Kudzu: van bindmiddel tot voedingssupplement Kudzubloem

We hebben er weer eentje te pakken: een exoot met een bijzondere naam. Kudzu is een plant die uit het Verre Oosten stamt, maar inmiddels het halve zuiden van de Verenigde Staten heeft overgenomen. Niet iedereen is blij met de invasieve aanwezigheid van deze klimplant. Gelukkig bevat kudzu ook nog allerlei fijne gezondheidsbevorderende kenmerken. Van bindmiddel tot voedingssupplement, lees hier het relaas.

Wat is kudzu?

Veldje met kudzuVeldje met kudzu

Kudzu of kuzu (Pueraria Lobata) is een forse, semi-houtige klimplant die van juni tot en met september bloeit. Het is een zogenoemde ‘invasieve exoot’. De vruchten ontwikkelen zich van september tot januari. De wijnstok behoort tot de familie Fabaceae, net als erwten, de bonen, linzen, aardnoten, zoethout en sojabonen. De bloemen vormen prachtige trossen. De Latijnse naam ‘Pueraria’ refereert aan de Zwitserse botanicus Puerari, die in Kopenhagen hoogleraar plantkunde was.

‘Lobata’ staat voor ‘gelobd’ en verwijst naar het blad dat zo diep is gelobd dat het meerdere bladen lijken te zijn. ‘Kudzu’ is niet meer of minder dan een verbastering van de Japanse naam ‘kuzu’. Niet zo vreemd omdat kudzu oorspronkelijk alleen voorkwam in Japan, China, Taiwan, Korea, Vietnam, Maleisië, op de Filippijnen en in Indonesië en Nieuw-Caledonië. In het Engels wordt kudzu ook wel ‘arrow root’ genoemd.

“Kudzu-uitlopers verspreidden zich razendsnel en verzwolgen bomen, auto’s, boerderijen en andere gebouwen”

Kudzu: ‘the vine that ate the south’

In 1876 werd kudzu in Noord-Amerika geïntroduceerd. Men wilde in het zuidoosten van de Verenigde Staten bodemerosie voorkomen door kudzu te planten. Op dat moment dacht men nog een ‘wonderplant’ in handen te hebben. De aanplant had echter grote gevolgen. Kudzu kruipt over de bodem en klimt in bomen en kan wel 30 cm per dag, 30 meter per seizoen en 300 meter per jaar groeien. Kudzu-uitlopers verspreidden zich dus razendsnel en verzwolgen bomen, auto’s, boerderijen en andere gebouwen.

Woning overwoekerd met kudzuWoning overwoekerd met kudzu

Bewoners van het zuiden kregen zelfs de raad om hun ramen ’s nachts dicht te houden, omdat kudzu anders het huis zou binnendringen. Zo verwierf de wijnstok de reputatie van ‘the vine that ate the south’ en nog heftiger: ‘Godzilla’s vine’. U kunt het vergelijken met een horrorscenario waarin u zelf kudzu in uw tuin heeft staan en dan, na twee weken vakantie, zelfs uw huis onder een dikke kudzu-deken is verdwenen.

“Nederlandse voeding bevat van zichzelf maar weinig isoflavonen”

Kudzu bevat veel isoflavonen

Kudzu was bij al minstens 200 jaar voor Christus bij de Chinezen als heilplant bekend. Het wordt in een boek uit de Han-dynastie beschreven. In de Chinese traditionele heilkunde (TCM) wordt kudzu als een van de vijftig essentiële kruiden genoemd die om hun heilzame kenmerken bekend staat. De wortel bevat dan ook dusdanig veel isoflavonen dat-ie op nummer twee staat van isoflavonenhoudende planten.

De eerste plaats wordt door rode klaver ingenomen en de derde door soja. Nederlandse voeding bevat van zichzelf maar weinig isoflavonen. Dit in tegenstelling tot het Aziatische eetpatroon. Zo krijgt een Nederlander slechts 1 mg isoflavonen per dag via de voeding binnen. De gemiddelde inname van een Japanner ligt tussen de 50 en 100 mg per dag. De belangrijkste isoflavonen in kudzu zijn daidzeïne en puerarine.

“De antioxidantwerking van puerarine is honderdmaal sterker dan die van vitamine E”

Wat zit er nog meer in kudzu?

Het wortelstelsel van een kudzuplant kan wel 180 kilo wegen. Meestal worden voor de gezondheid de wortels gebruikt die veel fytonutriënten bevatten. Kudzu bevat diverse flavonoïden zoals de eerder genoemde puerarine, tectorigenine, genisteïne en quercetine. De antioxidantwerking van puerarine is zelfs honderdmaal sterker dan die van vitamine E. Verder bevat de plant zetmeel, saponinen en proteïnen.

“Kudzu heeft een grote bindkracht en is ideaal voor soepen en desserts”

Kudzu: populair vegetarisch bindmiddel

U weet vast wel dat gelatine van dierenbotten- en huiden wordt gemaakt. Voor vegetariërs en veganisten valt hiermee een belangrijke optie weg om taartjes en ijs mee te maken. Lang leve kudzu! In de Chinese kruidenkunde wordt kudzu namelijk al eeuwen als bindmiddel gebruikt. Dit bindmiddel wordt van het zetmeel van de wortel gemaakt. We kennen een witte en een grijze variant. De grijze bevat meer spoorelementen dan de witte, maar oogt wat minder in bijvoorbeeld een bechamelsaus.

Brokjes kudzuBrokjes kudzu

Kudzu heeft een grote bindkracht en is ideaal voor soepen en desserts. Bovendien krijgen sauzen en andere vloeibare gerechten een mooie textuur. Daarnaast heeft kudzu een glanzend effect. Groot voordeel is dat kudzu geen nasmaak heeft maar eerder een zijdeachtige structuur die een gerecht een romige smaak geeft. Kudzu als bindmiddel is verkrijgbaar in biowinkels en toko’s. Een klein nadelig punt is dat kudzu nogal prijzig is. Voor gebruik dient u het altijd even op te lossen in koud water en tot een papje te roeren. Voeg het dan pas toe aan uw gerecht.

“Kudzu wordt zelfs in cosmetica gebruikt”

Kudzu in cosmetica

Kudzu is duidelijk een multi-inzetbare plant. Het wordt zelfs in cosmetica gebruikt! Kudzu-extract in cosmetica zou namelijk de vernieuwing van de huidstructuur stimuleren. Het zou bijdragen aan het voller maken van de huid en het verminderen van rimpels. Het is aan u om de proef op de som te nemen.

Kudzu als voedingssupplement

Zoals u heeft gelezen, is het misschien toch niet zo’n goed idee om in uw eigen tuin kudzu te planten. Misschien heeft u desalniettemin interesse in producten met kudzu. De flinke hoeveelheid isoflavonen in kudzu kunnen immers ondersteunend werken bij overgangsverschijnselen* zoals opvliegers en prikkelbare gevoelens*. Wij hebben de oplossing. U kunt namelijk bij ons terecht voor kudzu-capsules. Deze bevatten 250 mg kudzu extract per capsule. Ons supplement onderscheidt zich van veel andere supplementen omdat onze formule op 40% isoflavonen is gestandaardiseerd. Zo profiteert u van de voordelen van kudzu zonder de invasieve plant zelf te moeten kweken.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Tongstrelende, romige aspergesoep met kudzu

Tongstrelende aspergesoep met arrownootTongstrelende aspergesoep met arrownoot

Wilt u zelf eens proberen hoe kudzu als bindmiddel fungeert? Omdat we vol in het aspergeseizoen zitten, kunt u het eens proberen met dit tongstrelende aspergesoepje.

Ingrediënten:

  • 2 tenen knoflook
  • 1 el roomboter, ghee of kokosolie
  • 500 g geschilde asperges
  • ca. 200 g zoete aardappel
  • 1-1,25 l water
  • 2 biologische kruidenbouillonblokjes
  • 1 stengel kombu of paar slierten zeewiertagliatelle
  • beetje geraspte gember
  • evt. 1 el verse of gedroogde dragon
  • peper en zout naar smaak
  • Kudzu als bindmiddel

Bereiden:

  • Fruit de knoflook
  • Laat even sudderen
  • Voeg water, bouillonblok, kombu, geschilde zoete aardappelen en asperges toe (topjes eraf snijden)
  • Breng aan de kook
  • Als alles gaar is, de kombu verwijderen (afspoelen en laten drogen voor volgend soepje)
  • Soep pureren
  • Gember/dragon en aspergetopjes toevoegen
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Als bindmiddel kunt u nog wat boekweitmeel, johannesbroodpitmeel of kudzu gebruiken
  • Nog even laten sudderen en dan opdienen
  • Serveren met gepocheerd ei en roggebrood of boekweitcrackers

(Bron: rinekedijkinga.nl)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over kudzu of andere plantaardige supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).