Pepermuntolie voor de spijsvertering Munt plukken op open veld

Pepermunt, we groeien er allemaal mee op. Zo’n snoepje is natuurlijk perfect om snel uw adem mee te verfrissen of die kater van gisteren mee te maskeren. Pepermunt is echter zoveel meer. Zo staat het in de geschiedenis al eeuwen bekend als goed middel voor de spijsvertering.

Wat is pepermunt?

Pepermunt is afkomstig van de pepermuntplant (Mentha peperita). Het wordt op grote akkers in de Engeland, Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten verbouwd. De prachtige bloemen bloeien lang door en worden graag door bijen, vlinders en libellen bezocht. Munt behoort tot de familie Lamiaceae. We kennen wel dertig soorten munt, die allemaal hun eigen karakteristieke geur hebben. Als we het over munt hebben, gaat het meestal over de kruizemunt of aarmunt (Mentha spicata). Dit is de soort waar we thee van trekken. Ook wordt kruizemunt meestal gebruikt voor mentholproducten met de aanduiding ‘spearmint’.

MuntblaadjesMuntblaadjes

Pepermunt is een kruising tussen de watermunt (Mentha aquatica) met de Mentha spicata. Hoewel munt in veel kruidentuinen is te vinden, is het een lastig kruid, wat aan banden moet worden gelegd omdat het anders de hele tuin overneemt. De plant houdt van een zonnige plek op voedselarme grond. De naam ‘mentha’ is waarschijnlijk door de grondlegger van de westerse geneeskunde, Hippocrates, aan de plant gegeven. Hij zou de naam aan de Ovidius metamorfose hebben ontleend. Deze metamorfose vertelt het verhaal van de nimf Mintha, de dochter van Kokytes van Proserpina, die in een muntplant veranderde.

“De stof die voor de frisse smaak zorgt, is pepermuntolie”

Waarom zit het woord ‘peper’ in pepermunt?

Munt is toch fris? Waarom noemen we het dan pepermunt? Dit heeft natuurlijk niets met peper uit een pepermolen te maken, noch is pepermunt familie van de peperplant. De benaming heeft te maken met allerlei etherische oliën in Mentha peperita. De stof die voor de frisse smaak zorgt, is pepermuntolie. ‘Mentha’ staat voor munt en ‘piperita’ voor gepeperd of peperachtig. Pepermunt kan immers bijzonder scherp smaken.

“In Noord-Afrika en Arabische landen wordt pepermuntthee als een nationale drank beschouwd”

Pepermunt in de volkskruidenkunde

PepermunttheePepermuntthee

Pepermunt was al bij de Grieken en Romeinen bekend. In de negende eeuw werd de muntplant al beschreven door Walahfrid Strabo. Hij zei: ‘Als een man alle eigenschappen van munt kan opnoemen, weet hij ook hoeveel vissen er in de Indische Oceaan zwemmen'. In Noord-Afrika en Arabische landen wordt pepermuntthee als een nationale drank beschouwd, omdat-ie verkoelend en verfrissend werkt op warme dagen. Bovendien zou muntthee het hoofd helder maken. Van oudsher staat pepermunt(olie) bekend als middel ter ondersteuning van de spijsvertering*. Kleine kinderen kunnen overigens beter geen pepermuntthee drinken omdat hun maag de menthol vaak niet zo goed kan verdragen.

“Pepermunt is enorm breed inzetbaar”

Pepermunt: breed toepasbaar

Meestal worden de bladeren en de bloeiende toppen van de pepermunt gebruikt. Ze worden geoogst zodra de bloemen zich openen. Vervolgens kunnen ze worden gedroogd. Pepermunt is enorm breed inzetbaar. Het wordt gebruikt in tandpasta, mondwater, huidverzorgingsproducten, zoetwaren, shampoo en zeep en is een populair kruid in de aromatherapie. Uiteraard is het ook het hoofdbestanddeel van het bekende pepermuntje. Op de website van ’s lands grootste pepermuntfabrikant King wordt gesteld dat pepermunt aanvankelijk in trek was als medicinale remedie.

Pepermuntjes in een blikjePepermuntjes in een blikje

In advertenties werd dus lustig gestrooid met woorden als ‘opwekkend’ en ‘verfrissend’. Tegenwoordig claimt King geen bijzondere werking meer. Uitwendig wordt pepermuntolie veelvuldig ingezet bij hoofdpijn: een paar druppels op het voorhoofd zouden wonderen doen.

“Pepermuntolie is nogal delicaat en verliest haar kracht in de zure omgeving van de maag”

Goede stoffen in pepermunt(olie)

PepermuntoliePepermuntolie

Pepermunt is niet alleen lekker en fris, het bevat ook nog eens allerlei goede stoffen voor onze gezondheid. Zo treffen we in pepermunt vitamine A en B-vitamines aan, evenals fosfor, ijzer, flavonoïden, kalium, calcium, valeriaanzuur, rozemarijnzuur, cafeïnezuur en looi- en bitterstoffen. Pepermuntolie bevat al deze stoffen maar ook menthol, menthone, cineol en diverse vluchtige componenten. Pepermuntolie is nogal delicaat en verliest haar kracht in de zure omgeving van de maag. 

Het is dus een goed idee om de pepermuntolie middels softgels in te nemen. Wij hebben onze pepermuntolie in enterisch gecoate softgels gestopt. Deze coating is in staat om de zuurgraad van de maag te doorstaan, waardoor de softgels pas in de dunne darm uiteenvallen. De softgels hebben alleen invloed op de darmspieren en niet op de spieren van het gehele lichaam. Ze zijn volgens de strenge eisen van de GMP geproduceerd. Wij hebben er bovendien gemberolie en venkelolie aan toegevoegd. Gember en venkel werken eveneens ondersteunend op de spijsvertering*.

“Pepermunt gaat perfect samen met lamsvlees”

Pepermunt in de keuken

Zelf pepermuntjes maken, is een idee. Op internet zijn hier diverse recepten voor te vinden, alsmede voor het maken van pepermuntolie. Daarnaast is het een geliefde toevoeging in talloze gerechten. Zo kunt u wat blaadjes toevoegen aan een fruit- of groentesalade en zijn ze lekker bij gebakken perziken. Hartige (Marokkaanse) gerechten gedijen eveneens goed bij toevoeging van munt. Het gaat perfect samen met lamsvlees. Natuurlijk is munt een geliefde garnering van desserts. Bijgaand een recept voor een heerlijke doperwtenpuree met frisse munt en limoen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Recept romige doperwtenpuree met frisse munt en limoen

Supermakkelijk en lekker, dat is deze romige doperwtenpuree met frisse munt en limoen. Lekker op een knapperige bruschetta of als bijgerecht van de hoofdmaaltijd.

Ingrediënten

  • 250 g diepvriesdoperwten
  • 2 el crème fraîche
  • sap van 1 limoen
  • een paar blaadjes verse munt
  • goede extra vierge olijfolie
  • zeezout en peper
Pepermunt als garneringPepermunt als garnering

Bereiden

  • Breng een pan water aan de kook
  • Voeg de doperwten toe en kook ze enkele minuten tot ze gaar zijn, maar ook nog mooi groen
  • Giet de erwten af
  • Doe ze samen met de munt, creme fraiche, een scheutje olijfolie en het sap van een halve limoen in de blender
  • Pureer tot een gladde puree
  • Proef en voeg eventueel extra limoensap, crème fraîche, zout en peper toe
  • Schep in een mooi schaaltje, druppel er nog wat olie overheen en serveer direct

(Bron: Keukenliefde.nl)

Vragen of advies?

Meer weten over pepermuntolie of een van onze andere oliën? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. + 31 (0)75-612 12 47  of via onze contactpagina.