Kamille geeft rust en verzacht de luchtwegen Een bosje kamillebloemen

De schattige witte bloemetjes met een geel hartje lijken op mini-zonnetjes. Niet zo vreemd dat de oude Egyptenaren kamille als bloem van de zonnegod Ra bestempelden. Kamille staat bekend als rustgevend kruid waar vaak thee van wordt getrokken. Het is bij uitstek een voorbeeld van de rijkdom die onze natuur heeft te bieden. Het geurende bloempje heeft namelijk nog meer voordelen voor de gezondheid.

Wat is kamille?

Close-up van kamillebloemenClose-up van kamillebloemen

Kamille is een typische eenjarige weidebloem uit de composietenfamilie (Astaraceae). In Nederland en België gebruiken we vooral de echte kamille, ook wel Matricaria chamonilla in het Latijns. Het woord ‘Matricaria’ bestaat uit twee delen: ‘matri’ (moeder) en ‘caria’ (zorg). Dit heeft ermee te maken dat dit kruid van oorsprong bekend stond als ondersteuning bij vrouwelijke ongemakken. De bloem heeft een aangename geur en smaak. Vanuit het Grieks verwijst de naam kamille dan ook naar ‘khamaemelon’, wat ‘appel van de aarde’ betekent, een verwijzing naar de subtiele appelgeur van de plant. In het Engels wordt kamille ‘German camomille’ genoemd.

“Men geloofde dat wie kamille bij zich droeg onkwetsbaar was voor hekserij”

Kamille heeft een lange geschiedenis

De oude Egyptenaren waardeerden kamille reeds en maakten er etherische olie van. In de maag van de mummie van farao Ramses II werd bijvoorbeeld kamillestuifmeel aangetroffen. De Egyptenaren bestempelden kamille als de bloem van zonnegod Ra. In Noord-Europa was kamille gewijd aan Balder, de Germaanse god van het licht en de zomer. Kamille speelde een belangrijke rol in midzomerrituelen. Men geloofde dat wie kamille bij zich droeg onkwetsbaar was voor hekserij. Vanwege de aangename geur werd kamille in de Middeleeuwen veel in tuinen geplant waar werd gelopen. Op die manier kwam het aangename aroma vrij.

“De plant wordt ook wel ‘plantendokter’ genoemd”

Kamille beschermt de tuin

Wie een moestuin heeft, kan maar beter vriendjes blijven met kamille. De plant heeft immers niet voor niets de naam ‘plantendokter’. Het kruid neemt het namelijk op tegen plantenziekten en houdt ongedierte op afstand. Daarom is kamille bijzonder geschikt om in de buurt te zetten van groente die gevoelig is voor schimmels en die gemakkelijk wordt aangevreten. Kamille kan echter nog meer: het stimuleert de groei van andere planten, in het bijzonder tarwe en ui.

Veldje met kamilleVeldje met kamille

“Bijzonder aan kamille is de bioactieve flavonoïde apigenine”

Kamille bevat veel goede stoffen voor de gezondheid

Kopje kamilletheeKopje kamillethee

De goede naam die kamille in de geschiedenis heeft verworven, komt niet alleen door de welbekende thee die ervan wordt getrokken. De plant zit namelijk boordevol goede stoffen voor de gezondheid. Zo bevat kamille diverse antioxidanten. Antioxidanten gaan de strijd aan met vrije radicalen en beschermen onze cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ook treffen we de flavonoïden apigenine, osorhamnetine, rutine, quercetine, hyperoside, kaemferol en pateletine aan.

Flavonoïden zijn eveneens antioxidanten die goed samenwerken met vitamine C. Ze ondersteunen, verbeteren en verlengen de activiteit van vitamine C in ons lijf. Bovendien bevat kamille de vitamines A, B en C. Daarnaast bevat kamille mineralen als kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zwavel en bitter- en looistoffen. Bitterstoffen zijn planteninhoudstoffen met een bittere smaak. Looistoffen of tannines zijn goede stoffen uit wijn, fruit, noten, zaden, thee en koffie. Bijzonder aan kamille is de bioactieve flavonoïde apigenine. Meestal wordt de plant in z’n geheel gedroogd voor gebruik.

“Kamille staat al sinds jaar en dag bekend om de verzachtende invloed op de luchtwegen”

Wat kan kamille voor u betekenen?

Kamille staat al sinds jaar en dag bekend om de verzachtende invloed die het op de luchtwegen* kan hebben. Daarnaast wordt het vanwege z’n ontspannende effect als natuurlijke rustgever* gebruikt en om lekker te slapen*. Kamille helpt ook nog eens de spijsvertering* en ondersteunt het immuunsysteem*. Het kamille-extract dat u bij ons kunt kopen, is afkomstig van een Frans bedrijf dat is gespecialiseerd in de extractie van botanische hulpbronnen. Het extract is uit kamillebloemen geëxtraheerd en gestandaardiseerd op minimaal 5% apigenine. De capsules zijn bovendien volgens IFS-standaard gecapsuleerd.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Tip: Haar blonderen met kamille

Wie graag wat blondere haren wil, kan hiervoor kamille gebruiken. Zet hiervoor een pot sterke kamillethee door twee eetlepels gedroogde bloempjes in een theepot te doen en hierop een liter kokend water te schenken. Laat dit zeker een kwartier trekken. Zeef daarna het water en laat het afkoelen. Masseer vervolgens na elke wasbeurt het kamillewater in uw haar. Laat 5 minuten intrekken voordat u het haar weer uitspoelt. Zo wordt uw haar bij elke wasbeurt een beetje blonder.

Vragen of advies?

Meer weten over kamille of andere kruiden? Neem dan gerust tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers. Dit kan via tel. +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.