Leren luisteren naar uzelf. Wat uw lichaam u vertelt. Vrouwen in yogapose

Goed naar uw lichaam luisteren. Het klinkt makkelijker dan het is. Luistert u goed naar wat uw lichaam u vertelt? Neemt u bijvoorbeeld voldoende rust als u voelt dat u moe bent? Eet u wanneer u honger heeft en stopt u met eten als u vol zit? Wat doet u als u zich rusteloos of gestrest voelt? We krijgen constant signalen waar we iets mee kunnen doen of niet en dat maakt het verschil met in balans te zijn of niet. Lees hoe u beter naar uw lichaam kunt leren luisteren en wat u hierbij kan helpen!

Wat er gebeurt als u uw signalen negeert

Stenen in balansStenen in balans

We kennen het allemaal wel. Te lang doorgaan met iets waar we mee bezig zijn. Of een stemmetje dat in uw hoofd dat fluistert of het nou wel verstandig is om dit te doen of nog een keer op te scheppen met het diner. We zijn er inmiddels goed in geworden om onze natuurlijke signalen te negeren. Ze zijn er echter niet voor niets. Ons lichaam weet namelijk precies wat wel en niet goed voor ons is. Gaan we door, dan moeten we hier op een gegeven moment de tol voor betalen. We ervaren vervolgens ongemakken en op langere termijn worden dat er alsmaar meer.

Op een gegeven moment weten we bijna niet meer hoe het voelt om in balans te zijn. Door (weer) te leren om op het juiste moment te stoppen en ons meer af te stemmen op wat ons lichaam ons ingeeft, gaan we niet over ons grenzen heen. Het stemmetje in ons hoofd kalmeert en verandert naar een gemoedstoestand van u fit en gezond voelen en in balans zijn.

"Het lichaam is, net zoals alles in de natuur, steeds op zoek naar balans"

Ons lichaam, briljante raadgever en leidraad

Het lichaam is, net zoals alles in de natuur, steeds op zoek naar balans. Er is altijd beweging en bijstelling. Dankzij ons centraal zenuwstelsel gebeurt dit automatisch. Het centraal zenuwstelsel is een communicatienetwerk. Het zorgt ervoor dat het lichaam in z’n omgeving kan functioneren. Het autonome zenuwstelsel regelt en beïnvloedt vooral de werking van inwendige organen, zoals de ademhaling, spijsvertering en de hartslag.

Uit al deze regelmechanismen vangen wij bewuste signalen op zoals honger, dorst en ons energieniveau. Ook hebben we te maken met hormonen. Van nature wordt dit allemaal perfect door het lichaam geregeld. Het kan echter voorkomen dat door omstandigheden het lichaam hormonaal gezien uit balans is. Een bezoek aan een orthomoleculair geneeskundige of ondersteuning van een natuurlijk supplement kan dan een uitkomst zijn.

Centraal zenuwstelselCentraal zenuwstelsel

 "Begin met kleine stappen"

Luisteren naar uw lichaam. Hoe doet u dat? Natuurlijke supplementen bieden ondersteuning

Check in bij uzelf!Check in bij uzelf!

We zijn soms zo gewend aan gewoontes die geen bijdrage aan een gezonde balans leveren, dat we niet meer weten hoe we het anders kunnen aanpakken. We gooien vervolgens rigoureus ons schema om en houden dit eventjes vol. Om daarna nog dieper terug te vallen in alles wat ons eigenlijk niet beviel. Beter is om met kleine stappen te beginnen. Zo is de kans op terugval het kleinst.

Schrijf stapsgewijs voor uzelf op wat u anders zou willen en maak deze stappen zo klein mogelijk. Weet u niet waar u moet beginnen omdat u te gestressed bent? Ons supplement Stress en Relax kan ondersteuning bieden. Door de bijzondere combinatie van 3 ingrediënten, kan dit voedingssupplement bijdragen aan een goede geestelijke balans*.

Las extra pauze/rustmomenten in tijdens uw werkdag. Deze hoeven niet lang te duren. Als u voelt dat uw focus en concentratie afneemt, ga dan even een blokje om of haal een frisse neus. Vitaminesperpost.nl heeft een natuurlijk complex wat gedurende de dag ondersteuning biedt voor focus en concentratie.

Neem voldoende (nacht)rust. Door een vast ritme aan te houden van opstaan en naar bed gaan, heeft u een beter energieniveau gedurende de dag. Mocht u de luxe hebben om een powernap te doen, doe dit dan niet langer dan 20 minuten. Magnesium citraat is een mooi supplement dat goed samengaat met zowel ondersteuning van het energieniveau als een goede nachtrust*.

Plan uw dag niet te vol. Soms is dat lastig met het drukke leven dat we veelal leiden maar door bewust meer tijd voor uzelf te nemen, zult u merken dat u rustiger in uw hoofd blijft. Ashwagandha is een uitstekende rustgever* en gunstig voor een goede geestelijke balans*.

Maak extra tijd voor beweging. Een wandeling in de natuur doet wonderen. Ook kunt u de trap nemen in plaats van de roltrap of af en toe extra opstaan tijdens zittend werk. Een extra opstapje nodig? Energie Plus is een speciale multi van verschillende kruiden en vitamines. Deze combinatie van natuurlijke voedingsstoffen is geschikt voor mensen die op een natuurlijke manier meer energie willen krijgen.

Check meerdere keren per dag bij uzelf in. Stop enkele minuten waar u mee bezig bent door letterlijk even stil te staan bij uzelf. Waar zit mijn ademhaling en hoe voelt deze? Hoe voelt mijn lichaam op dit moment aan? Zijn er ergens spanningen? Wat voel ik qua emoties? Dit is een sleutel tot balans. Door in het moment deze punten langs te gaan en vervolgens ruimte te geven aan wat u waarneemt, kunt u ontspannen. Dit kunt u met wat oefening uiteindelijk zelfs doen zonder dat een ander het merkt. Door dit te doen, vergroot u uw zelfbewustzijn en beïnvloedt u uw algehele gezondheid en gemoedstoestand op een positieve manier. We leren zo echt naar onszelf te luisteren. U kunt elk uur uw timer zetten, om het niet te vergeten.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

“Goed naar uw lichaam luisteren, hangt nauw samen met een gezond en evenwichtig voedingspatroon"

De juiste voeding voor een betere balans

Wie is niet bekend met het volgen van een dieet? Of het begrip emotie-eten? Beter zou zijn om onderliggende oorzaken aan te pakken. Dat kunt u doen door ook hier goed naar uw lichaam te luisteren. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon hangt hier namelijk nauw mee samen. Het begint al bij de keus van uw producten. Sta er eens bij stil hoe u zich voelt tijdens het boodschappen doen. Is er sprake van emoties? Honger? Maak van te voren een lijstje. Eten met aandacht kan ook helpen. Goed kauwen en er de tijd voor nemen. Voel goed aan wanneer u vol zit en of u misschien niet gewoon dorst heeft.

Dit geldt ook voor de momenten als u 'trek' heeft. Ga eens na bij uzelf wat dit gevoel u eigenlijk wil zeggen. Is het buikhonger? Of meer hoofdhonger. Buikhonger vertelt u dat u kunt eten omdat uw lichaam op dat moment energie nodig heeft. Hoofdhonger vertelt u iets anders. Door in het moment te voelen of er misschien iets anders speelt, kunt u erachter komen of het misschien om een verborgen emotie gaat. Door in zo'n geval normaliter naar eten te grijpen, verdooft u en ontloopt u vervolgens wat eigenlijk gezien wil worden. Leer uzelf het 'incheck-momentje' dus ook aan rondom eetmomenten. Als u een dieet wilt volgen, kijk dan goed wat bij u past en gebruik het als opstap naar een gezonder eetpatroon. Wilt u wat extra ondersteuning hierbij? Vitaminesperpost.nl heeft een breed aanbod in afslankpillen en eetlustremmers.

Last but not least: u kunt ook de ‘hara hachi bu-regel’ volgen. Afkomstig uit Okinawa, dat tot de zogenoemde Blue Zones behoort. Deze regel houdt in dat we niet dooreten tot het punt van verzadiging maar stoppen als we 80% vol zitten. Velen van ons zijn anders gewend. Zo kregen we als kind immers altijd te horen dat we ons bordje moesten leegeten. Beter is om gewoon te stoppen als u genoeg heeft gegeten.

Wees lief voor uw lichaam en ervaar hier de positieve uitwerking van. Door bovenstaande tips toe te passen en hiermee te oefenen, zult u al snel verschil merken en u leert uzelf ook nog eens beter kennen. Iets waar u uw hele leven profijt van heeft.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over ons assortiment aan kruidensupplementen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij staan u tijdens kantooruren graag te woord. Tel: +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).