginezuur. Bovendien zijn de capsules volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. Daarnaast hebben we granaatappelsappoeder. Dit poeder is afkomstig uit natuurlijke teelt en is makkelijk toe te voegen aan yoghurt of een smoothie. Ook kunt u bij ons terecht voor softgels met granaatappelzaadolie. Deze olie bevat van nature maar liefst 80% punicinezuur. Dit zuur behoort tot de omega 5-vetzuren. Omega 5 is een uniek essentieel vetzuur dat als antioxidant functioneert. Als laatste bevat ons assortiment granaatappelolie voor het gezicht. Deze natuurlijke huidolie is rijk aan gamma-linoleenzuur oftewel omega 6. De granaatappel gezichtsolie is geschikt voor de gevoelige huid en kan ook rond de ogen worden aangebracht. De huidolie is in handige capsules gestopt, die u gemakkelijk in uw handpalm kunt openen waardoor u de perfecte dosering kunt kiezen.

“Roer de pitjes door toetjes of desserts of strooi ze over gestoomde groente”

Granaatappelsalsa met quinoa

Granaatappelsalsa met quinoaGranaatappelsalsa met quinoa

(Bron: kostanieuws.com)

Granaatappelpitjes zijn breed inzetbaar. Zo zijn ze lekker in een (vruchten)salade, bij gegrild vlees, wild of kip en als garnering bij geroosterde aubergine met een yoghurt-muntsaus. Roer ze door toetjes of desserts of strooi ze over gestoomde groente. Als u ze in een smoothie wilt gebruiken, maal ze dan niet mee, zodat ze hun voedingswaarde behouden. Ter inspiratie bijgaand een recept voor granaatappelsalsa met quinoa.

Ingrediënten (voor 2 pers):

  • 160 g quinoa
  • pitjes van 1 granaatappel
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 75 g pijnboompitten
  • 1 handvol gehakte muntblaadjes
  • 1 handvol gehakte koriander
  • sap van 1 limoen
  • extra vergine olijfolie

Bereiden:

Meng alle ingrediënten door elkaar heen en u heeft een lekkere en gezonde salade.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over granaatappels of andere fruitsoorten die we in supplementen gebruiken? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).