Kaempferol: bijzondere flavonoïde en sterke antioxidant Kappertjes bevatten veel kaempferol

Wie zich in de plantenwereld en/of in gezonde voeding verdiept, komt geregeld de flavonol kaempferol tegen. Flavonol? Kaempferol? Inderdaad. Flavonolen zijn onderdeel van flavonoïden, een verzamelnaam voor verschillende antioxidanten in groente en fruit. Wat is kaempferol en in welke plantaardige voedingsmiddelen treffen we het aan?

Wat zijn flavonoïden?

Flavonoïden is een verzamelnaam voor verschillende krachtige antioxidanten. Antioxidanten op hun beurt zijn stoffen die de strijd aangaan met vrije radicalen in ons lichaam. Ze helpen dus bij het beschermen van onze cellen en weefsels. Vrije radicalen zijn onder meer roken, overmatig sporten, alcoholgebruik en luchtverontreiniging. Flavonoïden werden door de Hongaarse Nobelprijswinnaar Albert Szent-Györgi (1937) ontdekt. 

CitroenenCitroenen

Hij meende overigens een nieuwe vitamine te hebben gevonden. Hij had namelijk geprobeerd met alleen vitamine C de in die tijd veelvoorkomende scheurbuik onder zeelui aan te pakken. Deze waren meestal lang onderweg en afhankelijk van lang houdbare voeding die doorgaans maar weinig vitamines bevatte. Szent-Györgi ontdekte dat citroenen wel effect sorteerden. Zijn conclusie was dat er dus nog een andere vitamine aan het werk moest zijn. Dit bleken geen vitamines maar flavonoïden te zijn. Hij noemde de flavonoïden vitamine P, maar deze benaming is inmiddels niet meer gebruikelijk. De groep flavonoïden omvat meer dan 6000 wateroplosbare, stikstofvrije en organische verbindingen. We treffen ze van nature aan in heilzame planten en groente, kruiden, peulvruchten, fruit, noten, granen en rode wijn. Flavonoïden zijn verantwoordelijk voor de rode kleur van sommige vruchten.

“Flavonoïden zijn krachtige antioxidanten”

Wat is kaempferol?

We delen deze flavonoïden in naar gelang hun chemische structuur. De 6 verschillende soorten zijn anthocyanen, catechinen, flavonen, flavanonen, flavonolen en isoflavonen. Kaempferol is een flavonol. Hieronder scharen we ook quercetine en myricetine. In onze voeding zijn flavonolen in geglycosyleerde vorm aanwezig. De suikergroep die we hiermee associëren, is vaak glucose, maar ook andere suikers kunnen van invloed zijn, zoals galactose, xylose en arabinose. Helaas is de hoeveelheid flavonol in voeding vaak laag. Volgens schattingen krijgen we slechts 20-35 mg per persoon per dag binnen. 

Moleculair model van de stof kaemferolMoleculair model van de stof kaemferol

Grappig weetje: ‘flavo’ betekent ‘geel’. Dit verwijst naar de natuurlijke kleur van veel flavonoïden. Flavonoïden beschermen onder meer vitamine C tegen oxidatie. Volgens het Voedingscentrum zijn flavonoïden en daarmee flavonolen geen essentiële voedingsstoffen. Ze zouden positieve effecten op de gezondheid hebben maar ‘daar is geen bewijs voor’. Vermoedelijk zou Szent-Györgi hier wel een pittige discussie over willen voeren. Het is immers een bekend gegeven dat flavonoïden krachtige antioxidanten zijn en dat antioxidanten onmisbaar zijn in een gezond eetpatroon. Kaempferol maakt daar eveneens onderdeel van uit.

“De ongeopende bloemknoppen van de kappertjes zijn kampioen in kaempferol”

Waar zit kaempferol in?

Aangezien kaempferol dus, net als bijvoorbeeld de flavonol quercetine, een belangrijke fytonutriënt en polyfenool is, is het interessant om te weten welke voeding veel kaempferol bevat. We zetten een aantal kaempferoltoppers op een rijtje.

  • Boerenkool. De populaire wintergroente bevat talloze krachtige antioxidanten, waaronder kaempferol en quercetine. Boerenkool is daarnaast rijk aan vitamine C en bevat zelfs meer van deze vitamine dan sinaasappels.
  • Kappertjes. De ongeopende bloemknoppen van kappertjes zijn kampioen in kaempferol.
  • Bramen, vlierbessen en perziken. Deze fruitsoorten bevatten in verschillende concentraties kaempferol in combinatie met andere bioactieve stoffen.
  • Komijn, kruidnagel, peterselie en karwij. Zoals we al beschreven, treffen we ook in sommige kruiden veel kaempferol aan. Met name kruidnagel is een krachtige antioxidant.
  • Uien. Deze meest gekochte groente in Nederland is een rijke bron van flavonolen zoals quercetine en kaempferol. Met name rode uien blinken uit in deze flavonolen. Prei en knoflook bevatten eveneens veel kaempferol.
  • Appels. Ook in deze hapklare en razend populaire fruitsoort treffen we kaempferol aan, alsmede andere fytonutriënten zoals quercetine en catechines.
  • (Groene) thee. Groene thee is vooral in trek omdat het de vetverbranding zou ondersteunen. Zowel groene als zwarte thee zijn een belangrijke bron van polyfenolen zoals kaempferol.
  • Bonen, spinazie en broccoli. Deze groentesoorten staan bol van de kaempferol en bevatten daarnaast een bulk aan andere gezondheidsbevorderende stoffen.
  • Rode wijn. Goed nieuws voor de liefhebbers van een glaasje rode wijn bij het eten. Rode wijn bevat tannines, die weer tot de polyfenolen behoren, waarvan er eentje kaempferol is. Dit is overigens geen vrijbrief voor het dagelijks opslobberen van een hele fles wijn. Drink altijd met mate. Het advies voor vrouwen is maximaal één glas alcohol per dag te drinken en voor mannen maximaal twee.

“Ons boerenkoolpoeder is voor 100% uit verse, natuurlijke boerenkool gemaakt”

Voedingssupplementen met kaempferol

U kunt bij ons terecht voor een breed scala aan voedingssupplementen met uiteenlopende flavonoïdes en flavonolen en natuurlijk ook kaempferol. Zo hebben we Bioflavonoïden Plus capsules die maar liefst 700 mg pure citrus bioflavonoïden per capsules bevatten. De formule Soja Isoflavonen bevat extract uit sojabonen. Sojabonen zijn net als witte en bruine bonen een uitstekende bron van flavonoïden. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor boerenkoolpoeder dat voor 100% uit verse, natuurlijke boerenkool is gemaakt. 

BoerenkoolBoerenkool

En wat dacht u van ons Vlierbes Complex dat gemaakt is met zowel fruit- als bloesemextract, zodat u van al het goede van deze bes kunt profiteren? Wilt u liever een kruidensupplement met kaempferol? Kies dan bijvoorbeeld voor onze capsules met kruidnagelpoeder. In de webshop treft u nog veel meer voedingssupplementen met flavonolen aan. Bij twijfel kunt altijd contact met onze deskundige medewerkers opnemen.

Lunchwrap met linzen, spinazie, boerenkool, wortel en biet

LunchwrapLunchwrap

Natuurlijk kunnen we ook zelf thuis aan de slag met groente en fruit dat veel kaempferol bevat. Wat dacht u van deze originele en gezonde lunchwraps?

Ingrediënten voor 6 stuks:

  • 100 g spinazie
  • 130 g linzen
  • 100 g boerenkool, voorgesneden
  • 100 g geraspte wortel
  • 100 g geraspte biet
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 6 volkoren wraps
  • 6 el crème-fraîche
  • 6 tl harissa 

Bereiden:

  1. Hak de spinazie fijn en doe in ruime kom. Spoel de linzen af, laat ze uitlekken en voeg ze aan de spinazie toe.
  2. Voeg vervolgens de boerenkool, wortel, biet en olijfolie toe en schep alles door elkaar.
  3. Pak een wrap en schep er een flinke eetlepel crème-fraîche en een theelepel harissa op. Smeer dit uit over de wrap. Pak een flinke hand van het groentemengsel en leg dat in een hoopje van links naar rechts op de wrap. Vouw de wrap strak op.
  4. Herhaal tot alle wraps zijn gevuld.

(Bron: gezondaantafel.nl)