Opgeruimd door het leven met kanna-extract De kannabloem in een veld

Kanna is in Nederland vrij onbekend in de 'wondere wereld der supplementen'. In andere werelddelen heeft kanna al eeuwenlang een goede reputatie. Een reputatie die zelfs teruggaat naar de tijd van de jagers/verzamelaars. Want we hebben het hier over een welhaast prehistorisch plantje: Sceletium tortuosum. Het plantje heeft haar wortels letterlijk in Afrika, waar het voor zover bekend door vermoeide krijgers na de strijd of na een uitputtende jacht werd gebruikt. Wat valt er allemaal over kanna te vertellen?

Wat is kanna?

KannabloemKannabloem

Wie in mei naar een tuincentrum gaat, komt daar vaak ijskruid (Dorotheanthus bellidiformis) tegen. Dit zijn een soort vetplantjes waar schattige, madeliefachtige bloemetjes uit groeien in allerlei verschillende, roze kleurschakeringen. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en kan derhalve goed tegen droogte. Kanna en ijskruid komen allebei uit de Mesembryanthemum-familie en hebben veel overeenkomsten. De bloemetjes van Sceletium zijn meestal wit, al zien we bij kanna in het wild ook oranje en roze exemplaren.

"De planten werden voor verlichting van dorst en honger gebruikt en voor sociale en spirituele doeleinden"

De geschiedenis van kanna

In het Zuid-Afrikaans wordt kanna ook wel 'kouwgoed' of 'kougoed' genoemd. Andere namen zijn 'channa', 'canna' en 'tortuoso vijgen goudsbloem' (Tortuose Fig Marigold). 

De wetenschappers Gericke en Viljoen schreven in 2008: "Het is waarschijnlijk dat planten uit het geslacht Sceletium al duizenden jaren zijn gebruikt als middel om op te kauwen voor de verlichting van dorst en honger en voor sociale en spirituele doeleinden. Dus lang vóór de vroegste schriftelijke rapporten over het gebruik van deze planten door Europese ontdekkingsreizigers en kolonisten".

VOC-schipVOC-schip

De eerste schriftelijke vermeldingen van het gebruik van de plant dateren uit 1662. De plant werd voor het eerst in 1685 geïllustreerd. Sceletium was een ruilmiddel in de tijd van Jan van Riebeeck. Deze Nederlandse koopman en chirurgijn voer voor de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) op Zuid-Afrika en stichtte op Kaap de Goede Hoop een nederzetting, precies in het gebied dat toen werd bewoond door verschillende Khoikhoi-stammen (Hottentotten) en de Bosjesmannen (San). De mensen van deze stammen waren van oudsher goed bekend met kouwgoed en zo kwam de chirurgijn in contact met dit inheems befaamde plantje. In een oud kasteel in Kaapstad is nog documentatie van de handel in deze plant bewaard gebleven. De plant werd door de Westerlingen vooral in tincturen verwerkt.

"Kennis over kanna wordt tot op de dag van vandaag als heilig beschouwd en van generatie op generatie doorgegeven"

Inheems gebruik van kanna

Afrikaanse krijger in rustAfrikaanse krijger in rust

De traditionele bewoners stonden in diepe verbinding met het landschap dat ze bewoonden en de planten in hun gebied. Zo zijn ze ook in contact gekomen met kanna. Misschien door het in eerste instantie als voedselbron uit te proberen. Al snel ontdekten ze echter de magische waarde ervan. Deze kennis wordt tot op de dag van vandaag als heilig beschouwd en van generatie op generatie doorgegeven. 

Oorspronkelijk werd de plant voornamelijk door de krijgers gekauwd als ze vermoeid waren of schokkende zaken hadden meegemaakt tijdens een stammenstrijd of de jacht. Het hielp hen met de verwerking van hun ervaringen. Daarnaast speelde de plant een rol bij traditionele rituelen en sociale bijeenkomsten. De stoffen van de kanna worden door het kauwen via de speekselklieren snel in het bloed opgenomen. Tegenwoordig wordt de gedroogde plant ook wel opgesnoven of als thee gebruikt. De plant wordt traditioneel gefermenteerd.

"Kannaferment wordt op obscure Afrikaanse marktjes door traditionele kruidenmensen verkocht. Deze worden ook wel sangoma's genoemd."

Fermentatie in de zon

Antropologen hebben vastgesteld dat de plant door de inheemse bevolking eerst wordt gefermenteerd. Dit gebeurde voorheen in een tas van dierenhuid, maar tegenwoordig in een plastic zak. De planten worden acht dagen in de zon gezet om 's avonds in de schaduw en in de nachtelijke duisternis af te koelen. Ze worden regelmatig omgeschept. Na acht dagen wordt de plantenmassa eruit gehaald en wordt alles goed in de zon gedroogd. Dit ferment wordt op obscure marktjes verkocht en is te vinden bij de traditionele Zuid-Afrikaanse kruidenmannen en -vrouwen die Sangoma’s worden genoemd.

Waren van een SangomaWaren van een Sangoma

De wilde kanna ging bijna ten onder aan de stijgende populariteit. Er werd veel te veel van geplukt. Gelukkig worden de planten tegenwoordig vooral in gecontroleerde Zuid-Afrikaanse kwekerijen geteeld, waarna ze worden verwerkt en over de hele wereld worden verzonden.

"Al met al is kanna-extract een mooi en veel te onbekend supplement dat de moeite waard is eens uit te proberen"

Modern kanna-extract met Kannaease™ en biotine

Capsules met kanna-extractCapsules met kanna-extract

In onze goed georganiseerde Westerse wereld hebben we niet veel op met kruiden die op obscure Afrikaanse marktjes worden verkocht. En dat hoeft gelukkig ook niet met de hoge technologische standaard waarover we tegenwoordig beschikken. We kunnen hierdoor op een hygiënische, gecontroleerde en veilige manier het beste uit de plant halen. Kanna-extract is gestandaardiseerd op 0,5% alkaloïden en bevat gevriesdroogd kannapoeder van het gepatenteerde merk Kannaease™.

Dit is een kwaliteitsmerk van producent Afrigetics botanicals. Het staat garant voor een goede kwaliteit van de grondstoffen. Hierbij worden uiteraard de belangrijke internationale voorschriften met betrekking tot veiligheid en hygiëne in acht genomen. Aan dit supplement is bovendien 200 mcg biotine toegevoegd. Biotine of vitamine B8 heeft een goede invloed op de gemoedstoestand, helpt bij een zenuwachtig gevoel en is gunstig voor een geestelijke balans. Al met al is kanna-extract een mooi en veel te onbekend supplement. Het is een combinatie van een eeuwenoude plant met de kennis van vroeger en de hoogstaande technologie van onze huidige tijd. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen!

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment botanische supplementen. Wilt u advies bij het maken van een keuze of heeft u andere vragen? Wij zijn tijdens kantooruren telefonisch te bereiken via nummer +31(0)75 612 12 47 (lokaal tarief) of u kunt contact opnemen via onze contactpagina.